Menu

Mi-a făcut plăcere să vă cunosc, maeştrilor, adio !

f_350_200_16777215_00_images_ramnicu_valcea_28.jpg

Nu aş fi scris rândurile care urmează dacă, fiind cu ochii în computer multe ore pe zi, nu aş fi observat, astăzi, un anunţ de la Teatrul Davila din Piteşti. Peste câteva zile, se va juca al nu ştiu câtelea spectacol cu piesa mea Spovedania unui jurnalist, în regia lui Bogdan Cioabă.

Anunţul m-a făcut să mă întreb ce legături culturale mai am eu cu Vâlcea. Niciuna.

M-am născut la Râmnicu Vâlcea, lângă casa lui Anton Pann, am debutat în literatură pe când eram la Vâlcea, dar lucrurile s-au schimbat mult şi au degenerat. Cândva, trăiau şi scriau pe aici George Ţărnea, Lucian Avramescu, Constantin Mateescu, Doru Moţoc, Petre Tănăsoaica, George Voica. Unii au plecat dintre noi, alţii s-au scârbit şi apar rar spre deloc în public, lumea literară vâlceană practic nu mai există.

Locul acestei lumi şi al acestei stări de spirit l-a luat un fel de divizia C a culturii, un Forum mediocru care macină lansări de cărţi mediocre. Nu spun mai mult fiindcă nu vreau să mă cert cu nimeni.

Despre instituţiile culturate bugetate nu mă exprim, oamenii au copii mici şi rate la bănci, astea sunt valorile, nu altele.

Evident, o lucrare culturală de nivel naţional şi de o seriozitate și hărnicie incredibile  se desfăşoară la Arhiepiscopie, doar că e prea mult moloz în jur ca să vadă toată suflarea vâlceană ce se petrece acolo. Vâlcenii, puțini, care publică la Praxis și în revista Martyria, ambele întemeiate de IPS Varsanufie și meșteșugite de Preot Doctor Ștefan Zară, sunt izolați.

Fiindcă a venit vorba, vreau să remarc faptul că IPS Varsanufie va avea mult de furcă până va diminua gradul de îndrăcire a zonei, Vâlcea fiind unul dintre cele mai bârfitoare şi resentimentare judeţe ale ţării, de aici plecând pe timpul vechiului regim cele mai multe reclamaţii către organe, ceea ce probabil se perpetuează şi în zilele noastre.

Să o spun răspicat, Vâlcea e un judeţ care ar trebui exorcizat de demonii făţărniciei, mândriei, bârfei şi minciunii. Grea povară chiar şi pentru Vlădica Varsanufie, probabil cea mai luminosă apariţie pe cerul spiritual al judeţului din ultima jumătate de veac.

La rândul lor, preşedintele Costi Rădulescu şi primarul Mircia Gutău nu pot face nimic pentru ca starea culturală să îşi revină în minţi. Ei pot construi, finanţa, încuraja, dar nu pot să-i strunească pe închipuiţi.

Situaţia mă duce cu gândul la Petre Tănăsoaica. Mai puţin lucid decât mine, cred, fiindcă eu cu prima ocazie am plecat din Vâlcea la Argeş, Tănăsoaica a suferit enorm de sindromul marginalizării, fiind împins spre izolare, iritare, revanşă, moarte de acest val de mediocritate culturală care tot creşte în ultimele decenii. Mai bine că s-a dus, îmi zic, fiindcă nu se mai chinuie cu proştii.

Mă mai gândesc și la Emilian Frâncu, care e un intelectual solid, dar și el se va pierde în praful și pulberea locului.

În fine, în urmă cu mult timp, am sărbătorit lansarea primei mele cărţi la Vâlcea, după care, pauză. La Piteşti sunt jucat ca dramaturg, la Craiova sunt preţuit ca poet şi eseist, acasă abia dacă am reuşit să aduc o sută de spectatori la piesa mea, fiindcă a scris presa că e proastă înainte de a o vedea.

Nebunie !

Văzând cum stau lucrurile, mă gândesc să ma recuz din viaţa culturală a Râmnicului şi a Vâlcii, în general. Nicio pierdere pentru nimeni.

Nu voi mai ieşi la lansări de carte, nu ma voi mai duce la spectacole, nu voi mai scrie nimic pe domeniul acesta, nici măcar ca ziarist.

Iar ca să fie treaba treabă, mă voi muta la filiala din Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, fiindcă nu are nimic de a face cu Vâlcea.

Jurnalistic însă, Vâlcea este un judeţ interesant. Poate fiindcă eu şi colegii am făcut aici primul cotidian privat, presa vâlceană e normală, mai bine zis din ce în ce mai normală.

Am însă şi aici un amendament. Dacă prin absurd, preşedintele la judeţ ar fi Buican şi primar la capitala judeţului ar fi Bogdan Popescu (pentru el am, pe alt plan, o simpatie, fiindcă e fiu de mare ziarist) aş pleca din Vâlcea şi cu revista Criterii. Acum, e prea frumos ce fac Rădulescu şi Gutău ca să nu merite să mă intereseze zona.

Revenind la ideea de literatură şi cultură, anunţ că pe acest plan rolul meu în Vâlcea, atât cât a fost, de o fi fost, s-a încheiat.

Las locul bătrânilor veleitari şi şmecherilor imberbi care se pripăşesc pe la vâlceni, că ei sunt proşti.

Mi-a făcut plăcere să vă cunosc, maeştrilor, adio.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK