Menu

Cine nu înţelege cele spuse mai jos este un prost făcut grămadă şi un nenorocit agresiv de pe Facebook

f_350_200_16777215_00_images_banner1_prosti_revel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

- „Cea dintâi dintre forţele care conduc lumea este minciuna.”

- „Democraţia nu poate exista fără o anumită doză de adevăr. Nu poate să supravieţuiască dacă acest adevăr coboară sub nivelul minimal. Acest regim, întemeiat pe libera determinare a marilor alegeri efectuate de către majoritate, se condamnă el însuşi la moarte dacă oamenii care fac aceste alegeri se pronunţă, cei mai mulţi fără să cunoască realităţile, oribiţi de pasiuni, ori de iluzia unor impresii efemere”.

- „Nu întâlnim la tot pasul ziare, reviste, emisiuni, dezbateri televizate, campanii de presă care răvăşesc realitatea, caracterizându-se tocmai printr-un conţinut a cărui sărăcie informaţională nu e întrecută decât de falsitatea ei ?”

- „Ne extragem opţiunile cele mai preţioase tocmai din nişte noiane de aproximaţie, de prejudecată sau de pasiune, astfel încât ajungem să căutăm într-o ştire nu atât exactitatea, cât capacitatea ei de a ne sluji sistemul de interpretare, confortul moral sau reţeaua de alianţe”.

- „Conform legilor care guvernează tot acest amestec de cuvinte, sentimente, dorinţe, spaime sau duşmănii – şi care se numeşte opinie – un fapt nu este nici real, nici ireal. Es este dezirabil sau indezirabil. Este un complice sau un cosnprator, un aliat sau un adversar, şi nu un obiect supus cunoaşterii adecvate. Din această surclasare a obiectivităţii demonstrabile de către o posibilă utilitate, noi ne clădim principii, care, adeseori, ajung un fel de doctrină”.

- „Dar constatarea că trăim astăzi într-o lume infinit superioară din punctul de vedere al aplicaţiilor ştiinţei nu înseamnă nicidecum că oamenii gândesc ştiinţific. Imensa majoritate folosesc instrumentele folosite de ştiinţă, îşi îngrijesc trupul cu accesorii ale ştiinţei, dar nu folosesc, vorbind din punct de vedere intelectual, ordinea disciplinelor gândirii, cea care curpinde şi generează toate descoperirile tehnice de care profităm”.

- „Omul de astăzi, atunci când are de ales, nu este nici mai mult, nici mai puţin raţional sau cinstit decât omul din epocile definite drept preştiinţifice”.

- „Este adevărat că opinia, fie ea simplu – plauzibilă şi lipsită de certitudini absolute, poate fi sau nu atinsă, într-o manieră pe cât se poate de riguroasă, pe baza examinării oneste a tuturor datelor disponibile”.

- „Occidentul a înţeles de mult că, într-o societate care respiră graţie circulaţiei informaţiei, reglarea acestei circulaţii constituie un element determinant al puterii”.

- „Şi astăzi, ca întotdeauna, adevăratul duşman al omului se află în el însuşi. Numai că dacă altădată acest duşman era ignoranţa, astăzi este minciuna”.

(Din Jean – Francois Revel, Cunoaşterea inutilă, Humanitas, 1992, 2007)

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK