Menu

Adevărul vine din Republica Moldova. Un medic spune totul despre Covid - 19

f_350_200_16777215_00_images_banner1_beli_adrian.jpg

 

 

 

 

 

Publicația report.md din Republica Moldova a realizat un excepțional interviu cu medicul Adrian Belîi, din care extragem câteva fragmente semnificative.

Report.md: Pe rețelele sociale poți vedea des comentarii și postări în care medicii sunt acuzați că exagerează și că ceea ce se întâmplă acum e „un spectacol”. Citiți aceste comentarii? Discutați aceste subiecte cu colegii?

Adrian Belîi: Le ignorăm. Ne afectează moral. În comentarii suntem, practic, răstigniți. Uneori am senzația că unii, care se dau cu părerea, ar fi gata să ne tragă un glonț în cap. Și nu-i interesează că medicul primește un salariu mai mic decât un șofer de troleibuz. Dar da, medicul trebuie sa facă totul - el doar a dat jurământul lui Hipocrate.
Discutăm cu colegii despre atitudinea societății. Majoritatea suntem aici pentru că ne place ceea ce facem și iubim oamenii indiferent cum i-a creat natura - cu toate păcatele și defectele lor. Dar da, doare când suntem ofensați.

Report.md: Mulți din cei pe care „i-a creat natura” au obosit de restricții, vor la frigărui cu prietenii, vor la nuntă...

Adrian Belîi: Explicați-le celor din Terapie Intensivă că unuia, care stă acasă, în fața televizorului, îi este tare greu. Greu este să lupți pentru viață și să supraviețuiești. Lanțul epidemic se rupe când nu mai are „combustibil”. Dacă lumea ar fi stat acasă două săptămâni, dar fără să iasă deloc, astăzi am fi fost liberi...

Report.md: O nouă carantină, una strictă, similară celei din Italia, ar fi o soluție?

Adrian Belîi: Deja e târziu. Această măsură poate fi eficientă în faza inițială a epidemiei. Dar când o persoană infectează mai mult decât o persoană – deja e târziu.

Report.md: Și atunci cum vedeți ieșirea din această criză sanitară?

Adrian Belîi: Sunt mulți factori care, puși într-un sistem informatic, arată statistici prognozabile. Cert e că va fi mai rău. Dar parametrii acestui „mai rău” nu-i știe nimeni. Noi simțim acest „mai rău” prin faptul că ne vin tot mai mulți pacienți în stare foarte gravă, noi vedem acest „mai rău” în apelurile care circulă în rețeaua noastră internă... Pot să deschid un pic parantezele și să vă spun că 15% din populație va avea nevoie de oxigen curat în tratamentul bolii. Cam 30% din cele 15% vor avea nevoie de ventilare externă. Statistic, se va ajunge la 3,4 - 5% mortalitate la toate categoriile de vârstă, la toate patologiile. Și acum putem calcula - la 100 de noi infectați vom avea 3-4 decese în următoarele 2-3 săptămâni. La 200 de infectați, 6-8 decese... Prin asta urmează abia să trecem.

Report.md: Ce ar trebui să învățăm din pandemia asta?

Adrian Belîi: Oamenii nu învață niciodată nimic din istorie. Noi, medicii, ne vom ridica, ne vom scutura și vor merge înainte. Dar nu va mai fi așa cum a fost. Medicii vor cere o schimbare. Pe noi pandemia ne-a unit și suntem hotărâți să impunem această schimbare după ce ieșim din calvar. Iar oamenii, dacă vor să aibă doctori, să ne fie alături, să ne susțină. Și atunci vor avea și ei parte de medicină de calitate. Cei care ne conduc „au problemele lor”, au programe de guvernare, care numai fericire poporului nu aduc.

Report.md: Cei care mor din cauza complicațiilor provocate de COVID prezintă vreun pericol de contaminare?

Adrian Belîi: Da. Ei nu respiră ca să împrăștie virusul activ, dar virusul este pe suprafața corpului lor și poate fi transmis prin contact. Ei sunt puși în sicrie închise, iar cei care participă la parastas trebuie să păstreze distanța. Deci, nu îl vezi, nu îl atingi, nu îți iei rămas bun. E un moment foarte dureros.

Report.md: Cât timp „trăiește” virusul pe corpul persoanei decedate?

Adrian Belîi: Nu știu. Dar cert pot să vă spun că trăiește pe toată perioada până la înmormântare.

Report.md: Cum este scos din salon?

Adrian Belîi: Sunt pachete speciale, impermeabile. Cadavrul este pus în pachet, se acoperă cu izoleta și este transportat la morgă.

Report.md: Ceilalți pacienți văd asta?

Adrian Belîi: Da, pot să vadă.

Report.md: Cum reacționează?

Adrian Belîi: Fiecare e cu problema lui acolo. Puțin îi interesează ce e cu vecinul de pat. Lor nu le arde de emoții sau empatie.

Report.md: Dar medicii cum reacționează?

Adrian Belîi: Empatizează, dar dar nu se implică emoțional. Nu putem să murim și să reînviem cu fiecare pacient.

Report.md:Persoanelor care au murit de COVID, li se face autopsie?

Adrian Belîi: Se face autopsie atunci când este vorba de vreun deces suspect. De exemplu, dacă moare în mai puțin de 24 de ore sau persoana are o patologie chirurgicală acută. Trebuie identificat motivul decesului. Toate cazurile medico-legale automat se investighează - celelalte în funcție de necesitățile de documentare, dar se face cu incizie minimă.

Report.md: S-a întâmplat să vă uitați la un pacient și să știți că nu are șanse de supraviețuire?

Adrian Belîi: Da.

Report.md: Și anunțați rudele din timp?

Adrian Belîi: Nu poți să-i spui cuiva că nu are șanse. Le comunicăm că situația e foarte gravă, că șansele sunt minime și că facem totul posibil. Niciodată nu o să spunem că nu are nicio șansă și pregătiți-vă.

Report.md: Eu sunt cetățean responsabil, vreau să fiu sănătos și să trăiesc. Ce să fac în perioada următoare ca să nu mă infectez?

Adrian Belîi: „Poarta de intrare” a virusului sunt ochii, nasul și gura. Evitați contactul mâinilor cu fața. Purtarea mănușilor vă dă doar un sentiment de falsă protecție. Cum se contaminează pielea - așa se contaminează și mănușa. Nu oferă protecție suplimentară. Masca este obligatorie. Practic, la o distanță de 1,5 - 2 metri, singura cale posibilă de infectare este contactul. Mâna rămâne necontaminată până în momentul când ai atins orice altceva. De asta, dezinfectați cât mai des mâinile.

Report.md: Este adevărat că virusul moare la o temperatură ridicată și că vara vom scăpa de virus?

Adrian Belîi: În Sahara, virusul se răspândește la fel ca în Moldova.

Report.md: Ce urmează?

Adrian Belîi: Să ne obișnuim că cineva lucrează în regim COVID, în paralel - multă lume decedează, o parte a economiei se va ruina, învățământul se va face la distanță... Temerea mea e legată de colapsul din economie, care ar putea genera dezordini și dezorganiza statul. De asta mă tem.

Report.md: Numărul infectaților va crește sau se va diminua?

Adrian Belîi: După relaxări și după ceea ce vedem în Piața Centrală, prin parcuri... Vom avea sute de cazuri. Zilnic.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK