Menu

De ce prietenii mei “oameni de cultură” sunt de partea lui KOVESI ?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_kovesi_parlament_european.jpg

 

Aproape toţi prietenii mei care citesc cărţi bune, ascultă muzică simfonică şi merg la expoziţii de artă sunt împotriva ministrului Toader şi de partea Codruţei Kovesi.

De ce ?

În primul rând, fiindcă în lumea acestor prieteni este la modă să te poziţionezi astfel. Cine nu e pe acest trend riscă să fie marginalizat. Nu dă bine, la expoziţii şi lansări de carte, să fii de partea unuia ca Toader. Este uimitor cât de mult contează moda în această lume rafinată şi elitistă.

Apoi, reprezintă enorm opiniile liderilor. Când directorul editurii de la care noi toţi citim acele cărţi bune spune despre Kovesi că este însăşi Slujirea, cum poţi să gândeşti altfel ?

Nu ar conta însă nici opiniile liderilor şi nu s-ar naşte nici moda în cazul în care prietenii mei oameni de cultură nu ar dispreţui tot ce nu ţine de cultură.

Mă refer la România reală, cu miile ei de primari cu dosare penale sau ţinuţi în şah cu ameninţarea DNA, cu miile de proiecte ratate de teama vreunui procuror nebun gen Portocală, cu blocarea mediului de afaceri sub imperiul fricii că totul e la noi trafic de influenţă, în vreme ce la alţii e lobby.

Prietenii mei oameni de cultură consideră, precum Socrate în cartea a VI-a a Republicii, că votul trebuie să aparţină doar oamenilor educaţi, iar votanţii PSD nu par astfel. De aici, avalanşa de idiosincrazii.

Problema, în esenţă, constă în opoziţia spirit/ materie şi dorinţa prietenilor mei ca totul să fie spirit, spirit justiţiar, imens, copleşitor, hegelian.

Fiecare dintre prietenii mei oameni de cultură este un mic Platon şi nu ar concepe să fie altfel.

Tudorel Toader nu e Platon.

Închei spunând că aventura intelectuală cea mai palpitantă, riscantă, minunată este să citeşti cărţi bune, să asculţi muzică simfonică, să mergi la expoziţii, dar din când în când să ai puterea să uiţi că eşti om de cultură şi să priveşti lumea ca un incult.

Abia atunci vei judeca echilibrat, vei recupera simţul dreptăţii, vei renunţa la fanatismul unor idei.

Id est Ideea de Kovesi.

 

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK