Menu

Dacă vinzi des produse pe platforme online, vei putea fi amendat! Vezi de ce

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_Vanzari-online.png

 

 

 

 

 

Definiția comerciantului urmează să fie extinsă de autorități pentru a include persoanele fizice obișnuite care vând online produse pe platforme precum Okazii, OLX sau LaJumate.

Măsura se găsește într-un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Acesta prevede, printre altele, o reformulare a definiției operatorului economic, care va arăta așa:

„Persoana fizică ce desfășoară activități independente, în mod repetat, în scopul obținerii de venit, persoana fizică autorizată și persoana juridică, care în cadrul activității sale profesionale fabrică, importă, transportă, depozitează sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.”

Practic, putem exclude din start ideea că definiția s-ar referi la persoanele fizice autorizate, pentru că și ele sunt incluse în enumerare, pe lângă persoanele fizice care activează independent. Asta înseamnă că o persoană obișnuită care vinde des produse online, pentru a câștiga bani, va fi considerată comerciant, comerciant care are obligații legale de respectat și care poate fi amendat.

Reprezentanții ANPC au explicat, pentru Avocatnet.ro, că definiția va fi extinsă pentru a asigura o mai bună protecție a consumatorilor. Deoarece aceștia nu beneficiază de o protecție adecvată atunci când cumpără de la persoane fizice care vând constant produse online pe platforme precum Okazii, OLX sau LaJumate.

Astfel, cei vizați vor fi obligați să ofere anumite informații de bază despre produse, să le eticheteze și să ofere garanții. Pe deasupra, persoanele fizice care vând produse online vor risca să fie amendate atunci când își încalcă obligațiile pe care le au față de consumatori (de exemplu, prin refuzarea retururilor).

Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Sursă: Avocatnet.ro

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK