Menu

Apariţie şoc pe piaţa media. Platforma aparţine unui partid şi va juca un rol important în viaţa politică

f_350_200_16777215_00_images_dreptatea_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Chiar de Ziua Centenarului, a apărut o platformă media extrem de interesantă, în care semnează nume consacrate, despre care credem că va juca un rol important în dezbaterea politică din România. Este vorba despre www.ziaruldreptatea.ro, un ziar deocamdată electronic al cărui fondator este Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD. Trebuie spus că Pavelescu este unul dintre cei mai buni comentatori politici din România, patriot adevărat și om cu capul pe umeri, greu de dus cu preșul vremii, şi doar faptul că este om politic, nu jurnalist îl face să nu apară în topurile editorialiştilor. Iată textul care deschide noul ziar.

CUVANT INAINTE PENTRU „DREPTATEA” – PLATFORMA DE DEZBATERE NATIONALA

Lansam astazi platforma „Dreptatea”, readucand la lumina brandul-simbol al PNTCD. Am ales 1 Decembrie, la un veac de la Marea Unire, definind astfel linia editoriala: tema nationala, spiritul national, cauza nationala.

Noi, PNTCD, suntem cei dintai care avem legitimitatea sa vorbim despre natiune, partid care a contribuit esential la nasterea Romaniei Mari, a carui viziune se identifica cu insasi cauza nationala in istoria ultimului veac si jumatate. O linie politica care isi aflase programul in Declaratia rostita in 1848 de Mitropolitul Andrei Saguna pe Campia Libertatii de la Blaj.

Iata ce spunea Corneliu Coposu vorbind despre Andrei Saguna si Marea Unire, in articolul sau „Presedintele Saguna” din 1943: „ Andrei Saguna a fost cel dintai presedinte al Partidului National din Transilvania, nascut pe Campia Libertatii de la Blaj, din mareata involburare a sufletelor romanesti care tanjeau dupa libertate. Acest Partid a fost adevarata „piatra a libertatii” noastre nationale. Intaiul program de lupta i l-a redactat cel care urma sa fie ales vicepresedinte, Simion Barnutiu, de pe amvonul Catedralei de la Blaj, prin discursul sau, care a fost actul de botez al acestui organism politic fara pereche, de o forta care n-a cunoscut infrangere si de o rezistenta unica in cronica veacului trecut. (...) In viata plina de mariri, pe care Saguna a trait-o, pentru poporul sau, cea mai frumoasa marire cu care l-a cinstit destinul, ca o incoronare a virtutilor lui, a fost aceea de presedinte al Partidului National Roman. El a purtat cel dintai crucea romanilor din Ardeal, pe drumul de calvar, indreptat spre Alba Iulia anului 1918. Scaunul lui de presedinte a fost ocupat de figuri cu stralucire de legenda, care si-au trecut, din mana in mana, sceptrul de capetenie al lui Saguna, impreunat cu atatea jertfe si sacrificii: Ilie Macelaru, Vicentiu Babes, dr. Ioan Ratiu, George Pop de Basesti, Iuliu Maniu.”

Apartine aceasta genealogie a Marii Uniri facuta de Corneliu Coposu trecutului? S-a incheiat acea opera cu gloriosul 1 Decembrie 1918? Este astazi cauza nationala o chestiune anacronica, ba, mai mult, daunatoare, in contextul curentului paneuropean si al actualei Uniuni Europene? Nu! Iata Declaratia lui Iuliu Maniu de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia: „Este adanc inradacinata in noi convingerea, ca numai un regim cu adevarat democratic ne poate intari tara si inalta Neamul. Trebuie sa avem colaborarea organica a tuturor paturilor sociale si a tuturor cetatenilor in serviciul prosperitatii Statului Roman. (...) Nu se poate spera, ca cetateni fara drepturi si tinuti in intuneric sufletesc si in mizerie sociala sa devie stalpii siguri ai unui stat Stat modern. Deplina libertate si egala impartasire in puterea de Stat a cetatenilor, este singura baza solida a dezvoltarii unui stat.”
Fondatorii Romaniei Mari au transmis astfel ca ideea nationala si statalitatea noastra sunt consubstantiale cu democratia, ca ele nu pot fi despartite. Marea Unire a fost si ramane marele proiect de tara al natiunii romane nu doare pentru trecut, dar si pentru prezent si in viitor. In perioada comunista, prin distrugerea democratiei nu a fost oare negat chiar Actul Marii Uniri? Pierderea teritoriilor in 1940 nu a insemnat, de asemenea, o agresiune brutala la Actul Marii Uniri, Basarabia si Bucovina fiind si astazi rupte de tara?

Apartenenta noastra la Europa Unita poate fi conceputa numai ca o implinire a aceluiasi Act al Marii Uniri, ca parte a proiectului national zidit la 1 Decembrie 1918. Iata Declaratia lui Maniu de la 1 Decembrie: „Neamul romanesc la fondarea viitorului sau si la asigurarea existentei sale nu poate trece cu vederea raporturile internationale cu celelalte neamuri. (...) In locul suveranitatii rigid aplicate, trebuie sa se infaptuiasca o fratietate universala, care sa admita infiintand Liga Natiunilor deliberarea conflictelor dintre popoare prin juriu international, evitand prin aceasta aplicarea fortei brutale reprezentate prin razboi.” Acelasi Maniu prevestea, profetic, Uniunea Europeana inca din 1925: „Europa de maine va fi cea a uniunilor. Acest moment inexorabil nu trebuie sa gaseasca poporul nostru nepregatit. Conducatorii politici trebuie sa cultive calitatile profesionale si morale ale romanilor astfel ca ei sa nu devina in noul context de libera circulatie a valorilor un fel de neoiobagi in raport cu alte popoare. Deci pregatire de specialitate, pregatire politica si morala, pentru a face fata concurentei inevitabile.” Maniu gandise Uniunea cu mult inaintea lui Adenauer sau Monnet, ca o necesitate istorica. Si, totodata, intrezarise nu doar avantajele Uniunii, dar si pericolul ei pentru poporul roman care, fara vrednicia liderilor politici, ar putea sa revina la conditia „neoiobagismului”, intr-o Europa fara frontiere.
S-a gandit, oare, Maniu, cand vorbea despre acest fel de ”neoiobagie” numai la o clasa politica nevrednica? Desigur, nu. El traise experienta Parlamentului de la Budapesta, negocierile dramatice din 1918 premergatoare Marii Uniri, cunostea interesele si tendintele puterilor europene pentru care Romania Mare a reprezentat aparitia unui competitor si adversar, care fusese tinut chiar de aceste puteri intr-o vulnerabilitate si umilinta timp de secole. Aceleasi puteri vor ceda Romania lui Stalin dupa al doilea razboi, desi Romania contribuise decisiv la castigarea conflagratiei, iar Maniu insusi va fi fost sacrificat, aflandu-si moartea martirica la Sighet in 1953. Romania fusese cedata tot unei Uniuni, dar celei Sovietice...

Cauza nationala, statalitatea si democratia in Romania, consacrate laolalta si interdependente in Actul Marii Uniri, trebuie intelese, de aceea, ca proces continuu, in prezent si in viitor, forme de expresie a libertatii nationale. Suntem europeni pentru ca suntem romani, trebuie sa fim parteneri egali in Uniune si autori solidari ai acesteia.

Traim intr-o perioada de mari transformari, peste tot in lume. Perioada in care principiul natiunilor, fundamentul profundei innoiri din 1918, si nu doar pentru romani, este puternic contestat. Se manifesta impotriva acestuia o forta de esenta neomarxista, sub forma asa-numitei „corectitudini politice”, care pune sub semnul precaritatii identitatile nationale, institutia familiei si insusi temeiul crestin al culturii si mentalitatii occidentale de secole. Aceasta ”noua elita” a ocupat mare parte a spatiului public. Ce se pune in loc? O noua oligarhie supra-nationala, care incurajeaza insurgenta si anarhia, pentru beneficiile economice proprii. O lume a permanentei crize la nivel social, economic si politic, instaurata ca ”normalitate” istorica.

Aceasta falsa elita se manifesta cu mare agresivitate si in Romania, agentii noii ordini, cum altadata comunistii isi propusesera sa creeze „omul nou”, revolutionar, care sa elimine lumea veche, crestina, si sa-l inlocuiasca pe Iisus Hristos, adevaratul „Om nou”, restauratorul omului, cu clasa muncitoare si proletariatul ”fericit”. Am ales sa le opun acestora cuvintele acelui minunat tribun al romanilor, fondator al Marii Uniri, Simion Barnutiu, pe care le adresez politicienilor si intregii natiuni romane astazi: ”Tineti cu poporul, ca sa nu rataciti, pentru ca poporul nu se abate de la natura, nici nu-l trag, asa usor, de partea lor, strainii, cum ii trag pe unii din celelalte clase, care urla impreuna cu lupii si sfasie poporul dimpreuna cu acestia; nu va abateti de la cauza nationala de frica luptei; cand vi se va parea lupta cu neputinta, cand greutatile se vor ridica asupra voastra, ca valurile marii turbate asupra unei corabii, cand Domnitorul intunericului va dezlega pe toti necuratii si-i va trimite ca sa rupa legaturle fratiei voastre si sa va abata de la cauza si iubirea gintei voastre spre idoli straini, aduceti-va aminte cu catat insufletire si barbatie s-au luptat strabunii nostri pentru existenta si onoarea Natiunii.” (citat din ”Testamentul lui Barnutiu”, Corneliul Coposu, ziarul ”Ardealul”, 1941).

”Dreptatea” se lanseaza azi, in ziua Centenarului, ca platforma deschisa acelei elite autentice, nationala si pro-europeana, cu radacinile in marea elita intelectuala care se revendica de la traditia si Actul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, actul fondator al natiunii, statalitatii si democratiei in Romania.

Aurelian Pavelescu, Presedinte PNTCD

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK