Menu

IPS Calinic Argeşeanul despre starea de alertă.”Să ne salutăm ca asiaticii”

f_350_200_16777215_00_images_banner1_calinic_argeseanul.jpg

 

 

 

 

 

 

De la starea de urgență la starea de alertă

Când treceam prin ograda scriitorului Ioan Alexandru, casă cu cei cinci prunci și o soție cât o ,,cloșcă” cu puii de aur, îmi îndreptam ochii peste tot, dar mai ales spre masa mare, plină de cărți și manuscrise, mai vechi sau mai nou scrise.

Mi-am oprit privirea peste câteva manuscrise proaspete și-mi spune, că lucrează la traduceri din poetul german, Rainer Maria Rilke (1875-1926).

Ceea ce m-a surprins, a fost mai ales vârsta poetului, doar 51 de ani, cam puțin pe acest pământ și în frumusețile lumii văzute.
Totdeauna, când am citit, orice carte, am obișnuit să scot anumite pasaje pentru mângâierea sufletului, încercând să încurajez și pe cei din jurul meu. Așa am găsit tot felul de însemnări în caietele de peste 50 de ani. Ceea ce m-a surprins ca având o prospețime aparte, este ceea ce am citit cu bucurie:

,,Datoria noastră de bază este să ne găsim menirea și să ne-o împlinim” Charlotte Perkins (1860-1935), ceea ce s-a citit de contemporanul său Rainer Maria Rilke (1875-1926), de la care se poate medita, mai cu osebire, astăzi, când lumea este bântuită de nesiguranță: ,,Crede neabătut că, prin ceea ce simți și prin ceea ce înfăptuiești, contribui la o operă grandioasă; cu cât cultivi mai trainic în tine această încredere, cu atât viața și omenirea vor avea viitorul mai sigur!”

Dacă am spune că omenirea, în accepțiunea globală, ca să nu ne gândim la starea în care se ajunge de ,,gloabă”, adică omenirea ca o gloabă, ar fi într-o gravă cădere din rosturile ei firești, poate ne-am grăbi, și nu este cazul să ne panicăm și să cădem într-o depresie ticăloșită, de tot felul de știri și bombardamente mediatice.

S-ar impune, de urgență, urgență care trebuie să țină permanent, și anume, vindecarea noastră de a lua, cu lipsă de precauție, tot felul de știri, aruncate prin toate mijloacele media. Știrile, de orice natură, trebuie verificate și confirmate din mai multe surse. O veste, oarecare, a o trânti pe piață, ,sub nasul mulțimii, fără acest control de rutină, înseamnă a accepta să fim în stare de alertă și să menținem o spaimă, care de la frică, duce ușor-ușor, la o depresie patologică.

Am întâlnit oameni serioși, care-și mențin cumpătul și înțelepciunea, care ignoră cu osârdie, orice încercare de ducere în eroare. O mare parte, mai comodă și mai flecară fiind, iau ca bună, orice veste plimbăreață, prin plină piață.

O disciplinare pe traseul acesta mediatic, se impune de urgență, și trebuie să fim mereu în alertă, pentru a nu lua ca adevărate, veștile și poveștile lansate la derută. Apelurile prezidențiale, repetate, de a verifica fiecare, orice știre neoficială, și de a se adresa la autoritățile competente, este o îndatorire civică absolută, pentru a se evita panica și depresiile, care sunt, uneori, extrem de grave pentru sănătatea popoarelor lumii.

Trecerea de la starea de urgență, la starea de alertă, înseamnă o atenție continuă la comportamentul recomandat de Guvernul României și ministerele de resort, adică:

1.Distanțarea fizică (socială), absolut obligatorie! Iisus Hristos, după Învierea Sa dintre cei morți, atunci când femeile năvăleau spre El, le-a oprit, spunând: Noli me tangere!, adică, nu mă atingeți. Și pe atunci nu era virusul Covid 19! Acum, cu atât mai mult se impune îmbrățișarea de la distanță, sărutatul și salutul tot de la distanță, vizitele de orice fel, tot de la distanță.

E tare bună distanța! Câte păcate și câte virusuri și tot felul de microbi sunt evitați prin această comportare igienică. Se spune că un pupat epidermic transmite 220 de microbi! Nu știu cine a numărat! Așa că, adio, pupat! Nu am auzit, până acum să fi murit cineva din lipsă de pupat sau îmbrățișat. Să ne facem obiceiul de a ne saluta ca asiaticii și mai ales asemenea celor din Extremul Orient! Semn de bună vedere, la întâlnire respectând distanța de cel puțin doi metri, cu o plecare a capului și unirea mâinilor, ca în rugăciune!
Deci, orice întâlnire, să fie ca o rugăciune!

2.Ca să nu fim virusofori (purtători de virusuri), microbofori, etc. trebuie, în mod alert și în stare permanentă de urgență, să nu uităm să ne spălăm pe mâini cât mai des. Nu știu cine a fost mai infectat până acum, în istoria lumii: femeile sau bărbații!
Oricum, cred că trebuie să ne spălăm toți, cu grijă și cu râvnă și să nu uităm, cum uităm să ne spălăm pe dinți(unii) din cauza grabei!

Ce proaspăt și igienic este să te speli peste tot și cât mai des!
Un umanist occidental a spus: Cogito, ergo sum! (Cuget, deci exist!), dar un argeșean mucalit, nu s-a lăsat mai prejos, când l-am auzit zicând: Put, deci exist! Sfântul Ioan Gură de Aur, în secolul IV, acum 1600 de ani, își făcea baie de trei ori pe zi! Înseamnă că pe mâini se spăla de vreo trei sute de ori!

3.Să purtăm măști, pentru starea preventivă! Păi, da! Să ne bucurăm că nu suntem siliți să purtăm atâtea măști colorate, câte culori au gândurile noastre păcătoase!

4.Să ne spălăm hainele des, cele pe dinlăuntru și cele de dinafară, și să nu purtăm hainele nimănui și să le punem în cuiere diferite.

Patriarhia Română a dat Îndrumări bisericești pentru starea de alertă, din 14 mai 2020, în 28 de puncte, foarte clar și la numitor expuse. Rugămintea noastră expresă este ca să ne ostenim și cu răbdare să îndeplinim toate recomandările, cu notă expresă de hotărâre a Sfântului Sinod, ținând cont de hotărârile Guvernului României și a ministerelor de resort.

Trecerea de la starea de urgență, la starea de alertă este o relaxare, dar și o atenție mărită de a nu se comite abateri și abuzuri, virusul Covid 19, nefiind anihilat și distrus definitiv cu tratamente intensive. Prudența se impune cu toată atenția și responsabilitatea, înmulțind timpul pentru rugăciune, ca Domnul Dumnezeu să ne apere și să ne vindece de toate bolile și suferințele. Totodată, să ne îndreptăm viața de fiecare zi și să punem început bun comportării noastre, în familie și în societate.

Și așa, cu grijă mare, putem păși din starea de urgență, spre starea de alertă. Și să nu uităm, dacă, Doamne ferește, se vor constata creșteri virusale, Președintele Klaus Iohannis, a asigurat, că nu va ezita să decreteze din nou, stare de urgență, nu ca amenințare, ci din necesitate medicală, pentru sănătatea românilor! Să nu uităm, că nu glumește!

Așadar, datoria noastră de bază este să ne găsim menirea pentru a contribui la o operă grandioasă, ,,sănătatea mondială a omenirii secolului XXI, fără nici o discriminare”!

Calinic Argeșeanul

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK