Menu

De azi, poți pleca de acasă numai pentru 9 motive. Vârstnicii pot ieși numai între orele 11 și 13

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_Politist-dirijeaza-circulatia.jpg

 

 

 

 

 


Începând de astăzi, 25 martie, de la ora 12:00, persoanele fizice mai pot ieși din casă numai dacă se duc la muncă, dacă se duc să ajute pe cineva sau dacă se duc la cumpărături pentru nevoile de bază. Orice ieșire trebuie justificată, față de autorități, prin prezentarea unei adeverințe de la angajator sau a unei declarații pe propria răspundere.

Totodată, persoanele care au de la 65 de ani în sus pot pleca de acasă numai între orele 11:00 și 13:00, pentru o listă și mai scurtă de motive.

Aceste restricții pentru deplasările românilor sunt prevăzute de Ordonanța militară 3/2020, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și care se aplică deja. Scopul este limitarea răspândirii coronavirusului printre români.

Potrivit actului normativ, persoanele fizice pot pleca de acasă numai pentru aceste 9 motive, orice alte deplasări fiind interzise:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

- deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

- deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

- deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

- deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

- deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

În același timp, persoanele care au cel puțin 65 de ani au voie să iasă din casă numai între orele 11:00 și 13:00, doar pentru următoarele 4 motive:

- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
- deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

În afara acestui interval orar, vârstnicii pot pleca de acasă doar pentru mersul la serviciu sau pentru activități agricole.

De ce acte ai nevoie când pleci de acasă

Persoanele fizice care pleacă de acasă pot fi verificate de către autorități. În acest caz, ele trebuie să prezinte un document justificativ.

Salariații trebuie să prezinte legitimația de serviciu sau o adeverință eliberată de angajator.

Persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber-profesioniștii și persoanele care practică activități agricole trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere, completată în avans.

În rest, celelalte persoane fizice trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere (modelul oficial încă nu-i actualizat cu noile motive de ieșire din casă), completată în avans.

Adeverința sau declarația pot fi prezentate atât în format tipărit (declarația poate fi și scrisă de mână), cât și în format electronic, pe telefon sau pe tabletă.

sursa Avocatnet.ro

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK