Menu

Un model pentru tinerii din Vâlcea. AURORA VEŢELEANU: „Eu as tinde să asociez viaţa psihică CU ÎNTREGUL NOSTRU ORGANISM”

f_350_200_16777215_00_images_veteleanu_aurora_2.jpg

 

Domnișoară Aurora Vețeleanu, îmi amintesc faptul că în urmă cu mai mulți ani citeam în ziarul Adevărul un interviu cu dumneavoastră. Erați elevă în clasa a VII-a și făceați performanță la matematică și literatură. Apoi, v-am pierdut urma, pentru ca dintr-o dată, acum câteva săptămâni, mai multe ziare din Vâlcea să publice știrea că studiați neuroștiințe la o universitate de top din Marea Britanie. Mi-am spus wow, neuroștiințe, este teribil, vreau un interviu cu fata asta, am câteva întrebări la care vreau un răspuns. Încep însă cu începutul.

- Cum ați ajuns și când ați ajuns la acest domeniu atât de specializat cum sunt neuroștiințele ?

Desi in scoala generala mi-au placut si matematica si limba romana, si am participat la multe olimpiade, in liceu am fost atrasa mai mult de biologie. Creierul uman si in special bolile neurologice au fost cele care mi-au atras atentia si m-au facut sa vreau sa studiez creierul in detaliu. Functiile creierului ma intriga si, fiind un organ care nu se regenereaza si nu poate fi transplantat, necesita o atentie speciala in ceea ce priveste patologia. De aceea vreau sa invat mai multe despre cum evolueaza bolile creierului si ce putem face pentru a le preveni.

f_350_200_16777215_00_images_veteleanu_aurora_4.jpg

 

- Care este drumul parcurs de la Râmnic la Leeds, cum ați ajuns să fiți acceptată la o universitate prestigioasă ?

Am decis ca vreau sa studiez in Marea Britanie inca din clasa a saptea. In clasa a 12-a am aplicat la 5 universitati completand un formular online, si am primit raspunsuri pozitive. A trebuit sa invat mult pentru examenul de bacalaureat, pentru ca mi s-a cerut media notelor peste 9, si sa dau un test de limba engleza. Desi efortul si stresul au fost destul de mari, consider ca experienta de student la universitatea din Leeds este una ce merita.

- Va rog să ne descrieți viața de student în Anglia. E greu, e ușor departe de casă ?

Viata de student mi s-a parut foarte frumoasa pana acum, din fericire universitatea se preocupa foarte mult de bunastarea studentilor si ne ofera sute de oportunitati, activitati, sporturi si societati la care sa participam. E foarte usor sa iti faci prieteni, lumea este extrem de prietenoasa, profesorii sunt implicati si dedicati educatiei noastre si ne sprijina in tot ceea ce vrem sa facem. Leeds este cunoscut ca fiind un oras popular pentru studenti, asa ca exista intotdeauna evenimente pentru noi. Exista un bun balans intre volumul de munca si timpul liber, asfel ca timpul imi ajunge pentru toate.

In ceea ce priveste distanta mare fata de casa, asta nu m-a impiedicat... sa plec, pentru ca pot tine legatura cu familia usor prin retelele sociale. Nu a fost usor sa ma descurc singura in primul an, dar fiind foarte motivata si incantata ca am devenit studenta aici, asta m-a facut sa am o atitudine pozitiva. Cred ca faptul ca sunt departe de casa m-a ajutat foarte mult in dezvoltarea mea personala si in tranzitia catre viata de adult, pentru ca am invatat sa fac multe lucruri singura, sa ma adaptez oricaror situatii, si sa ma descurc fara parinti in spatele meu.

- Acum, aș trece la lucruri legate de specializarea dumneavoastră. Ce este domeniul neuroștiințelor ?

Neurostiinta se ocupa cu studiul creierului si tot ce tine de acesta, inclusiv sistemele vizual si auditiv, functiile motorii ale muschilor, boli ale sistemului nervos central si periferic, hormoni secretati de glanda pituitara. Neurostiinta ne ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza creierul, ce se intampla cand apare o boala neurologica, si cum creierul coordoneaza activitatea tuturor organelor.

f_350_200_16777215_00_images_veteleanu_aurora_3.jpg

 

- Vom afla vreodată, ori se știe deja cum sublimează sistemul nervos central, substanța creierului în viața psihică, în conștiință ? Cândva, se lucra cu paradigma paralelismului suflet – corp, acum, cum stau lucrurile ?

Exista multe teorii legate de modul in care creierul nostru ar ascunde constiinta, spre exemplu glanda pineala este vazuta de catre unii oameni ca fiind izvorul sufletului. Nu stim insa in mod definitiv cum anume creierul interactioneaza cu sufletul, de ce visam, sau de ce unii oameni au presimtiri, pentru ca aceste raspunsuri nu se pot cuantifica indiferent de studiile efectuate. Eu as tinde sa asociez viata psihica cu intregul nostru organism, deoarece fiecare celula din corpul nostru poseda energie si este in stransa legatura cu celelalte tesuturi. De-a lungul vremii, filosofii au adus diverse rationamente pentru relatia trup-suflet, insa neurocercetatorii se concentreaza mai mult pe componenta fizica, pe raspunsuri pe care le putem pune in grafice si imagini.

- Domeniul dumneavoastră de cercetare este mai mult teroretic, sau are și o componentă terapeutică ? Dacă da, în ce ar consta aceasta ?

Acest domeniu de cercetare este mai mult teoretic, presupune foarte multa lectura pe tematica celulelor nervoase pentru a fi la curent cu ce s-a descoperit deja, dar si lucru in laborator atunci cand cautam raspunsuri la noi intrebari. Componenta terapeutica este mai dificil de stabilit, pentru ca desi cercetatorii fac progrese constant, procesul de aprobare a terapiilor pentru a fi aplicate in cazul oamenilor este unul complex. Neurostiinta este mai degraba partea de cercetare a medicinei in ceea ce priveste neurochirurgia, unde oamenii de stiinta incearca sa gaseasca medicamente care ar incetini progresul bolilor neurologice, sau ar preveni aparitia acestora.

- Studiind creierul uman, aveți vreodată senzația că va apropiați de o taină divină ? Vă apropie sau vă îndepărtează de Dumnezeu ceea ce studianți ?

In general, oamenii de stiinta resping ideea de religiozitate, si asta as putea spune si despre mine. Studiul creierului implica un volum mare de informatie stiintifica ce ne conduce catre conceptul de evolutie a omului. Din pacate neurostiinta nu ne poate oferi un raspuns la intrebari precum „cum a aparut viata?” insa ne ajuta sa intelegem cum fiecare particica a creierului are un rol specializat atat pentru functiile biologice ale corpului nostru, cat si pentru felul cum gandim, planificam, si actionam. Desi sunt in cautarea cauzelor bolilor pe care creierul le poate dobandi, nu cred ca aceasta taina divina va putea fi vreodata descoperita de om.

- Sunteți, în acest moment, cuprinsă într-un program de cercetare ?

In momentul de fata nu fac parte dintr-un program de cercetare, insa incepand din vara voi lucra intr-un laborator de cercetare a bolii lui Alzheimer din cadrul clinicii Mayo, Florida, pentru un an.
- Ce drum universitar doriți să urmați de acum înainte ?

Dupa terminarea facultatii, as vrea sa fac un doctorat in boli neurodegenerative, fie in Anglia sau in America, pentru a ma specializa in asta si pentru a putea merge mai departe in cercetare. Apoi as dori sa lucrez in cercetarea bolilor precum Alzheimer sau Parkinson, pentru a descoperi ce se intampla la nivel celular si molecular in cadrul evolutiei lor.

- Cum vă vedeți, cine veți fi peste 20 de ani ?

Peste 20 de ani m-as vedea studiind acelasi lucru, doarece ma pasioneaza foarte mult si sunt sigura ca voi continua sa invat pe tot parcursul vietii. Sper ca voi fi un neurocercetator care va aduce o contributie societatii, in special oamenilor care sufera de boli neurologice, prin studiile pe care le voi face. Imi voi dedica timpul unei cariere in cercetare a creierului, cu scopul de a afla de ce neuronii degenereaza.

Va mulțumesc.

 

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK