Menu

Totul despre administrarea pădurilor României în actuala guvernare – interviu cu George Mihăilescu, director general Romsilva

f_350_200_16777215_00_images_mihailescu_int_2.jpg

 

 

 

 

 

 

- Domnule director general, tema jefurii pădurilor este prezentă de mult timp în mentalul românilor. Când va dispărea din mintea noastră ? Ce întreprindeţi în acest sens? Care este situaţia actuală ?

 

Se vorbeşte despre aceasta temă, a tăierile fără drept a pădurilor de ani de zile, dar de cele mai multe ori fără minime cunoștințe de baza, dacă îmi este permis să mă exprim astfel. În România, asemenea tuturor țărilor din Uniunea Europeană, pădurile sunt gospodărite pentru ca societatea să beneficieze atât de funcțiile lor de protecție, cât și de producția lor de lemn. Lemnul este o resursă naturală, regenerabilă (adică creste și acumulează natural).

Da, este adevărat că în România au existat și încă mai există, din păcate, tăieri fără drept. Este un fapt pe care îl cunoaștem cu toții și o parte din societate este alarmată, pe bună dreptate. Dar este cel puțin corect și onest să clarificăm niște lucruri, mai exact să înțelegem cine, unde, cum și cât se taie fara drept.
Pentru început, ca vector de imagine al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, dar mai ales ca profesionist în domeniu și care cunoaște mecanismul de funcționare al acestui sector, trebuie să insist pe delimitarea clară a următorului aspect – Romsilva este o organizație care administrează pădurile aflate în proprietatea publică a statului român, adică 3,14 milioane de hectare, ceea ce înseamnă că vorbim de mai puțin de jumătate din totalul fondului forestier de la nivel național. Diferența pana la suprafața de 6,50 milioane de hectare sunt pădurii proprietate privată.

f_350_200_16777215_00_images_mihailescu_int_5.jpg

 

 

 

Nu doresc să fac comentarii sau să arăt cu degetul în curtea vecinilor, pentru că nu este decent, însă nu este corect nici să fim noi (Romsilva) arătați cu degetul pentru ce se întâmplă pe suprafețele de fond forestier pe care noi nu le avem în administrare. Din păcate, există această este cutuma opiniei publice de a asocia TOATE pădurile României cu Romsilva. Acestui aspect am încercat să oferim lămuriri și vom mai lucra pentru a reuși să ne delimităm clar granițele de administrare și mai ales de competență și am speranța că în câțiva ani, vom reuși.

Pe de altă parte, de ce să nu recunoaștem, există organizații care speculează această stare de confuzie generală și se îmbracă în straie de salvatori ai pădurilor pe care le descriu în imagini apocaliptice, șocante, adevărate dezastre, etc., pentru a-și justifica activitatea. E mult mai la îndemână să arăți cu degetul spre o instituție mare, cum este a noastră, decât să identifici proprietarul sau gestionarul din zona proprietăților private, care sunt fragmentate.

Dar vedeți, avem aici un paradox! Se vorbește de tăieri fara drept, de dezastre în pădurile de la Romsilva când deunăzi, s-a încheiat o misiune de audit internațional pentru verificarea modului de îndeplinirea a criteriilor standardului de certificare a managementului forestier utilizat de Romsilva și rezultatele au fost foarte bune. Romsilva a demarat acest proces de certificare internațională a managementului forestier în anul 2000, în prezent fiind recunoscute internațional peste 2,47 milioane de hectare din cele 3,14 milioane de hectare păduri de stat administrate, adică aproape 80% din suprafața totală.

f_350_200_16777215_00_images_mihailescu_int_1.jpg

 

 

 

 

Mai mult, știați că România are unele din cele mai valoroase păduri de pe continent? Că la Romsilva în pădurile pe care le administrează , împreună cu Ministerul Apelor și Pădurilor și cu ajutorul unor organizații de mediu, am reușit să introducem peste 24.000 de hectare de păduri valoroase de fag în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, care sunt recunoscute ca atare și protejate integral acum?
Știați că, Romsilva administrează și 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare, din acestea în jur de 175 de mii de hectare fiind în zone protejate? Că peste 17.000 de hectare, adică 84%, din totalul de circa 20.000 de hectare de păduri virgine incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine sunt gestionate de Romsilva?

Eu cred că toate elementele de mai sus indică angajamentul Romsilva pentru un management sustenabil al pădurilor.

Cât privește tăierile fara drept, în pădurile administrate de Regie, am reușit să menținem acest fenomen sub control, cu ajutorul personalului silvic de teren, dar din păcate mai sunt și accidente. Am declarat și sunt consecvent principului toreranţă zero faţă de salariații care nu îți respecta obligațiile legale de serviciu.

După cum spuneam, în pădurile de stat se recolteaza autorizat aproximativ 9,5 milioane de metri cubi masa lemnoasă și dau exemplu anul trecut când volumul total al arborilor tăiați fără drept, a fost de 31.706 mc., adică 0.3% din totalul lemnului recoltat.

 

- Vă provoc cu ideea că românii sunt prea puţin informaţi în legătură cu aspectele legislative şi nu numai legate de păduri. Ce aţi zice de un Ghid al proprietarului de pădure? Ce aţi spune de un alt Ghid, pentru cei care vor să cunoască pădurea românească? Ideea generală este că avem nevoie de mai multă informaţie în domeniu.

Da, anunt și prin intermediul dumneavoastră, ca am aceasta intenţie de a elabora un Ghid pentru proprietarii de paduri private. Pe langa cele 3.14 milioane hectare de padure proprietate publică a statului, noi mai prestăm servicii silvice pentru încă 1 milion de hectare de padure aparţinând altor proprietari. Şi tocmai pentru că deţinem experienţa şi expertiza necesară, am identificat nevoia de a veni în întâmpinarea proprietarilor de paduri, cei mai mulţi din zonele rurale, care nu au acces la mijloacele de informare moderne sau care nu au timpul necesar pentru a se informa, fiind ocupaţi cu munca câmpului. Pentru aceştia şi nu numai, îmi propun să elaborez un Ghid din care să afle care le sunt drepturile, dar şi regulile ce trebuie respectate, cât lemn şi în ce condiţii pot recolta de pe proprietatea lor, etc.. Pădurarii noștri, care reprezinta primul contact cu Regia Nationala a Padurilor – Romsilva le stau la dispoziție pentru a clarifica orice aspect legat de modul în care Romsilva le poate fi utilă.

Și, ca să vedeți că accept provocarea Dvs, sunt deja pregătit să vă răspund în ceea ce privește ideea unui ghid despre păduri. Pentru că e bine sa începem cu cei mai mici, îmi face mare bucurie să vă împărtășesc faptul că intenționez să realizez un Manual de Educație Forestieră pentru ciclul gimnazial, cu un conținut atractiv şi ușor accesibil elevilor, luând ca bun exemplu o inițiativă, la scară mai mică, a Direcției Silvice Neamț și a Administrației Parcului Natural Vânători Neamț care au elaborat și publicat un “Manual pentru educaţie forestieră- Prin Pădurile Neamţului“, deosebit de apreciat, pe care l-am lansat public, în cadrul unui simpozion de amploare organizat de Ziua Internațională a Pădurilor la Biblioteca Academiei Române.

 

- Pădurile reprezintă un capitol din Programul de guvernare al PSD, dacă îmi aduc bine aminte. Care sunt principalele probleme menţionate şi cum stăm la capitolul soluţii ?

Programul actual de guvernare în domeniul pădurilor prevede dezvoltare durabilă a acestora, fiind Prioritatea „0” a Guvernului României în acest domeniu. Implementarea acestei politici o realizează Ministerul Apelor și Pădurilor, obiectivul final fiind protejarea fondului forestier național. Prezentul obiectiv este preluat şi de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care funcționează prin lege sub autoritatea acestui minister.

Gospodărirea durabilă a pădurilor este esențială în lupta împotriva schimbărilor climatice, provocarea cea mai mare cu care se confruntă planeta noastră. Guvernarea urmărește, prin mecanismele sale de prevenție și control, în primul rând eliminarea fenomenului recoltarilor de masa lemnoasă iraţionale, a tăierilor fără drept, care agravează starea padurilor sau a ecosisteme fragile. Totodată, Guvernul a finanțat prin diverse mecanisme lucrări de reîmpădurire a trenurilor degradate, a suprafetelor tăiate fără drept, a terenurilor agricole nefolosite, oferind facilităti fiscale proprietarilor de terenuri, cu scopul de a contribui la refacerea echilibrului ecosistemelor afectate.

Planul actual de guvernare pentru domeniul păduri este complex și amplu, dar ne putem limita la trei linii mari de acțiune: elaborarea Strategiei Naționale Forestiere 2017-2027, implementarea acestei Strategii și măsuri practice și concrete de diminuare a tăierilor fara drept.

Romsilva are calitate de administrator al pădurilor statului și va duce la îndeplinire obligațiile și responsabilitățile asumate.

 

- Vă rog să vă referiţi la învăţământul de specialitate şi la selecţia şi pregătirea forţei de muncă în domeniul forestier.

Învățământul de specialitate în domeniul silvic din țara noastră este unul cu cea mai mare tradiție în tara, apreciat și recunoscut la nivel european. De aceea, miercurea trecută, pe 8 mai, am mai făcut un pas pentru a-mi concretiza o dorință personală în calitatea mea de director general al Romsilva. Am fost la Brașov, la Universitatea Transilvania pentru a mă întâlni cu studenții din anii terminali de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, etalon atât la nivel național, dar și european pentru pregătirea universitară în domeniul silviculturii.

Există o îndelungată colaborare între Romsilva și Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, iar eu doresc sa o continui la nivelul de excelenţa. Astfel, cu această ocazie am dat startul proiectului ”Romsilva, un angajament pentru generațiile viitoare!”, care se derulează în parteneriat cu universitățile care pregătesc specialiști în silvicultură sau în alte domenii de interes, precum economie sau științe juridice, tinerii absolvenți putând opta pentru un viitor profesional în cadrul Romsilva.

f_350_200_16777215_00_images_mihailescu_int_4.jpg

 

 

 

 

Am reușit cu succes, pentru că feedbackul primit mi-a confirmat asta, să le prezint celor două sute de studenți prezenți oportunitățile privind viitoarele lor cariere în cadrul Romsilva.
În lunile viitoare, cel mai probabil iunie, mă voi duce la Suceava, cel de-al doilea mare centru universitar pe domeniul silviculturii, pentru a mă întâlni cu studenții Facultății de Silvicultură a Universității Ștefan Cel Mare.

Romsilva sprijină stagiul de practică al studenților, dezvoltăm proiecte împreună, în special în zona de cercetare, și în ultimii ani, foarte mulți licențiați ai Facultății au urmat stagiatura la Romsilva, iar acum ne sunt colegi. Programul de stagiatură a fost inițiat în urmă cu șase ani și pentru că a fost unul de succes, a fost extins an de an, în fiecare toamnă, pentru tinerii absolvenți, în principal pentru cei licențiați în silvicultură, dar și pentru cei cu studii economice sau juridice. Dacă acum șase ani au fost disponibile 60 de locuri, în toamna anului trecut, numărul posturilor pentru stagiari a crescut la 100. După această experiență, de stagiar, în care absolvenți au acumulat numeroase cunoștințe practice, cei mai mulți dintre ei au decis să se alăture colectivului Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și acum ne sunt colegi. Porțile Romsilva sunt deschise pentru tinerii specialiști.

 

- Ne raportăm la Europa, suntem membri ai UE. Cum colaborăm cu UE în problema pădurilor ?

Uniunea Europeană nu are o politică forestieră comună. Totuși, numeroasele politici și inițiative europene au un impact asupra pădurilor, nu numai pe teritoriul Uniunii, ci și în țări terțe. În septembrie 2013 Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie a UE pentru păduri, propunând un cadru european de referință pentru elaborarea politicilor sectoriale care au impact asupra pădurilor. Această strategie are ca principii directoare gestionarea durabilă a pădurilor și promovarea rolului lor multifuncțional, utilizarea eficace a resurselor și responsabilitatea UE față de păduri la nivel mondial.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este ,,prezentă” la Bruxelles, încă din 2006, ca membru cu drepturi depline a EUSTAFOR (European State Forest Association), care are sediul în capitala Belgiei, foarte aproape de Parlamentul European. Asociația reprezintă companiile de stat europene care administrează fond forestier proprietate publică a statului și are ca scop reprezentarea acestora la instituțiile europene, asigurarea legăturilor și cooperării cu deținătorii de păduri, organizațiile de mediu și comunitatea științifică, cât și influențarea dezvoltării politicilor europene în domeniul forestier. A fost înființată de către patru din cei mai importanți administratori ai pădurilor de stat din Europa: Metsähallitus din Finlanda, Office National des Forets din Franța,Latvijas Vasts Mezi din Letonia și Österreichische Bundesforste AG din Austria, iar în prezent deţine 34 de membri, din 24 de state europene. Începând cu anul 2009 până în prezent, asigură, prin directorul general, un loc în cadrul Comitetului Executiv.
EUSTAFOR împărtășește principiile pan-europene privind gestionarea durabilă a pădurilor și obiectivele și principiile directoare ale Strategiei Forestiere UE și servește ca o platformă comună pentru ca membrii săi să împărtășească experiențe și să învețe unii de la alții. Obiectivul general al Asociației este de a sprijini și de a consolida legătura dintre administratorii pădurilor de stat din toata Europa, ajutându-le să-și mențină managementul forestier viabil din punct de vedere economic, benefic din punct de vedere social și valoros din punct de vedere cultural și ecologic. Pădurile administrate de membrii EUSTAFOR reprezintă o treime din suprafața forestieră a Uniunii Europene, iar majoritatea suprafețelor de pădure gestionate de administrațiile membre au fost certificate conform standardelor FSC și/sau PEFC.

f_350_200_16777215_00_images_mihailescu_int_3.jpg

 

 

 

 

Romsilva este activă în relațiile cu Asociația, deține calitatea de membru in Comitetul executiv și consider că putem contribui la elaborarea unei Strategie Forestieră la niveluri Uniunii Europene,dacă și ceilalți membrii vor subscrie la acesta idee.

 

- Va invit la prognoze. Cum va fi pădurea românească peste 60 de ani ?

Cum văd pădurea peste 60 de ani....Frumoasă, chiar mai frumoasă decât este acum. O văd chiar mai mare ca întindere, mai sănătoasă și mai bine îngrijită! Societatea românească evoluează și noi profesioniștii din silvicultură progresam odată cu ea! Eu sunt un om optimist și am încredere!

 

- O ultimă întrebare este despre dumneavoastră. Ce visuri aveți în mandatul primit ?

Am un vis: să fac din Romsilva o regie frumoasă, prietenoasă cu toți partenerii, să facem performanță în piață, căutată de oamenii care doresc sa facă o carieră profesională alături de noi. Da, o regie în care salariații sa aibă confortul ca sunt respectați, că muncesc cu demnitate, că nu trăiesc umilințe de la organele de control și că nu au de ce sa fie teamă. Da, vreau sa muncim cât este necesar pentru a ne îndeplini nobila misiune de a sluji pădurea, să venim la muncă cu zâmbetul pe buze, iar la sfârșitul fiecărei zile sa plecam acasă, sărind în sus de bucurie că astăzi am făcut tot ce trebuia pentru oameni, crescând și îngrijind Pădurea Românească. Acesta este visul meu! Iar el poate fi realizat, numai în echipa cu colegii mei, fiecare la locul lui, făcând ceea ce trebuie. Știu ca este și visul lor, dar și al oamenilor. Da, se poate! Stă in puterea noastră, iar eu am plecat pe acest drum și am credință ca voi reuși!

Voi reuși ceea ce anunț acum pentru prima oară și anume o reformă absolut necesară a Romsilva, în direcția modernizării și eficientizării.

Cu profesionisti și pentru oameni ..

 

Va mulţumesc.
Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK