Menu

Marele plan liberal s-a evaporat ”ca o glumă spusă la plajă, într-o zi de vară”

f_350_200_16777215_00_images_banner1_iohannis_planul_liberal_1.jpg

 

 

 

 

 

Gata, nimeni nu mai vorbește despre marele plan de relansare a României. Minunea liberală a durat mai puțin decât tradiționala minune de trei zile. Anunțat cu câteva săptămâni înainte de numeroasa echipă de propagandă guvernamentală, marele plan s-a dovedit a fi extrem de mic. Croit pe o durată de zece ani, el nu a lămurit nici măcar ceea se poate face pentru o redresare credibilă în primul an al crizei economice și sociale care este încă la debut.

Următorul an va fi cel mai greu pentru societatea românească. Un plan bun nu se poate aventura pe traseul unui întreg deceniu înainte de a ne arăta cum vom trece prin următorul an. Cum putem recupera primul milion de șomeri cu care ne-am ales în timpul crizei sanitare și ce le putem da de lucru celor peste un milion de oameni care au revenit în țară, de exemplu. De utilizarea acestei mari forțe de muncă, depinde saltul economic și social pe care România îl poate începe chiar acum. Ieri, cum se spune la români. Nu peste zece ani.

Planul de peste un deceniu este bun pentru propagandă, pentru că nu obligă pe nimeni să dea detalii. Planul de peste o lună are nevoie de explicații amănunțite ca să fie crezut de cineva. Mai mult, o lună trece repede și putem vedea cu toții cam cât de mult se mint liberalii și cât de mult le place să ne mintă pe toți.

Planul de 160 de pagini prezentat public în urmă cu două zile este o suită de gânduri bune, culese de prin proiectele politice ale tuturor partidelor, unele dispărute de mult în istoria României. Nimeni nu crede în nimic din acest text pentru că la niciuna dintre aceste pagini nu se află nicio trimitere la sursa unor bani adevărați. Nimic nu se face fără bani adevărați. Liberalii nu s-au străduit să ne sugereze nici măcar niște bani inventați. Visați. Pe oricare dintre ei l-ai întreba cu ce bani se fac drumurile multe și lungi pe care le visează și spitalele la fiecare colț de stradă, îți va face cu ochiul ca și cum știe el de unde, nu e nicio problemă. Ca să poată spune mai apoi, cum fac acum cu alocațiile copiilor și cu pensiile bătrânilor, că banii erau, dar nu mai sunt, din vina vremurilor schimbătoare și a ghinionului, ca să cităm un clasic.

Gata, nimeni nu mai vorbește despre marele plan de relansare a României în varianta liberalilor de la putere. Am zis și noi două vorbe aici doar pentru a nu uita că a fost cândva, pentru câteva ore, un mare plan liberal și că el s-a întors în văzduhul de unde a venit ca o glumă spusă la plajă, într-o zi de vară.

Eugen Neață, deputat PSD

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK