Menu

”Steaua fără nume” în regia lui Vlad Popescu, un spectacol marca ”Ariel” la care publicul s-a busculat

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ariel_steaua_11.jpg

 

 

 

 

 

Luni seara, tânărul regizor al Teatrului ”Ariel” din Râmnicu Vâlcea Vlad Popescu a umplut până la refuz sala din Ostroveni cu ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian. Oamenii aproape că s-au busculat pentru a prinde un loc pe fotoliu, iar când nu au reușit au stat pe scaunele administrației, pe taburete luate de la recuzită sau chiar pe jos. Nu am mai văzut așa ceva în orașul de la poalele Capelei, de la ”Decameronul 649” al lui Silviu Purcărete, așadar de mai bine de 25 de ani. (În paranteză fie spus, la propriu, în acel spectacol de povestit nepoților a jucat și actualul director al lui ”Ariel”, Gabi Popescu, cel care a urcat pe scenă și acum, la ”Steaua fără nume”, ca să vedeți că nimic nu este întâmplător și gloria nu se obține de azi pe mâine).

Cum au reușit Vlad Popescu și trupa acest succes de public uriaș vă povestesc imediat.

Să amintesc mai întâi că Mihail Sebastian a scris ”Steaua fără nume” în registru romantic existențial. Mona pare ruptă din Gide, prin asumarea unor decizii arbitrare care să îi probeze capacitatea de a fi liberă. Profesorul Miroiu are cerul înstelat deasupra sa și legea morală în sine, după cum i-o fi povestit frumos lui Sebastian profesorul său Nae ionescu la lecția despre Kant și a sa ”Critică a rațiunii practice”. Târgul în care nu opresc trenurile rapide e rupt din ”Oraș patriarhal”, romanul lui Cezar Petrescu, pe care Mihail Sebastian cu siguranță că l-a citit (de verificat în ”Jurnal”).

Așa stând lucrurile, toți cei care au făcut din ”Steaua fără nume” film sau spectacol de teatru au tratat personajele ca fiind, toate, măcinate de o dezinvoltă și inconștientă ratare , melancolice până la livresc, păpuși ale unui destin neprielnic. O atmosferă de umor trist, scuzați oximoronul, plutește peste piesa lui Sebastian așa cum a fost ea scrisă.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ariel_steaua_2.jpgCe a făcut Vlad Popescu ? Ceva simplu și eficient, riscant totodată, dar cine nu riscă nu câștigă. Regizorul (care semnează și scenografia) a luat umorul trist și l-a transformat în umor vesel, scuzați pleonasmul. Așa se face că sala din Ostroveni a icnit de satisfacție pe tot parcursul amplului spectacol, iar la final a jubilat.

A jubilat și fiindcă Vlad Popescu a avut geniala idee că îi urce pe spectatori într-un tren care a oprit doar fortuit, chipurile, în târgul provincial unde se desfășoară ciocnirea universurilor umane.
În pauză (una în care i s-a spus publicului că e în tren, dar poate coborî pentru câteva minute) un spectator se jura că nu a mai fost niciodată la teatru, dar de acum încolo va veni mereu. Ce laudă mai mare să fi fost pentru regizor dacă l-ar fi auzit ? Îi spun eu, acum.

Interesant faptul că trupa ”Ariel” a putut să susțină un spectacol atât de dificil și să îl ridice la un nivel atât de înalt. Publicul a comentat cu entuziasm, în pauză și la final, jocul actoricesc fără greșeală al tuturor celor care au urcat pe scenă.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ariel_steaua_33.jpgVoi remarca aici prestația scenică a talentatei Anca Olteanu care face în Mona un rol de referință pentru destinul acestei piese. Anca Olteanu reușește să îmbine trăirile pe care i le-a destinat rolului Mihail Sebastian cu șarjele comice ale celorlalte personaje oarecum ”modificate genetic” de regizorul Vlad Popescu. În rolul lui Ispas, șeful gării, Gabi Popescu demonstrează, încă o dată, că e un mare actor, poate cel mai consistent din întreaga trupă a ”Arielului”. Cristian Stanca face un Grig al tuturor timpurilor, jucând grav, apăsat, cu detașarea omului funciar nefericit.

”Steaua fără nume” în viziunea lui Vlad Popescu are succes de casă în condițiile în care mesajul originar al raportului dintre viața hedonică și carte este transmis la fel de dramatic precum l-a tratat Mihail Sebastian.

Un asemenea spectacol rămâne în istoria culturii vâlcene și a teatrului românesc.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK