Menu

Să nu-ți faci idol, nici măcar din UE

f_350_200_16777215_00_images_banner1_idol_ue.jpg

 

 

 

 

 

 

Cu mulţi ani în urmă, răsfoind un dicţionar de teologie ortodoxă, am dat peste o afirmaţie a unii sfânt părinte care m-a năucit: Să nu îţi faci idol nici din Sfânta Scriptură. Evident că nu avem nimic eretic în această formulare, este doar consecinţa logică a uneia dintre cele zece Porunci ale lui Dumnezeu care ne cere să nu ne facem chip cioplit. Idolatria întunecă minţile şi inimile, le închide pentru cercetare şi iubire.

 

Un mare idol al unor români, un adevărat Viţel de Aur, este Uniunea Europeană. Idolatrizarea UE s-a indus cu uşurinţă în minţile necritice prin formarea unor antinomii artificiale precum UE versus Rusia sau UE versus comunism. Unii români, capabili doar de gândire binară, 1 sau 0, au muşcat momeala şi jură acum pe UE în singurul sens posibil al jurământului, adică în sens idolatru.

Ca orice structură politică de acest gen, UE are beneficii şi costuri, iar măcar pentru demnitatea noastră de oameni raţionali ar trebui să le punem în balanţă. Este dezarmant să îi vezi pe unii români pe Facebook vorbind  despre UE ca având doar beneficii pentru România. Ilie Şerbănescu atrage atenţia într-un articol că „Oricum, cu reper PIB, este vorba de cel puțin 20-25% extracție de sevă economică anual din PIB-ul arealului colonial în favoarea puterilor coloniale și de 10% din PIB-ul puterilor coloniale ca beneficiu anual de pe urma roadelor acestui transfer. La o rată de 20-25% din PIB, pentru arealul colonial transferurile echivalează, într-un deceniu, cu distrugerea produsă de mai multe războaie ruinătoare. Pentru puterile coloniale, câștigul anual de 10% pe seama coloniilor duce la cel puțin o dublare a prosperității într-un deceniu, fără niciun efort, ci doar pe baza însușirii de rente. Evident, evaluările globale sunt dificile în condițiile unei multitudini de cazuri diferite în vastul areal colonial. Dar, ca ordin de mărime, transferul de ansamblu se situează în parametrii menționați! ¬Altfel spus, în termeni populari, puterile coloniale trăiesc într-o importantă măsură, chiar revoltătoare, pe seama popoarelor din colonii, relativ mereu mai sărăcite și mai fără perspective.”

O asemenea analiză ar trebui să le fie de ajuns minţilor înfierbântate care nu vor să îţi dea voie să reflectezi asupra unei realităţi, elogiind actuala stare de fapt din UE şi gâdindu-i drept alternativă doar Rusia, comunismul sau războiul. Au însă şi aceste minţi rezonul lor când spun că nu există o altă soluţie decât apartanenţa la UE, în subsidiar înţelegând că este vorba despre o UE aşa cum o vor marile puteri fiindcă este imposibil să încercăm vreo ameliorare a situaţiei. Desigur, aceste minţi fac idoli în serie, iar marile puteri sunt considerate ca iubind România.

O Românie care îşi va găsi locul potrivit în UE doar atunci când, chiar într-un interval de timp îndepărtat, va imagina vreo alternativă, alta decât comunismul, Rusia sau Războiul. O ştire de pe Activenews sună în felul următor.

“Steve Bannon, fostul consilier și strateg al Președintelui SUA, Donald Trump, va sosi la București în această iarnă, anunță Cătălin Tache, jurnalist la cotidianul Național. Acesta susține că mișcarea naționalistă pan-europeană a lui Bannon, „The Movement”, și-ar fi început activitatea și-n România, începând cu luna trecută. Mai precis, este vorba despre operațiuni de sondare a opiniei publice în ceea ce privește personalitățile care ar urma să creeze noul pol conservator-naționalist din România.

Conform lui Tache - care trebuie spus, nu prezintă nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale -, noul partid eurosceptic va participa chiar la alegerile europarlamentare din 2019, urmând apoi să aibă un candidat la Președinție. Jurnalistul de la cotidianul Național mai spune că Bannon va fi sprijinit în activitatea sa de noul ambasador american de la București, Adrian Zucherman. Conform sursei citate, Bannon va beneficia de sprijinul tacit al PSD.”

Ar putea fi vorba despre un fake news de toată frumuseţea, dar în contextul a ceea ce vreau să spun chiar nu contează. În cele din urmă, vom avea şi un partid eurosceptic fiindcă ne trebuie pentru a ne păstra sau regăsi luciditatea. Scepticismul nu a omorât pe nimeni, iar când e vorba despre mari puteri politice şi economice este absolute recomandabil.

Cine îşi face idol din Uniunea Europeană păcătuieşte faţă de raţiune, ţară, viitor.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK