Menu

Răspuns directorului Muzeului Brătianu în chestiunea ”Stejarul lui Orban”

f_350_200_16777215_00_images_banner1_orban_stejar_1.jpg

 

 

 

 

 

Domnul Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Brătianu, ne încredințează că stejarul plantat de premierul Ludovic Orban nu fusese plantat dinainte, ci doar pregătit pentru gestul simbolic al plantării.

Cu acest prilej, domnul director critică mai mult decât voalat acea parte a presei care a considerat că îl poate ironiza pe premier pentru că s-a pretat la un fals. ” Altfel, mă întreb dacă acesta este singurul lucru reținut de oamenii care au rostogolit, la infinit, foarte amuzați, această non-știre,” scrie Mihai Alexandrescu.

Recunosc că am fost Indus în eroare și am comentat în cheie pamfletară situația, dar imediat ce am aflat explicațiile directorului, am eliminat articolul din acest site. Apoi, căzând pe gânduri, ca orice om care a greșit și vrea să înțeleagă de ce, ca să nu se mai repete, am găsit de cuviință să îi răspund lui Mihai Alexandrescu în felul următor.

Domnule director Mihai Alexandrescu,

Spuneți Domnia Voastră așa:

” L-am rugat pe premier, la sfârsitul vizitei, să pună o lopată, două, de pământ la rădăcina stejarului definitivând plantarea. Decent, frumos, elegant. N-ar fi trebuit să deranjeze pe nimeni.”

În clipul în care este surprinsă scena, Ludovic Orban se îndreaptă spre copac și întreabă:

„Ăsta sigur l-aţi plantat voi aicea ?”

Urmează chicoteli din partea asistenței, iar momentul care trebuia să fie solemn capătă nuanța bășcăliei. Președintele PNL Argeș face o glumă ”de partid” spunând că așa e și el săpat de alții. Unii râd pe înfundate, cineva cântă ”cu-cu”,iar unul din grup vrea să fie spiritual și spune ”ne-am ciocnit lopețile”.

Ce este ”decent, frumos și elegant” în această scenă, domnule director ? Vă imaginați o scenă cu chicoteli și bășcălie al cărei protagonist să fie Ionel Brătianu ?

Apropo de asta, chiar credeți că era necesar să planteze domnul Orban un stejar în curtea familiei Brătianu, nu sesizați că putea să sădească mai bine o tufă de urzici ?

Pe scurt, da, premierul a plantat stejarul, dar atmosfera de gașcă pusă pe poante răsuflate domină scena, ceea ce, după opinia mea, a fost o impietate.

Este Vila Florica, acum Muzeul Brătianu, o Mecca liberală ? Dacă da, atunci purtați-vă ca atare, nu ca la bodegă.

Din fericire, aș vinde castraveți la grădinar dacă v-aș reproșa ceva Domnei Voastre. Cum bine ați sesizat în textul pe care l-ați scris, ” probabil că omul nou, nu mai cunoaște această tradiție. Și simbolul de a pune o lopată de pământ la rădăcina unui lujer de stejar este ceva demn de luat în derâdere.”

Omul nou prezent la scena de la Florica, în mai multe exemplare, a luat totul în derâdere, precum în derâdere pare că tratează și actul guvernării.

Fiind sigur că ați înțeles sensul acestei scrisori deschise și, în consecință, consonați cu iritarea mea față de maimuțăreli cu pretenție de act simbolic, rămân al dumneavoastră respectuos opinent.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK