Menu

Cel mai percutant interviu cu Emilian Frâncu după revenirea în politică. Declarații șoc despre oameni și fapte

f_350_200_16777215_00_images_banner1_francu_int_11.jpg

 

 

 

 

 

- Domnule Emilian Frâncu, v-ați reîntors în politică. De ce ați făcut-o, cum și când ați decis asta ? Ați avut temeri

Am stat trei ani departe de politică pentru că așa mi s-a părut corect. Era mai întâi o reacție firească la îndoielile etice acumulate în trecut. Apoi, prea mult îmi neglijasem familia și viața, înainte... Dar în acest timp nu am stat deoparte de viața cetății. Am scris 5 cărți, am obținut două doctorate (începute în anii 2010-2011), am stat apoi, luni de zile, câte 3-4 ore/zi în arhive și biblioteci pentru a finaliza monografiile unor comune, am ajutat-o pe Droseta-soția mea, să încerce să ridice un centru de radioterapie la Seaca și m-am „acomodat“ cu diverse activități domestice. În luna decembrie 2018, soția – care înainte mă certa pentru că eram mai tot timpul plecat de-acasă – mi-a zis că ea simte că mă „sting cu zile“ și îmi cere ca să mă implic iar în politică și să socializez cât pot de mult. Statul acasă, mai mult în pat și scriind la calculator câte 8-9 ore continuu, a făcut-o să își calce pe inimă și să se gândească la o soluție care să îmi prezerve sănătatea. Eu chiar fac politică de plăcere și este un motiv important ca să ies din casă, să transmit încredere oamenilor și să organizez noi structuri, acolo unde mi se cere. Decizia am luat-o după pelerinajul tradițional al liberalilor de la Urșani, la sfârșitul anului 2018, când mulți prieteni mi-au spus că îmi simt lipsa și când am conștientizat că mai am de făcut multe lucruri bune în viața politică. Răutățile pe care le-am citit adesea pe Fb. m-au îngrozit uneori pentru că vedeam că lumea s-a schimbat mult față de 2014, când plecasem din Râmnic, că nu mai există înțelegere pentru aproape. Multă ură și intoleranță! Am discutat mult cu cei din familie și, împreună, ne-am asumat riscul de a deranja pe unii și de a primi o sumedenie de mesaje injurioase, care să doară.

- Acum, sunteți membru ALDE, dar poate știți că nu toți sunt fericiți, în partid, pentru asta. Ori nu știți ?

Orice partid care funcționează este un organism viu și are în el oameni fericiți și nefericiți. Organismul viu este dinamic, deci în funcție de evenimente fericiții pot lua locul nefericiților și invers. În ALDE Vâlcea există câțiva oameni nefericiți care, nu cu mult timp în urmă, erau foarte fericiți. Mă refer în mod concret la unii care au funcții, așadar au fost fericiți când le-au primit, iar acum spun că nu mai vor să muncească pentru alții. Așa ceva nu se poate! Într-un partid sănătos toată lumea muncește pentru toată lumea.
Evident că mai sunt unii, chiar și acum, care se tem că le voi lua locul și sunt tare triști. Am căutat însă să îi asigur – și nu doar verbal – că intru în partid ca simplu membru, însă unul activ, dispus să ajute pe oricine coordonează o structură locală și muncește pentru partid. În loc să folosească experiența mea organizatorică și prestigiul de om care se ține de cuvânt, dobândit în cei aproape 30 ani de activitate politică, unii au încercat să mă insulte (chiar și prin presă), sperând că voi pleca dezgustat și nemulțumit. Cum nu mă băteam pentru nicio funcție sau sinecură și alergam prin județ, aproape zilnic, pentru a întări structurile locale, am câștigat ușor respectul colegilor, iar acum, din câte știu eu, au mai rămas doar 2-3 „nefericiți“ de venirea mea.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_francu_interviu_1.jpg

 

 

- De ce ați ales ALDE ? Ce ați dat și dați, ce așteptați să primiți ca recompensă ?

Ca liberal puteam să revin în viața politică doar în PNL sau în ALDE. De PNL mă lega toată viața mea politică anterioară. De aceea, am mers în luna ianuarie 2019 la București și am vorbit mai bine de o oră cu Ludovic Orban. Aș fi avut mari mustrări de conștiință dacă nu aș fi încercat să revin în PNL, partidul căruia îi dăruisem cei mai frumoși ani din viață și pe care îl promovasem, împreună cu echipa formată de mine, de la 5,9% în anul 2000, la 24% în 2004 și apoi la peste 30% în 2008, făcând din Vâlcea, atunci, singurul județ galben din Oltenia. Tot timpul mă întâlnesc cu oameni care încă mă mai identifică cu PNL și regretă acea perioadă fastă pentru liberali, când realizam lucruri deosebite în folosul comunităților vâlcene. Era deci firesc să le anunț decizia mea de a reveni în politică tot ca un LIBERAL, printre liberali. Am rememorat cu Ludovic acele vremuri dar, din cauza unor constrângeri statutare (care au funcționat și în cazul lui Mircia Gutău) am decis împreună că nu este momentul să declanșăm un posibil scandal în media națională și ne-am despărțit prieteni. Înainte de a ne despărți, i-am spus că voi merge la ALDE, unde sunt aproape toți colegii mei, șefi de filială, din perioada anilor 1996-2012, când se făurise marele PNL și m-a înțeles.
Am ales ALDE pentru că țin foarte mult la Călin Popescu Tăriceanu și pentru că este partidul care acum a rămas, cred eu, singurul care face o politică liberală de apărare a drepturilor cetățenești.
Așa cum nu am dorit funcții când am intrat, tot așa afirm acum că nu solicit demnități politice sau administrative. Știu că pare neverosimil ca cineva să nu ceară nimic, acum când cei mai mulți politicieni se luptă cu înverșunare să obțină avantaje, dar pentru mine este o mare bucurie să obțin cu ALDE rezultate peste așteptări, să-i surprind pe sceptici și să refac în câțiva ani același traseu politic ca cel din PNL. După aceea vom vedea. Împreună cu Iuliana Moise și Gheorghe Guțui, dar și cu ceilalți colegi din BPTi am început reconstrucția. Acum mă bucur la fiecare succes al echipei. De aceea sunt mulțumit când simt că ALDE progresează pas cu pas la Vâlcea – și nu este doar o metaforă! Nu aștept ca recompensă decât să văd că partidul depășește la Vâlcea pragul de 10%, că va avea de anul viitor peste 7 primari în județ și că va promova cel puțin un parlamentar. Acum acest lucru nu pare pentru unii posibil dar eu sunt optimist pentru că știu să muncesc în echipă și mi-am cam împlinit până acum obiectivele de etapă.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_francu_int_2.jpg

 

 

 

- Sunteți un om de carte, aveți volume publicate și doctorate. De ce naiba mai ieșiți din bibliotecă ?

Sunt bucuros că am putut să las în urmă realizări pe tărâm cultural. De cele mai multe ori, când tragem linie, cu ele rămânem în memoria colectivă. Totuși, într-o lume intolerantă, care nu admite că și preopinentul poate să aibă dreptatea lui, puțin echilibru nu strică. Necazurile prin care am trecut m-au făcut să las mândria deoparte și să-i ascult pe toți cei care încearcă să construiască ceva, indiferent dacă sunt din partidul meu sau nu. Nu cred că omul de cultură trebuie să stea în aceste clipe închis în sfera sa de sticlă. Este atât de ușor să stai pe margine și să critici. Este mult mai greu să așterni punți și să faci, pe lângă o activitate creativă onorantă, și lucruri pe tărâm civic (a nu se uita că eu mi-am început în 1991 viața politică în Partidul Alianței Civice al vâlceanului Nicolae Manolescu, unde mi-a intrat în sânge liberalismul civic).

- Ați fost senator PNL. Cum vi se pare că a evoluat PNL, în plan național și local ?

PNL, din păcate, s-a corcit prea mult cu cei veniți din PDL, și-a pierdut, cred, identitatea liberală, fiind practic „cotropit“ de aceștia, s-a afiliat în UE la „populari“ și a renunțat prea ușor la politicile liberale tradiționale. Îmi plânge sufletul când văd la televiziuni persoane care acum reprezintă PNL și se fac de râs. Ou sont les neiges d´antan?Unde sunt vorbitorii din PNL care te ungeau pe suflet cu argumente serioase, de obicei critice la adresa PDL sau PSD. Acum sunt doar sloganuri „subțiri“, neadaptate întrebărilor concrete primite. La nivel național (se vede și din ponderea vechilor liberali deveniți europarlamentari) nu mai cunosc decât 4-5 lideri proveniți din vechiul PNL. În rest, doar figuri băsiste, care forțaseră cu înverșunare distrugerea PNL (PSD – adversarul nostru tradițional, se lupta din răsputeri cu noi, dar purta, totuși, un minim dialog, și nu ne dorea destructurarea). Rău este că PNL nu a venit în ultimii ani cu prea multe idei legislative sau de guvernare noi, care să poată fi puse în practică. A ales să vorbească doar de Dragnea și de corupție. Oamenii s-au cam săturat, cred eu, să audă aceeași placă anti-corupție susținută de marii corupți din PDL. Măcar USR a venit cu figuri noi, mai credibile din acest punct de vedere. (Se vor afla și despre ei multe lucruri interesante, pentru că presa abia de acum încolo se va interesa de trecutul lor)
La Vâlcea, din discuțiile purtate în teritoriu, am simțit că primarii PNL sunt tare nemulțumiți de felul cum relaționează cu ei actualul președinte, care devine tot mai singur și rupt de realitate. Așteaptă un minim ajutor de la Cristi Buican, care este prezent în spațiul public cu tot felul de promisiuni, dar fără rezultate concrete. Este bine că are o echipă de postaci bună, dar dacă va ieși doar cu diverse comunicate scrise, unele, într-un îngrozitor limbaj de lemn, va pierde treptat plusul de electorat apărut după campania anti-Dragnea. De subliniat este totuși faptul că PNL este încă pe val, după europarlamentare, dar greul (menținerea imaginii și trendului) abia acum urmează!

- Ați fost, știe toată lumea, primarul Râmnicului Vâlcii. Cum considerați că este administrat orașul acum, de Mircia Gutău ?

Apreciez activitatea lui Mircia Gutău. Multe proiecte cu fonduri europene au fost începute în perioada mandatelor sale. Indirect, l-am ajutat și eu puțin. În perioada sa, când eu eram parlamentar, am adus pentru municipiu 37,5 milioane de euro, obținând pentru Râmnic statutul de pol de dezvoltare urbană. De aici au pornit marile proiecte de dezvoltare ale municipiului. Am fost foarte bucuros când Mircia a pus piciorul în prag și a finalizat lucrările din centrul civic al Râmnicului, proiectul care mi-a frânt destinul, dar pe care l-am dorit atât de mult. Orașul avea nevoie de un centru civic unde să se adune mii de oameni și unde să se poată desfășura zilnic proiecte culturale, educative, spectacole, manifestări sportive....Le voi spune tot timpul cârcotașilor că în jur erau destule spații verzi, însă zona centrală era „înghesuită“.
Gutău a făcut lucruri utile râmnicenilor și a realizat multe schimbări în identitatea urbanistică a municipiului. Este un primar merituos...Știe să-și impună ideile și face bine ceea ce face ! Îl felicit și pentru că încearcă să continue unele proiecte începute de mine: bretelele, Arenele Traian... Înțeleg că vrea să mute sediul vămii într-o zonă mai ușor accesibilă întreprinzătorilor, să dea o mai mare utilitate unei porțiuni din Dealul Capela. Așteptăm însă cu toții să găsească soluții pentru a atrage investitori care să genereze multe locuri de muncă, bine plătite (poate în zona Unității Militare de la limita cu localitatea Vlădești). Eu mi-aș dori să rezolve treptat, prin lucrări de lărgire a canalizării de captare a apelor, zonele din oraș sensibile la inundații (Pasaj Hervil, Pasaj Cina etc). Și ar mai fi un lucru! Puterea politică, pe care a căpătat-o în ultimii ani, i se poate întoarce ca un bumerang dacă n-o manageriază mai atent. Ar trebui să nu îi îndepărteze așa de ușor pe cei care îl privesc cu simpatie, dar îl și critică atunci când simt acest lucru. Se supără prea repede și uneori rănește oameni care doar vor să participe la dezvoltarea Râmnicului!
Orașul arată frumos, se pun peste tot panseluțe, s-au modernizat părculețe și locuri de joacă, dar mulți consideră că un edil de valoarea lui Mircia ar trebui să se concentreze mai mult pe investiții ceva mai mari, generatoare de locuri de muncă.

- Dar despre președintele CJ, Constantin Rădulescu, ați avea ceva de spus, de bine sau de rău ?

Întotdeauna când îl văd pe Costi Rădulescu îmi aduc aminte de tânărul care a învățat tainele jurnalismului la RTv. Vâlcea 1, instituția media pe care o înființasem pentru vâlceni în anul 1993. Acum l-am regăsit mult mai ambițios și doritor să meargă pe urmele regretatului Ion Câlea. Sunt mulțumit că acum s-a decis să asfalteze drumul Gura Văii-Muiereasca-Frăsinei care este atât de important pentru turismul monahal național. Acesta a fost și primul obiectiv pe care premierul Călin Popescu Tăriceanu, la rugămintea mea, l-a finanțat în mandatul său în județul Vâlcea (au urmat Liceul Brâncoveanu și spitalul din Horezu, Teatrul Anton Pann, Casa Simian-Muzeul de Artă, Seminarul Teologic și multe altele). Președintele Consiliului Județean Vâlcea a făcut destule lucruri frumoase în județ ca să rămână în istoria instituției, ca un vector de progres. Simt că are viziune și este deschis marilor proiecte. „Cyber Academy“ pare a fi unul din ele, care ar pune în valoare, la nivel european, abilitățile informatice ale tinerilor noștri, așa cum un alt proiect, realizarea la Vâlcea a unui centru de radioterapie, poate fi un mare câștig pentru bolnavii de cancer din județ. Regret totuși că dl. Rădulescu nu a reușit încă să readucă în portofoliul Regiei județene drumul Câineni-Perișani, lucru care ar fi permis rezolvarea definitivă a infrastructurii rutiere din Țara Loviștei. Și totuși, cu toate lucrurile bune făcute, lui Costy i se reproșează că este uneori prea mândru în relațiile cu oamenii și că nu a avut inspirație în recomandarea unor persoane pentru posturi de conducere naționale sau județene.
Lecția de pe 26 mai 2019 ar trebui să-l facă mai atent la realitatea politico-administrativă a județului. Și mă refer la realitatea aceea de la ,,firul ierbii”, și nu la cea pe care i-o pot prezenta, uneori, diverși consilieri. Președintele Consiliului Județean Vâlcea sunt sigur că va realiza în continuare multe lucruri notabile în județ și că nu va fi blocat de orgoliu și nici de lupta sterilă și inutilă pentru imagine la care a fost „momit“ de liderul opoziției. Vâlcenii au nevoie de fapte și nu de un război al declarațiilor. De asemenea, ca vechi jurnalist, îi recomand să diversifice discursurile de la festivitățile prilejuite de sărbătorirea „aniversării zilei“ localităților vizitate. Acum unele mesaje par a fi trase la indigo și diminuează efectul dorit. Oamenii se mai uită încă la televizor și sunt nemulțumiți să vadă același mesaj multiplicat de n ori!

f_350_200_16777215_00_images_banner1_francu_int_4.jpg

 

 

 

 

- Aș vrea o analiză a dumneavoastră cu privire la alegerile europarlamentare.

Voi încerca să sintetizez. Totul a depins de numărul foarte mare al votanților, care a dat peste cap toate previziunile. Au fost prea multe procese verbale la care nu a ieșit cheia, peste un milion de voturi au fost date pe liste suplimentare (ca și cum exact în această zi s-a dorit să se intre în Cartea recordurilor la categoria „turism în grup“), maghiarii și-au descoperit rude și noi comunități peste tot în țară – obținând circa 1,5% din voturile lor în afara arcului carpatic etc. Tocmai atunci când tabletele STS nu au sesizat vreo încercare de vot dublu (chiar nu a fost vreun cetățean turmentat care să încerce să mai voteze o dată?), am avut surpriza ca PSD să nu facă o numărătoare paralelă (moment istoric!). A fost un val anti Dragnea devastator, care a măturat totul în cale. Mari câștigători au fost cei de la USR care, în sute de localități unde deși nu aveau NICIUN membru sau reprezentant, au depășit ca număr de voturi partidele tradiționale. Pro Romania și PMP au trecut pragul pentru că au avut inspirația să își pună cap de listă liderii și nu s-au „pus rău“ cu STS. PNL a reușit să obțină un rezultat istoric având o locomotivă reală în persoana lui Rareș Bogdan și pentru că a pus bine în valoare numărul mare de primari pe care i-a avut. Mesajul anti corupție, multiplicat de rețelele de social media, a fost mai bine perceput de electorat, față de mesajele pozitive, chiar laudative, promovate de Putere. ALDE s-a bazat prea mult pe sondajele mincinoase, făcute din birou și din „burtă“, apărute în spațiul public, cu 2-3 luni înainte de alegeri. Liderii județeni s-au lăsat pe tânjeală și au crezut că, fără efort, voturile ar putea să vină de la sine. Or, prezența la vot a fost neașteptat de mare și chiar dacă votanții tradiționali ALDE au fost cam în aceeași proporție cu cei din 2016, procentul a scăzut surprinzător sub pragul electoral. La Vâlcea, ALDE a obținut totuși un rezultat mulțumitor: 5,4% și locul 7 pe țară, între filiale. Atât la nivel de țară, de județ, cât și de municipiu, PSD a obținut un rezultat mult sub așteptări, care trebuie să dea serios de gândit liderilor săi.

- Despre alegerile de la anul nu vă întreb, e prematur, dar prezidențialele cum le vedeți ?

Iohannis stă acum, pentru turul I al prezidențialelor, pe un posibil scor asigurător: 35% . Cert este faptul că trendul său este ușor descendent. Pentru locul doi se întrec 3 competitori: Tăriceanu, Barna și Dăncilă. Mulți îl subestimează pe Tăriceanu pentru că se gândesc la acel 4% de la europarlamentare, dar uită că el nu a fost cap de listă ALDE, ceea ce ar fi adus un mare plus partidului. Spun în premieră un lucru: atunci când brăzdam județul în precampania de la europarlamentare, vorbeam mai întâi de ALDE și în majoritatea cazurilor mi se reproșa o prea mare apropiere de PSD-Dragnea; apoi vorbeam de Tăriceanu și...minune!, de foarte multe ori vedeam ochii oamenilor din jur înseninându-se, indiferent de opțiunile politice. În consecință, are un potențial mare de creștere. Cred că va obține un scor apropiat de 18% dacă va găsi mesajele potrivite și dacă va merge prin toată țara. Despre Barna, acesta va miza pe voturile tinerilor și diasporei. Vor mai ieși aceștia în număr mare la vot? Și oare nu se vor scoate la lumină tot felul de „ciudățenii“ despre useriști, care până acum 2-3 luni nu erau interesanți pentru media? Tinde să obțină un scor de 16-18 %. Despre doamna Dăncilă, care a fost aruncată cam nepregătită în luptă de baronii PSD (încălcându-se învoiala făcută anterior cu ALDE), apreciez că este pe un trend crescător dar probabil nu va atinge scorul partidului și se va situa pe un palier de 17-20%. Sunt, deci, trei candidați cu șanse sensibil egale de a accede în turul doi. Bătălia pentru turul doi va fi foarte interesantă și depinde mult de soarta „războiului“ din online. Pronosticul pentru turul doi este mult mai ușor de dat: doar Tăriceanu are șanse să se întreacă de la egal la egal cu Iohannis, pentru că atrage simpatie din tot spectrul politic. Dăncilă și Barna, nu!

- Este un scandal mocnit la ALDE Vâlcea, se pare că au fost falsificate alegerile județene din 2017. Ce părere aveți ?

Este neplăcut să constați că unii au înșelat încrederea colegilor falsificând rezultatul unui vot și apoi s-au cocoțat pe niște funcții, poate nemeritate. Este totuși la fel de neplăcut să constați că probabil doar pentru „liniștea partidului“ aceste potlogării au fost ascunse „muritorilor de rând“ atâta timp (2 ani).

- În plan personal, cum sunteți ? Cum vă vedeți peste câțiva ani ?

Am o familie frumoasă și am acum mult mai mult timp să simt acest lucru. Descopăr zilnic lucruri interesante legate de Andrei, feciorul meu. Am trecut cu bine de a cincea operație de hernie de disc, dar obosesc repede la mers și transpir mult. Am devenit sedentar și stau prea mult în casă, lucru care mi-a slăbit mușchii de la picioare și organismul. Am câștigat, după doi ani de chin prin diverse instanțe, un proces cu Primăria Râmnicului, care îmi cerea aproape 2 miliarde lei vechi, pentru niște pachete cu alimente date unor persoane cu dizabilități sau unități de cult, de Paști și Crăciun. Primesc o pensie de 2200 lei care ajută lunar bugetul familiei. Scriu cărți și sunt realizator de emisiuni Tv. Sper să ajung să las în urma mea câteva volume de amintiri, să ajut oamenii la nevoie (soția are în lucru un proiect medical cu mare impact) și mai ales să îmi plimb prin parc ... un nepoțel. Nu ascund faptul că mi-aș dori, ca peste câțiva ani, să ajung din nou în Parlament, pentru că de acolo voi putea să fac – ca pe vremuri – lucruri deosebite pentru localitățile din județ.

- Am păstrat pentru final o întrebare la care țin mult. Ce citiți, ce filme vedeți, ce muzică ascultați și cât de fericit/ nefericit sunteți ?

Citesc, de obicei, cărțile la a căror lansare particip. Aleg cu grijă astfel de momente, așa că sunt curios dacă mi-am păstrat vie intuiția și am participat la un real eveniment editorial (memoria a început să mă trădeze dar flerul mă face încă să mă simt tânăr). Ultima carte citită: „Crede-mă, te mint“ de Ryan Holiday și este legată de tema cărții pe care tocmai am terminat-o de scris. În fiecare seară petrec câteva clipe privind imagini superbe pe care mi le trimite o colegă de liceu pe Fb., de obicei reproduceri, selectate tematic, din operele unor mari pictori. Mă încarc cu o stare de bine care îmi colorează visele. Muzică ascult mai rar, poate săptămânal - o oră, două.
Este o întrebare care mă face să trăiesc câteva secunde în universul copilăriei petrecută în cartierul Versailles al Râmnicului...Oracolele din liceu...Vise adolescentine...L-aș supăra pe Dumnezeu dacă m-aș plânge....Clipele de fericire durează așa de puțin...Și oare știm să apreciem ceea ce trăim? În viață am avut multe bucurii, succese, momente unice care mă determină să apreciez că am fost un om norocos, chiar dacă am trăit și clipe de coșmar. Acum mă simt împlinit, ca un bunic care își călăuzește nepoții. Dar simt că mai am multe de făcut, multe de trăit și ... multe de povestit!

Vă mulțumesc,
Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK