Menu

Cercetaşii din Centrul Local Posada-Perişani (Vâlcea) au plecat în excursie pe urmele Istoriei

f_350_200_16777215_00_images__2017_cercetasii-Perisani.jpgAstăzi,11noiembrie 2017 cercetaşii din Centrul Local Posada- Perişani care aparţinte Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României au plecat într-o exursie neobişnuită. Dar să povestim cum a început totul.

După cum bine cunoaşteţi Tara Loviştei este un loc încărcat de istorie. În perioada 9-12 noiembrie 1330 a avut loc celebra luptă de la Posada, iar venit mai aproape în timp, între septembrie –noiembrie 1916 au avut loc lupte grele desfăşurate între Armata a –IX- a Germană şi Armata a-I-a română în apărarea trecătorilor Carpaţilor. Dar nu este locul acum de a intra în amănunte.

f_350_200_16777215_00_images__2017_cercetasii-Perisani2.jpgPentru a comemora toate aceste fapte care au dus la formarea Ţării Româneşti şi mai ales la crearea României actuale, cercetaşii din C.L. Posada-Perişani au decis să aducă un omagiu acestor evenimente.

Prima oprie a fost la statuia lui Basarab I primul Domn al Ţării Româneşti aflată lângă Centrul de Informare Turistică Perişani unde a fost depusă o coroană de flori,buchete de flori şi s-au aprins lumânări pentru pomenirea ostaşilor căzuţi în bătălie.

f_350_200_16777215_00_images__2017_cercetasii-Perisani3.jpgA doua oprire a fost la Cimitirul Eroilor din Călineşti(Brezoi) unde sunt îngropaţi o parte din soldaţii căzuţi în primul război mondial în zona nordului judeţului Vâlcea. Aici a fost depusă o altă coroană de flori si s-au aprins lumânări la crucile comemorative cu soldaţii căzuti în zona Perişani, muntele Sate(Şutu) şi Poiana Spînului(Poiana Spinului). În acelaşi timp cercetaşii au depus buchete de flori la crucile comemorative din zona Perişani ca un omagiu adus de locuitorii zonei faţă de cei care şi-au pierdut viaţa pentru a-şi face datoria. Toate aceste activităţi au fost însoţite de cântece patriotice şi cercetăşeşti care au atras atenţia localnicilor. De altfel, pe parcursul manifestărilor toţi privitorii ne-au salutat şi încurajat fiind încântaţi de eveniment. Asta a fost o paranteză, pentru cei care se îndoiesc că în România actuală nu se mai trăieşte şi simte româneşte.

f_350_200_16777215_00_images__2017_cercetasii-Perisani4.jpgUltima oprire a fost la Cimitirul Eroilor de la Titeşti unde s-a desfăşurat acelaşi ceremonial. Singura diferenţă a fost faptul că a fost adus la locul său, alături de alte „cărţi de comemorare” existente, „cartea de comemorare” a unui soldat german pentru care există date certe că este îngropat acolo. În paranteză fie spus, nu se mai păstrează nimic din crucile originale din stejar care le aminteau numele celor îngropaţi.De o atenţie deosebită a beneficiat şi poetul-erou Constantin T. Stoika.

f_350_200_16777215_00_images__2017_cercetasii-Perisani5.jpgToate acestea au putut avea loc datorită:

-Domnului Primar Sandu Ion,lider în Centrul Local, care, dacă nu ne-ar fi sprijinit,această activitate nu ar fi avut loc.

-Liderul CL Posada Perişani, Perişanu Marioara care ne-a coordonat.

-Liderul CL Posada Perișani Gheoghe Brădeanu ne-a sprijinit logistic.

-Familia Popa Ion şi Popa Mioara din satul Spinu care ne-au pus la dispoziţie maşina şi timpul lor liber.

-Domnului profesor Călinoiu Mihai care ne-a fost ghid la Titeşti.

-Centrului Local Gh.M.Murgoci din Bucureşti „prietenii noştri mai mari”

-Doamnei profesoare Brigitte Molnar pentru traducerile din limba germană.

Şi nu în ultimul rând, aducem mulţumiri tuturor cercetaşilor participanţi precum şi părintilor lor.

Jurnal întocmit de Lider C.L. Posada Perișani Radu Constantin

P.S.
Aduc calde mulţumiri celor care au mers cu Dacia Logan şi au rezistat cu stoicism la „ora de muzică” din maşină.

GATA ORICÂND!

Sursa Facebook Marioara Perisanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK