Menu

Președinta ÎCCJ s-a dat cu SECURITATEA!

f_350_200_16777215_00_images_banner6_corina-corbu-iccj.jpg

 

 

 

 

 

Plicurile galbene sunt in siguranta la instanta suprema!

Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu, conditioneaza accesul acuzatilor la documentele secretizate de SRI, cunoscute ca fiind ajunse in instanta in plicuri galbene, incalcand dreptul la un proces echitabil al partilor, scrie luju.ro.

Partile din dosare nu au acces la actele secrete, atentie, fara aprobarea presedintei Inaltei Curti Corina Corbu si a judecatorului de caz.

Asta dupa ce in prealabil acuzatii si aparatorii acestora trebuie sa aiba certificat de securitate sau autorizatie de acces.

Practic, cine nu parcurge toata aceasta procedura sau refuza sa o parcurga se judeca in orb, fara sa stie care sunt probele secrete care ii pot aduce condamnarea.

Lumea Justitiei prezinta in premiera un document care arata care este procedura la Inalta Curte in cazul dosarelor venite pe filera Serviciului Roman de Informatii si care contin informatii clasificate, SRI fiind cel care, potrivit Legii nr. 182/2002 privind informatiile clasificate, stabileste "standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate".

Documentul, in opinia noastra scandalos, este de data foarte recenta si poarta semnatura presedintei Inaltei Curti, judecatoarea Corina Corbu, cea despre care zilele trecute dezvaluiam ca s-a numit cu manuta ei sefa Structurii de Securitate la instanta suprema.

Este vorba despre o adresa din data de 6 februarie 2020 pe care Corina Corbu i-a trimis-o sefului Sectiei penale a Inaltei Curti, judecatorul Daniel Gradinaru, pe care il informeaza cu privire la procedura de urmat in cazul dosarului nr. 4767/1/2012*, privindu-l pe fostul deputat Mihail Boldea, dosar aflat in faza apelului la instanta suprema care de curand a fost cadorisit cu inscrisuri cu caracter "secret de serivicu".

Avocati, atentie la dosarele cu plicurile galbene

Concret, Curtea de Apel Iasi a transmis Compartimentului Documente Clasificate de la Inalta Curte, in data de 31 ianuarie 2020, o adresa prin care a informat ca in dosarul privindu-l pe fostul deputat Mihail Boldea (cauza nr. 4767/1/2012*) aflat pe rolul instantei supreme, au fost depuse inscrisuri cu caracter "secret de serviciu" (informatiile clasificate "secret de serviciu" sunt definite de Legea nr. 182/2002 ca fiind cele "a caror divulgare este de natura sa determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat").

In urma acestei adrese, in data de 6 februarie 2020, presedinta Inaltei Curti, judecatoarea Corina Corbu, i-a trimis presedintelui Sectiei penale, judecatorul Daniel Gradinaru, o adresa in care il instiinta cu privire la adresa transmisa de Curtea de Apel Iasi in cauza Boldea.

Prin aceeasi adresa insa, Corina Corbu ii punea in vedere judecatorului Gradinaru prevederile unei Hotarari CSM, respectiv Hotararea nr. 140/2014, care se refera la Regulamentul privind accesul judecatorilor, procurorilor si magistratilor asistenti ai ICCJ la informatii clasificate secret de stat si secret de serviciu, precum si o Nota interna a Inaltei Curti privitoare la accesul la documentele clasificate.

Dincolo de faptul ca partile din dosare nu ar avea cum sa ia la cunostinta de continutul acestei note interne, desi se refera la documentele clasificate care pot reprezenta interes in timpul judecatii, Nota interna cu pricina pe care o invoca judecatoarea Corina Corbu in adresa sa este emisa in 14 februarie 2014, adica pe vremea cand la conducerea instantei supreme se afla Livia Doina Stanciu, cea care s-a angajat in a fi "partenera de nadejde a DNA" si care este considerata ca parte a Sistemului opresiv.

Se invoca astfel in adresa Corinei Corbu ca potrivit Regulamentului si Notei interne ICCJ, accesul la documentele clasificate din dosare se acorda in baza avizului emis de sefa Inaltei Curti, in acest caz Corina Corbu, doar partilor din dosare si a avocatilor acestora care detin "certificat de securitate ori autorizatie de acces eliberate in conditiile Legii nr. 182/2002 si a HG nr. 585/2002". Pentru studierea acestor documente clasificate din dosarele ICCJ, se prevede in adresa, este necesara totodata nu doar aprobarea din partea sefei ICCJ, ci si acordul judecatorului de caz.

In ce priveste locul in care ar urma sa se studieze documentele clasificate, in adresa transmisa de Corina Corbu judecatorului Gradinaru se precizeaza ca acesta este la "sediul din str. Batistei nr. 25A, etajul 5, cam. 521", subliniindu-se necesitatea unei programari, tinand cont de "utilitatea multipla data incaperii 521".

Asta nu e bine deloc: Corina Corbu nu aplica legea pe care o invoca

Extrem de interesant este totusi faptul ca in adresa comunicata in 6 februarie 2020 de Corina Corbu sefului Sectiei penale a ICCJ Daniel Gradinaru sunt indicate, pentru a justifica judecata unor dosare penale cu acces limitat, legi si Hotarari de Guvern pe care insasi presedinta Inaltei Curti nu le aplica.

Sustinem aceasta intrucat, in Hotararea de Guvern nr. 585/2002 privind aprobarea standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate, avand la baza Legea nr. 182/2002, se prevede la articolul 29 alin. (4) ca seful Structurii de securitate intr-o institutie, in acest caz Inalta Curte, este "un adjunct al conducatorului persoanei juridice sau un membru al consiliului de administratie al unitatii". Nu asa se intampla la Inalta Curte. Caci judecatoarea Corina Corbu, presedinta ICCJ, este sefa Structurii de securitate, si nu unul dintre vicepresedintii Iulian Dragomir sau Elena Gabriela Bogasiu, cei care ar fi trebuit conform HG 585/2002 sa conduca Structura de securitate.

Culmea este ca acelasi lucru il prevede si Regulamentul Inaltei Curti la art. 15 alin. (2), pe care de asemenea Corina Corbu intelege sa il ignore, numindu-se sefa a Structurii de securitate. Anume ca: "Unul dintre vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie conduce structura de protectie a informatiilor clasificate a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, constituita prin ordin al presedintelui in vederea exercitarii atributiilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 585/2002, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Citiți mai departe AICI

 

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK