Menu

Simona Bucura – Oprescu (PSD): ”Politica este un miracol”

f_350_200_16777215_00_images_banner1_bucura_oprescu_int_11.jpg

 

 

 

 

 

- Dat fiind că suntem aproape în lockdown, campania electorală se desfășoară foarte mult în media, și încercăm, în modul cel mai explicit și mai onest, să-i ajutăm pe oameni să voteze în cunoștință de cauză. Iar una dintre cele mai limpezi formule de a face presă, mai ales în campanie electorală, este interviul. Știrile au amprenta celor care le emit, știrile politice sunt emise de partide, și comentariile – recte editorialele - sunt subiective. Dar la interviu lucrurile sunt clare: noi, jurnaliștii, punem întrebări, interlocutorii noștri le pot respinge sau le pot accepta.

Interviul meu este cu doamna Simona Bucura Oprescu, secretar executiv al PSD Argeș, căreia îi mulțumesc foarte mult că a acceptat să stăm de vorbă.

Bine v-am găsit! Invitația dumneavostră mă onorează.

Voi intra direct în subiect: prima provocare este aceea de a încerca să schițați ideile campaniei pe care faceți. Veți sta mai mult pe internet, mai mult în teritoriu, veți mai îngăduitori, mai concesivi...Cum ați gândit-o? Dumneavoastră, ca secretar executiv, sunteți cea mai îndreptățită să ne prezentați aceste lucruri. Nu sunteți orice fel de secretar executiv, pentru că, să știți, după alegerile locale vi s-a dus vestea de strateg. Eu am auzit, și din partidul dumneavoastră și de la opoziție, că aveți un foarte mare merit în câștigarea alegerilor și de la Primărie și de la Consiliul Județean.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_bucura_oprescu_int_22.jpg

Da, am avut o campanie interesantă, la alegerile locale, care a reprezentat o provocare pentru noi. Și a dus la o victorie categorică a PSD, în Argeș. Și, prin comparație cu rezultatele colegilor noștri din țară, a fost o victorie frumoasă, pentru că am obținut cel mai mare număr de voturi – locul 1 – și locul 5, ca procent.

Pentru alegerile parlamentare, provocările sunt și mai mari, fiindcă asistăm cu toții la accelerarea epidemiei de coronavirus (deja avem peste 10000 de infectări pe zi!). Prin urmare, trebuie să ne adaptăm campania, astfel încât ea să fie sigură. Să respectăm regulile de pandemie, astfel încât și cetățenii cu care discutăm, dar și colegii noștri, să se expună unor riscuri minime. Prin urmare, vom încerca să folosim toate mijloacele, în această campanie. Întâlnirile cu cetățenii – dar în echipe mici, cu respectarea regulilor de pandemie – nu pot fi înlocuite. Nimic nu poate înlocui un dialog direct, sincer, posibilitatea de a privi în ochi, și de a simți, cu adevărat, care este realitatea din România, care sunt păsurile, problemele reale cu care se confruntă românii. Pe de altă parte, vom încerca să folosim inteligent și toate mijloacele de comunicare, prin care să ajungem la argeșenii noștri. Vom încerca să fim prezenți în mediul online prin mijloace specifice: de la un site actualizat al organizației județene, până la campanii pe Youtube, Facebook, Twitter, Instagram etc. Vom încerca să avem mesaje clare, prin care să mobilizăm electoratul de stânga și datorită cărora să nu pierdem niciun vot. Trebuie să explicăm fiecărui român că ne pasă, că înțelegem bine realitățile momentului și că PSD, prin programul său de guvernare, girat de candidații cu care vine în fața electoratului, reprezintă, cu adevărat, garanția unui trai mai bun.

- Dnă deputat, pe măsură ce dumneavoastră vorbeați, eu mi-am notat câteva aspecte la care aș vrea mai multe amănunte, pentru a le desluși mesajul. Ați spus că Argeșul este pe locul1, în țară. Asta înseamnă că cei mai mulți votanți dintr-un județ sunt în Argeș?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_psd_ag.jpg

Da. Argeșenii care care au făcut efortul de a merge la vot și au votat PSD, lucru pentru care le mulțumesc, pe această cale.

- Credeți că această situație extraordinară – căci despre asta este vorba, chiar dacă Argeșul, demografic vorbind, este un județ mare - se trage din istorie? Credeți că au contat cei 30 de ani? Că adversarii dumneavoastră spun așa: ”PSD n-a făcut nimic în 30 de ani”, ”PSD și-a bătut joc de județ, 30 de ani”, în fine...Dar, cu toate astea, iată că percepția publică este alta, din moment ce PSD are cel mai mare număr de votanți din țară, aici.

Dle Smeoreanu, eu cred că, în viață - în politică cu atât mai mult!- faptele noastre ne urmează. Cred că faptele pesediștilor, în Argeș, se simt, se văd în dezvoltarea acestui județ, care a rămas, economic vorbind, unul dintre județele aflate pe primele locuri, indiferent cum am face această analiză.

Faptul că, în acești ani, 2016-2020, prin PNDL, am construit, în fiecare localitate, cel puțin un obiectiv de investiții care să aducă respect și confort pentru cetățeni, consider că, de asemenea, a fost un plus.

Sigur, mai sunt o mulțime de lucruri pe care le putem face. Însă, în ceea ce privește această formulă, pe care o auzim frecvent – ”Ultimii 30 de ani!” – mi-ar plăcea să vorbim cu cărțile pe față. Și să spunem că, în 30 de ani, România a avut 17 premieri. Până la urmă, într-o țară, politica de guvernare, de asigurare a serviciilor publice de interes general, se face prin politicile guvernamentale. Dintre acești premieri, în pofida a ceea ce se spune, în mare parte am avut premieri de dreapta: 9, din 1990 până astăzi. Și au avut guvernarea 15 ani și 11 luni.

- Sunt de acord cu dumneavoastră. Președintele Iohannis, într-o conferință de presă, a spus, răspicat, o minciună. A spus că PSD, având conducerea timp de 30 de ani, și conducând ministerul Sănătății în acest timp, a distrus sănătatea. Ori, la un calcul pe care l-am făcut și eu, rezultă că miniștrii Sănătății din eșicherul de dreapta al politicii românești au fost mai mulți decât cei de la PSD.

Victor Ciorbea, Teodor Stolojan, Radu Vasile, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Dacian Cioloș, Mugur Isărescu, Ludovic Orban. Toți aceștia au fost premieri de dreapta. PSD a fost la guvernare cu 6 premieri: Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase, Victor Ponta, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă. Dacă analizăm aritmetic, și un copil de clasa I va realiza că perioadele în care am avut guverne de dreapta sunt mai multe, mai mari, decât cele în care am avut guverne de stânga. Matematica este simplă și clară. De altfel, un grafic al Institutului Național de Statistică arată că, în ultimii 30 de ani, de fiecare dată când am avut o guvernare social-democrată, România a fost ”pe plus”, pe creștere economică. Adică România a avut viață. De fiecare dată când au fost guvernări de dreapta – fără excepție! – am avut recesiune, am avut minus. E un lucru demonstrat statistic, recunoscut de instituțiile internaționale, dar regăsit și în buzunarele românilor. Eu spun că acele guvernări, de fiecare dată, ne-au dus în groapă, din punct de vedere economic, al speranței noastre, al dezvoltării României.

Din păcate, avem un exemplu și anul acesta. Anul trecut am avut creștere economică de 4,2% (cu PLUS, în față, da?). Anul 2020, an cu guvernare liberală, este un an în care Comisia Europeană ne dă o prognoză de MINUS 5,2%! Este anul în care România s-a împrumutat cel mai mult, după 1990, este anul în care avem pe ministrul liberal Cîțu, care împrumută România cu 1000 de euro pe secundă și este anul marilor ticăloșii. Fiindcă mie nu mi se pare o ticăloșie mai mare decât ca, în perioadă de recesiune economică, de criză sanitară, o perioadă în care fiecare dintre noi avem frica zilei de mâine, cele mai mari tunuri financiare din istoria României să fie date de reprezentanții acestui guvern. Uitați-vă la scandalul Unifarm pentru achizițiile publice pentru măști și uitați-vă la scandalul cu spitalul mobil de la Bacău. Mă întreb: cât de ticălos poți să fii să folosești inclusiv perioada de pandemie pentru a da tunuri financiare?!

Și atunci, eu cred că răspunsul la vot, pe care trebuie să-l dăm fiecare dintre noi, este acela de a ne vedea interesul și de a încerca să ne protejăm interesul ca România să revină într-o perioadă de stabilitate, în care să fie guvernată transparent, de profesioniști, de oameni cinstiți, care să aibă capacitatea să o readucă pe creștere economică. Chiar dacă se spune că memoria colectivă este scurtă, eu cred că percepția colectivă este lungă.

Așa cum spun eu cetățenilor, în teren, ”Mergeți la vot și votați cu ăștia roșii și frumoșii, care sunt și inimoșii!”. Chiar dacă, poate, am greșit și noi, totuși, de fiecare dată am încercat să ne gândim la fiecare român. Fiindcă principala valoare a social-democraților este solidaritatea. Asta e șansa la dezvoltare a României, solidaritatea! Cu atât mai mult într-o perioadă atât de solicitantă, ca aceasta, în care toți simțim nevoia să putem avea încredere în instituțiile statului.

- Solidaritate între cine și cine, dnă deputat?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_bucura_oprescu_parlament_1.jpg

Între oamenii politici, cei care fac politică pentru comunitate (fie că vorbim de comunitați locale, județene, sau despre România). Solidaritate, încredere reciprocă și comunicare între omul politic și cetățean. Cetățeanul trebuie să simtă că politicianul merită să-i obțină încrederea și să-i ”delege” puterea sa de decizie pentru anii mandatului omului politic. Pentru că dumneavoastră, de fiecare dată când ne votați, practic ne dați puterea dumneavoastră pentru perioada mandatului nostru. Iar noi luăm decizii în locul celor care ne-au votat. Este șansa pe care dumneavostră ne-o dați și nu există ceva mai frumos! Politica este un miracol, pentru că în niciun alt domeniu nu poți să faci atât de multe lucruri pentru oameni, câte poți face în politică! Și trebuie făcută cu știință de carte, pe termen lung, deoarece construcțiile nu pot fi făcute peste noapte, dar, mai ales, trebuie făcută de către oameni care au dragoste de oameni! Pentru că exact cum unui copil trebuie să-i oferi dragoste, educație, timp, așa și în politică trebuie să dezvolți oameni, societatea, trebuie să ai principii și să înțelegi că omul politic se dăruiește pe sine, știe că e mult mai important să reușească să facă ceva pentru comunitate decât pentru cariera sa, ori partidul său. Constituția României spune că omul politic este în slujba poporului și nu invers. De aceea politica, partidele politice, reprezintă doar un mijloc prin care politicianul trebuie să-și facă treaba, să construiască pentru țară.

În România ultimilor ani, din păcate, în primul rând din cauza noastră, a oamenilor politici, dumneavoastră v-ați pierdut încrederea în noi. De aceea, aici cred că e principala noastră provocare: aceea de a vă reda, prin faptele noastre, prin ce facem la guvernare, încrederea în noi.

- Dnă deputat, dacă nu ați fi parlamentar, v-ați găsi foarte simplu un rol în televiziune. Ați avut câteva minute în care ați vorbit foarte frumos (și în asentimentul meu) despre politicieni. Este foarte multă ură – indusă, părerea mea, prin manipulare, prin propagandă – în opinia publică, împotriva politicienilor și, mai ales, împotriva Parlamentului.

Încerc, în continuare, să lămuresc lucruri pe care nu ați insistat: ați spus că veți face și campanie în teren – în niște limite și cu echipe mai mici. Dar m-am gândit că vă va fi dumneavoastră foarte greu, pentru că vă place să discutați cu cetățenii, de la om la om.

Da, chiar dacă eu sunt ”tactilă”, în modul meu de a interacționa cu oamenii, sunt atentă și încerc, pe cât posibil, să păstrez distanța, să nu le ating mâinile și, în felul acesta să-i protejez pe dânșii, în primul rând.

- Aș reveni la o idee anterioară, când ați spus, și așa stau lucrurile, că dreapta politică a avut mai mulți premieri decât PSD. În același timp, în Argeș, PSD a avut permanent Consiliul Județean și primăria capitalei de județ (chiar dacă, într-o vreme, dl primar Pendiuc a fost de la PDL, a trecut, până la urmă, la PSD). Explicați-le oamenilor cum se joacă acest joc între ”local” și               București în administrație și în politică, pentru că este foarte interesant. Întrebarea ar fi așa: atunci când sunt premieri de-ai partidului dumneavoastră aveți mai multe șanse pentru dezvoltare locală și regională?

Categoric, da! Și pot să vă dau și un exemplu foarte ilustrativ, din punctul meu de vedere. La Mioveni, în cartierul Clucereasa, se încerca extinderea rețelei de gaze încă din anul 2002! Acest lucru a fost posibil abia în anul 2019. Asta fiindcă operatorii de rețele de gaz au avut reguli atât de complicate încât administrațiilor locale le-a fost foarte greu să se descurce în acest hățiș. Am avut șansa să reușim să închidem această problemă, în 2019, pentru că am avut un sprijin guvernamental foarte serios. Prim-ministrul Dăncilă a avut un consilier pe energie profesionist, care cunoștea foarte bine regulile, care înțelegea foarte bine interdependența între ministerul Energiei, Distrigaz, Transgaz și celelalte autorități implicate – fiindcă nu sunt puține – și a areușit să pună toți acești decidenți la un loc și să găsim soluții comune, astfel încât situația să fie deblocată și Mioveni să aibă posibilitatea să-și extindă această rețea de alimentare cu gaz. Din fericire, și din punct de vedere legislativ s-au mai schimbat lucrurile, s-au simplificat mult. Anul trecut am venit cu o lege a gazelor, care ajută autoritățile locale. Dar ne dorim – și avem acest lucru în programul de guvernare 2021-2024 de dezvoltare locală și regională – ca, în fiecare localitate din România, să existe alimentare cu gaze, astfel încât să crească confortul și gradul de civilizație.

- Ați spus că ați vrea să nu pierdeți niciun vot la alegerile din 6 decembrie și vreau să vă întreb: ce argumente aveți? Ar fi ale dumneavoastră versus ale celorlalți, pentru că fiecare vine cu argumentele proprii în această bătălie. Ba chiar aș face observația că, PNL Argeș, de pildă, a vorbit, în campania pentru locale, chiar despre calea ferată Pitești –Vâlcele- Rm. Vâlcea, lucru care era o utopie. Iar acum se vorbește foarte mult despre autostrada Pitești- Sibiu și drumul expres Pitești-Craiova, PNL își asumă aceste proiecte. Întrebarea ar fi, e corect să și le asume și ce proiecte vă asumați dumneavoastră?

Avem două argumente importante: programul de guvernare 2021-2024, și dacă urmărim istoria aplicării programelor de guvernare veți vedea că, făcând raportul între ideologie și practica guvernării, veți vedea că, de fiecare dată, PSD și-a realizat, în mare măsură, ceea ce și-a asumat. Al doilea argument – puternic!- îl reprezintă oamenii pe care-i avem drept candidați. Vom avea parlamentari buni, pentru România, care să aibă capacitatea de a face legi bune, care să aducă dezvoltare în România.

În ceea ce privește dezvoltarea locală, putem să vă spunem că noi cunoaștem mult mai bine realitățile județului Argeș, am făcut o mulțime de lucruri pentru județ, nu ne-am împăunat niciodată cu realizările altora și, de fiecare dată, am încercat să construim și să îi lăsăm pe cetățeni să ne judece, nu să-i programăm din promisiuni electorale. Ce-și asumă PSD Argeș este ceea ce și-au asumat colegii noștri primari, fiindcă am făcut împreună programele de guvernare locală și, în fiecare dintre localitățile județului Argeș, am mers împreună – primari, consilieri județeni, consilieri locali, parlamentari – și ne-am asumat toate aceste lucruri și asta vom face. Veți vedea că vom face ca Argeșul să fie, și economic și social, pe primul loc! Nu e doar o deviză de campanie- Argeșul pe primul loc! – ci e ceea ce echipa noastră își propune: prin competență, arta de a deschide uși dar, mai ales, fiind mai luptători decât echipele de dinainte, echipa dlui președinte Mînzînă, a dlui președinte Gentea și din care, cu onoare, fac și eu parte, vă spunem că suntem luptători și vom duce acest județ pe primul loc, din punctul de vedere al dezvoltării de infrastructură și al fondurilor atrase de la București și, mai ales, al participării la deciziile naționale.

În campania de la locale, dl Marcel Ciolacu a venit în Argeș. Și i-am spus deschis despre această ambiție a noastră, care pleacă de la un principiu simplu: argeșenii ne-au dat, de fiecare dată, ce au ei mai de preț – încrederea dânșilor. Și atunci, dacă suntem județul din România cu cea mai mare încredere în PSD - pentru că avem cel mai mare număr de voturi - așa cum noi, în Argeș, am reușit să știm tabla înmulțirii voturilor, așa ne dorim ca și decidenții să știe tabla împărțirii dezvoltării. Argeșul, până la urmă, e un județ care produce o mare parte din PIB, are o contribuție importantă (peste 5%) datorită Uzinei Dacia-Renault, județ care exportă peste 20% din totalul exporturilor României. Argeșul are o marcă românească de succes datorită argeșenilor noștri pricepuți și harnici, marcă ce ajunge pe toate continentele lumii. Prin urmare, în județul Argeș avem nevoie și de dezvoltare turistică, pentru nordul județului. Vom contribui la asta, pentru că este, într-adevăr, un minus pe care îl avem și trebuie să ni-l asumăm și să-l îndreptăm.

Tot în Argeș, chiar dacă avem 1200 de km de drum județean (a doua cea mai mare rețea de drum județean din țară) ne dorim ca, până în 2024, să avem toate drumurile județene reabilitate. Iar marile axe de transport (începute de noi, dar cu care, acum, PNL își capitalizează merite electorale), autostrada Pitești-Sibiu, drumul expres Pitești-Craiova, vrem să aibă, în perioada noastră, o dinamică mai mare.

- Va conta foarte mult și alcătuirea guvernului, depinde și cine va fi la guvernare.

Pentru alcătuirea guvernului, noi, românii, nu trebuie să lăsăm lucrurile la întâmplare, trebuie să înțelegem că noi suntem cei care facem cărțile. Iar cărțile le facem prin vot. Mesajul meu către toți argeșenii este ca, indiferent cum va fi vremea pe 6 decembrie, sau cât de complicată va fi starea de pandemie - fiindcă, dincolo de apelurile noastre, actualul guvern a închis școlile dar și-a dorit să țină alegerile – să meargă la vot și să voteze PSD, pentru a putea fi aleși oameni politici despre care noi credem că au capacitatea de a aduce vremuri mai bune, în România.

- V-aș ruga să vorbim un pic despre listă, despre filozofia alcătuirii ei. Pe scurt, aș vrea să-mi spuneți: care a fost gândirea, când s-au alcătuit listele, dacă au fost negocieri dure, dacă s-a amestecat Bucureștiul și cine sunt oamenii care candidează pe locurile eligibile? Și, încă ceva: ce pronostic vă oferiți, sau ce targhet vă propuneți?

Alegerea a fost simplă și a avut un singur reper: cine poate să aducă plus pentru Argeș. Și s-a încercat, cumva, o formulă între pesediști ”de rădăcină”, cu o carieră, cu un parcurs în PSD, și pesediști ”de altoi”, care să aducă ceva noi, ceva bun, regenerare pentru PSD, în Argeș. Și ne face plăcere să-i anunțăm pe argeșeni că, în mometul acesta, avem o echipă cu oameni integri, profesioniști, care au un cuvânt puternic de spus în domeniile dânșilor de activitate.

Lista la Senat e deschisă de profesorul universitar dr.Ovidiu Puiu, un intelectual rafinat, dar și un coleg care reprezintă un plus pentru echipa PSD Argeș. De asemenea, îmi face plăcere să spun că liderul celui mai important sindicat din România (nu doar al Sindicatului Automobile Dacia, dar și al celorlalte sindicate din Argeș afiliate SAD, din industria de componente auto), dl Nicolae Pavelescu, e în echipă și se va lupta din Parlament pentru modificarea legislației muncii în favoarea românilor. Nu în ultimul rând, îmi face plăcere să vorbesc despre dl Remus Mihalcea, un medic tânăr foarte apreciat de argeșeni, care a lucrat atât la Spitalul Județean Argeș cât și la cel din Curtea de Argeș și care, acum, e managerul Spitalului Colentina, și care se va bate, din Parlament, pentru sănătatea românilor. Dl Mihalcea întregește o echipă frumoasă de candidați medici pe care noi o avem, care vor fi viitori deputați și senatori: dna Cristina Stocheci și dl Viorel Enache.

La Camera Deputaților am onoarea de a deschide lista. Locul doi e ocupat de dl Nicolae Pavelescu, pe locul trei este dl Nicolae Georgescu, profesor de istorie, un deputat activ și implicat. Pe locul patru – dl Remus Mihalcea, pe cinci – dl primar de la Rociu, Aurel Bălășoiu. Pe locul 6, Alin Călinescu, directorul Centrului Cutural de la Mioveni. Pe locul 7, un antreprenor excepțional, Cătălin Mîndroc.

La alegerile locale, targhetul nostru a fost 40 plus, am obținut 45%. La alegerile parlamentare, ținta noastră este 50 plus și o vom obține!

- Vă mulțumesc foarte mult, a fost o discuție extrem de plăcută. Spor la campanie, în continuare!

Mulțumim și le doresc tuturor argeșenilor multă sănătate!

Interviu realizat de

Gheorghe Smeoreanu

 

 

Realizat de SC Smeoreanu Publicitate SRL la comanda PSD - Organizația Județeană Argeș, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200020

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK