Menu

Dacă Dăncilă e proastă, tu cum eşti ? Mai deştept ? Nu laşi impresia

f_350_200_16777215_00_images_banner1_dancila_guvern.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Citesc pe Facebook un comentariu.

”Nu ca Iohannis ar fi fost un presedinte wow, dar daca ajunge Dancila presedinte, ne meritam soarta! Cum sa o trimiti pe aia sa discute cu Trump, cu Merkel si cu alti grei din lume, cand ea, saraca, nu stie nici limba romana, e paralela cu istoria si geografia, e zero la economie si la relatii economice internationale. Sa fim seriosi, la intalnirile bilaterale Iohannis s-a descurcat onorabil”.

Mă uit să văd cine a scris aceste cuvinte și, surpriză, e vorba despre un tânăr jurnalist pe care, întâmplător, îl cunosc. Să nu cumva să îmi fi fost student !

Spre deosebire de jurnaliștii tineri care au absolvit școli mai ușoare ca păpădia, am întotdeauna tendința ca atunci când mă uimește o afirmație să fac analiză de text. E bună această deprindere. Să facem așadar o scurtă analiză a opiniei exprimate în cele câteva rânduri de tânărul jurnalist.

”Nu ca Iohannis ar fi fost un presedinte wow, dar daca ajunge Dancila presedinte, ne meritam soarta!”

Care soartă, cea de acum sau cea viitoare ? Textul lasă impresia că este vorba despre soarta de azi, pe care autorul o consideră că ar fi nenorocită. Dar poate că este vorba despre soarta de mâine. Nu știm. Ceea ce știm este că prin soartă se înțelege ceva ce e imposibil de schimbat. Există totuși expresia ”ne merităm soarta”, în sensul că nu am făcut nimic pentru a o schimba. Până aici e bine.

Dăncilă ”nu știe limba română”.

Am putut-o vedea pe Viorica Dăncilă răspunzând la interviuri lungi, de o oră sau mai mult, fără să comită nicio greșeală de limbă. Cele câteva bâlbâieli culese cu penseta de o anumită parte a presei nu arată decât că Dăncilă vorbește românește nici mai bine, nici mai rău decât media clasei politice. Totuși, unul ca Ponta insistă pe idea că Dăncilă nu cunoaște semnificația unor termeni. Ponta, plagiatorul tezei de doctorat.

Dăncilă ”e paralelă cu istoria și geografia”.

Prin ce se susține această afirmație ? Prin confuzia dintre Priștina și Podgorița. S-a întâmplat o singură dată. Când Iohannis a spus că Franța deține președinția rotativă a CE, nu Finlanda, totul a părut ceva normal.

Dăncilă ” e zero la economie si la relatii economice internationale”.

De unde știi asta, ai descusut-o pe Viorica Dăncilă ? Apoi, vorbind socratic, poate un premier ”zero” la economie să conducă o țară care are una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa ?

”Sa fim seriosi, la intalnirile bilaterale Iohannis s-a descurcat onorabil”.

Ai fost de față, ai stenograma acestor întâniri ? Ai observat efecte pozitive în urma întânirilor bilateral ale lui Iohannis ? Evident, nimic din toate acestea.

După cum se poate observa, tânărul ziarist se exprimă ”la plezneală”, fără susținere, repetă idei la rândul lor repetate de alții până la saturație.

Dacă ar fi fost vorba despre un om obișnuit, exprimarea aceasta neglijentă ar fi fost de înțeles. Când jurnaliștii, chipurile creatori de opinie, vorbesc așa, pe dinafară, cum se zice, atunci chiar că, vorba lor, ne merităm soarta.

Este enervant ce se întâmplă și cred că am dreptul să nu fiu politicos și să întreb, cu scuzele de rigoare: Dacă pentru tine Dăncilă e proastă, tu cum eşti ? Mai deştept ? Nu laşi impresia. Mai prost ? Atunci, cum poţi judeca ? Cel puţin la fel ? Mă rog...

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK