Menu

Dle Virgil Pîrvulescu, pe aici nu se trece !

f_350_200_16777215_00_images_banner1_pirvulescu_dancila_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Când am primit, de la un expeditor anonim, foaia matricolă de la Universitatea Brâncoveanu a dlui Virgil Pîrvulescu, am fost șocat de precaritatea muncii sale ca student. Avea note de 5 la aproape toate disciplinele, iar ceea ce m-a mirat era faptul că primise această notă la materiile cu profil economic.

Cum se poate așa ceva ?

Dl. Virgil Pîrvulescu declarase de bunăvoie că de mic iubea științele economice și s-a înscris la un liceu bun unde dorea să studieze economia.

Cine are o asemenea pasiune, obține note de 9 și 10, nu 5 pe linie.

Ca să nu mai spunem că nici liceul amintit în curriculum de fostul ”elev pasionat” nu era cel pe care l-a absolvit, în fapt.

Pentru a înțelege ce se întâmplă cu o persoană precum Virgil Pîrvulescu, pentru a explica raportul dintre notele sale de 5 și înaltele sale funcții în România, printre care cea de subsecretar de stat, vicepreședinte ANAF și șef la Antifraudă, trebuie să acceptați un mic eseu.

Trăim într-o epocă în care nu doar corectitudinea politică este la modă, ci și incompetența. Ignoranța a devenit o virtute, iar publicul neinformat nu are nimic împotrivă ca demnitarii să fie la fel de neinformați. În fapt, și publicul și demnitarii au în comun o iluzie și anume că le este suficientă propria judecată, iar instruirea este inutilă, un moft aproape incorect politic.

Așa se face că dl Virgil Pîrvulescu face parte dintr-o tot mai largă categorie de oameni cu funcții importante în stat care nu s-au străduit să fie și competenți, asta dacă admitem că un student de nota 5 cu greu poate fi apoi un specialist.

Este țara plină de parlamentari, secretari de stat și foști sau actuali miniștri care excelează prin ignoranță, prin diplome obținute la universități obscure și masterate ori doctorate pur formale.

Ideea publicului este că din moment ce ai un laptop și un smartphone, putând accesa Wikipedia și Google, nu mai ai nevoie de studii bune. A critica un demnitar că nu are performanțe universitare în trecut înseamnă a te critica pe tine, cel care, de asemenea, nu ai asemenea studii.

Solidaritatea ”proștilor” sare în ochi, iar la bază este narcisismul ca trăsătură a omului modern.

Să mergem o clipă la Isaac Asimov care spunea:

”Antiintelectualismul este o constantă care se perpetuează în viața noastră culturală și politică, alimentat de ideea falsă conform căreia democrația înseamnă că ignoranța mea este la fel de bună ca știința ta.”

Democrația are și ea, ca orice organism viu, bolile ei.

Există o carte pe care aș sugera-o celor care încă mai vor să se informeze corect și profund pe subiectul pe care îl discutăm aici. Se numește ”Sfârșitul competenței” și este scrisă de profesorul Tom Nichols, unul dintre primii 50 de gânditori, conform ”Politico Magazine” care influențează viața politică americană.

Tom Nichols scrie:

”Din anumite puncte de vedere, vorbim despre ceva mai rău decât ignoranța: o aroganță nefondată, furia unei culturi tot mai narcisiste care nu poate suporta nici cea mai mică aluzie la inegalitate, indiferent de tipul acesteia”.

Furios și arogant este mai mereu dl Virgil Pîrvulescu. El nu acceptă și nu va accepta niciodată că primarul Gutău este competent măcar prin vasta sa experiență de edil și prin lucrurile mărețe realizate pentru Râmnic. Cum să nu fiu egal, dacă nu mai bun decât Mircia Gutău, își zice, stând în fața oglinzii, iubitorul de sine Pîrvulescu.

Același Tom Nichols spune:

”Accesul larg la studiile superioare – paradoxal – îi face pe mulți să creadă că au devenit mai inteligenți, când e fapt au câștigat doar o inteligență iluzorie bazată pe o diplomă cu valoare îndoielnică”.

Pentru a compensa ”inteligența iluzorie”, dl Pîrvulescu a avut nevoie să sublinieze permanent că a fost student la ASE București. Nu a fost, acolo a mers doar pentru examentul de diplomă.

De ce îl acceptă colegii din CL, cei din PNL și o parte a publicului pe dl Pîrvulescu ? Simplu de explicat, îl acceptă cei care îi seamănă.

Chiar asistăm la ”sfîrșitul competenței”, cum crede profesorul Nichols ?

Vom asista dacă stăm cu mâinile în sân și nu îi vom arăta cu degetul pe cei care promovează fără să aibă un fundament universitar solid sau măcar acceptabil.

Este motivul pentru care îi transmit dlui Virgil Pîrvulescu precum că pe aici, adică peste presa pe care o fac și peste semnătura pe care o pun, nu se trece.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK