Menu

Cum se formează bula “Draknea” pe baza Omului de paie. Studiu de caz pe liberalul Mihai Alexandrescu

f_350_200_16777215_00_images_banner1_alexandrescu_mihai.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Liviu Dragnea a spus că trebuie găsită o soluţie faţă de situaţia că unele multinaţionale nu plătesc impozite în România.

Liviu Dragnea nu a spus că multinaţionalele trebuie date afară din ţară, ci doar că trebuit să plătească, aşa cum plătesc taxe şi impozite firmele româneşti.

Aceeaşi idee o au şi les Gilets Jaunes din Franţa. „Que les GROS (McDo, Google, Amazon, Carrefour...) payent GROS et que les petits (artisans, TPE PME) payent petit,” zic protestatarii francezi, mergând chiar mai departe decât Dragnea, în sensul că cei mari să plătească mai mult, iar cei mici mai puţin.

Există totuşi cetăţeni români care par a nu fi de acord cu idea lui Dragnea. Altfel spus, par să-şi dorească situaţia în care multinaţionalele nu plătesc impozit.

Aşa să fie oare ? Ai zice că aceşti oameni sunt nebuni, dorind să-i îngraşe pe cei mari, dar în acelaşi timp urlând că ţara nu are şcoli, spitale, autostrăzi.

Nu sunt nebuni, lucrurile stau cu totul altfel.

Unii vor să îl atace pe Dragnea cu orice preţ, chiar susţinând idei absurde. În acest sens, folosesc o eroare logică informală numită în literatura de specialitate Om de paie. Omul de paie apare atunci când reformulezi opinia cuiva pentru a-l combate mai uşor. Ei reformulează opinia lui Dragnea că multinaţionalele ar trebui să plătească taxe şi impozite zicând că şeful PSD vrea să dea multinaţionalele afară din ţară.

După ce au făcut acest artificiu, contestatarii lui Dragnea pot să-l combată. Iată cum o face, pe Facebook, domnul Mihai Alexandrescu, specialistul cu imaginea publică de la PNL Argeş:

„Azi noapte am visat că scenariul lui Liviu Dragnea se îndeplinise. Toate companiile de telefonie mobilă plecaseră din ţară. Românii îşi montaseră în case telefoane cu disc şi, în oraş, vorbeau la telefoane cu fisă, ca pe vremuri. La aceste telefoane publice se formau cozi. Adio internet, românii îşi scriau scrisori cu pixul pe foaie. Plecaseră şi hypermarketurile. Cumpărăturile se făceau în pieţe insalubre, mizerabile şi nu se găsea decât brânză telemea vândută în găleţi de vopsea lavabilă şi carcasă de porc pârlită artizanal. Băncile îşi luaseră şi ele tălpăşiţa. Românii îşi ţineau economiile în monede de metal, în perne. Din cauza asta pernele erau tari şi zornăiau, aşa că românii nu puteau dormi noaptea şi ajungeau obosiţi la serviciu, toţi lucrau la stat, unde nu făceau nimic. Plecaseră şi benzinăriile, toate. Mai erau vreo câteva, româneşti, care vindeau combustibil prost, ca pe vremea lui Ceaşcă. Erau cozi imense la benzină. Pe toţi pereţii din instituţiile statului erau poze cu Dragnea şi cu Viorica. Elevii le cântau un cântecel înainte de începerea orelor, ceva cu "România, ţara mea şi conducătorul ei iubit" şi învăţau intensiv limbile rusă şi turcă. Toate televiziunile fuseseră desfiinţate, mai rămăsese una singură, la care vorbea Livache o oră jumate, în fiecare seară, explicând ce prosperi suntem, după care se întrerupea programul. Când m-am trezit, m-am mai liniştit un pic: am făcut o verificare de cont, banii erau la locul lor, la bancă. La hypermarket, puteam găsi, ca de obicei, rodii şi ananas. M-am urcat în maşină: puteam alimenta oriunde. Elevii învăţau engleză şi franceză. Liviule, Liviule, ce coşmaruri îmi dai, măi, băiatule!”

Foarte frumos textul domnului Alexandrescu, numai că se bazează pe tehnica logicii informale a Omului de paie explicată mai sus.

Persoana A are opinia X.
Persoana B prezintă opinia Y (care este o exagerare a lui X)
Persoana B atacă opinia Y.
Opinia X pare greşită.

Cei care folosesc tehnica Omului de paie sunt nişte panglicari. Nu ştiu dacă sunt panglicari fiindcă se află în bulă, deci inconştienţi, ori sunt panglicari cu bună ştiinţă.

Partea proastă este că oamenii care citesc ceea ce spun panglicarii iau afirmaţiile lor drept corecte, fără să ştie că a fost folosită tahnica panglicarilor, adică procedeul sofist al Omului de paie.

Mi-am cheltuit o jumătate de ceas din viaţă pentru a explica ceva extrem de simplu.

Ce credeţi, că îmi vor spune unii mulţumesc că mi-ai atras atenţia asupra tehnicii Omului de paie ?
Nu ! Mă vor înjura zicând că sunt comunist şi antieuropean.

Când foloseşti prea des anumite trucuri logice, începi să intri tu însuţi în bula pe care ţi-o construieşti.

E şi asta o boală a spiritului, care văd că îi loveşte şi pe cei deştepţi şi cultivaţi precum domnul amintit mai sus.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK