Menu

Exclusivitate. Aurora Veţeleanu: “ Nu putem conclude ca suntem constienti numai datorita creierului”

f_350_200_16777215_00_images_veteleanu_aurora_leeds_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Aurora Veţeleanu este studentă la Leeds, în Angilia, unde studiază neuroştiinţa, un domeniu mai nou şi interdisciplinar în care omenirea îşi pune mari speranţe de viitor. În acest moment, Aurora Veţeleanu se află în SUA, în cadrul unui program de cercetare. (În paranteză fie spus, Aurora este minunata fiindcă a lui Eusebiu Veţeleanu, vice-primarul lui Mircia Gutău, la Râmnicu Vâlcea, şi a frumosei sale soţii, Paula). Fiindcă în ultima vreme fac furori pe mapamond cărţile lui Yuval Noah Harari, un fel de Toffler al zilelor noastre, care susţine că omul nu are liber arbitru, iar conştiinţa practic nu există, am dorit să ştiu ce gândeşte despre acest lucru viitorul specialist în neuroştiinţe Aurora Veţeleanu.

Poate neuroştiinţa să ne spună cum se transformă substanţa cerebrală în conştiinţă ?

Substanta cerebrala si “constiinta” sunt doua concepte care nu pot fi legate atat de usor. Substanta cerebrala alcatuieste creierul, un organ, o materie fizica ce poate fi vazuta, palpata, si implicit studiata. Constiinta este o energie, cum energia rezida in fiecare celula vie si nu doar in creier, nu putem conclude ca suntem constienti numai datorita creierului. Constiinta poate suferi modificari cauzate la orice nivel, spre exemplu multe persoane care au avut un membru amputat se prezinta cu dureri acolo unde exista bratul/piciorul, un concept care inca este un mister pentru stiinta. S-a facut legatura intre substanta cerebrala si personalitatea fiecaruia, care se apropie catusi de putin de constiinta, si anume rolul lobului frontal in deciziile, actiunile, si atitudinile noastre din viata de zi cu zi. Neurostiintele nu pot inca explica transpunerea din fizic in psihic, dar consider ca fiecare persoana are abilitatea de a cauta in sine cum anume constiinta isi face loc in corp, fie in mod intentionat, fie datorita unei experiente neprevazute care a schimbat-o sau i-a oferit o noua interpretare asupra legaturii dintre om si constiinta sa.

f_350_200_16777215_00_images_veteleanu_aurora_leeds_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Ce progrese au fost făcute pentru a se descoperi ce este conştiinţa ?

Desi conceptul de constiinta e studiat de multi ani, inca nu exista o masura sau un experiment anume care ar putea descrie ce este constiinta. In loc de a cauta un raspuns general in urma unor teste precum a cere subiectilor sa aleaga un obiect in urma unui stimul care le-ar putea influenta alegerea, fiecare fiinta umana are resursele si capacitatea de a cauta singur raspunsul, mai ales luand in considerare subiectivitatea din domeniul neurostiintei cognitive.

Consideraţi că există liberul arbitru, ori omul are doar condiţionări neuronale ?

Nu consider ca activitatea cerebrala si conceptul de “liber arbitru” pot fi complet separate. Exista numeroase studii care dovedesc ca regiunile creierului responsabile pentru decizii sunt activate cateva milisecunde inainte ca o persoana sa-si exprime o decizie, ceea ce indica doar intarzierea dintre procesarea informatiei si formarea unui raspuns manifestat fizic. Creierul este un mediator in acest proces, iar asta nu inseamna ca omul nu are libertate completa si ca este “programat” de creier. Chiar si asa, o decizie initiala poate fi reanalizata si modificata, in final omul va alege ce i se pare potrivit, indiferent ce stimuli interni sau externi afecteaza decizia.

Ce v-ar plăcea sa descoperiţi în domeniul pe care îl studiaţi ?

In domeniul meu de studiu mi-as dori sa inteleg mai mult despre cauzele bolilor neurologice, atat la nivel celular cat si la nivel de factori externi, precum stress, oboseala, evenimente traumatice, alimentatie. Mi-ar placea sa descopar un alt mod de a privi o boala neurodegenerativa, in afara de o problema atribuita varstei inaintate, a carei solutie se rezuma la industria farmaceutica in loc de prevenire.

Vă mulţumesc.
Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK