Menu

Primul proces politic cu largă majoritate

f_350_200_16777215_00_images_oldNational_proces_politic.jpgEuropa a dat din nou dovadă de înţelepciune în dilema USL vs Băsescu şi PDL. Plângerile celor două clanuri la Bruxelles nu au putut fi departajate altfel de CE şi UE decât prin soluţia justă a cvorumului. Barroso, Merkel şi toţi liderii marcanţi ai Europei au ascultat deopotriva reclamaţiile despre lovitura de stat sau despre dictatorul Băsescu şi nu au înţeles nimic. Dar au găsit soluţia.

L-au chemat pe Ponta şi i-au spus atât, bănuiesc: „Bine, Victoraş, eu nu te cred nici pe tine nici pe Băsescu. Nu cred nici că poporul te vrea pe tine sau pe Băsescu şi atunci singura soluţie ca să împart dreptatea este chiar poporul. Şi atunci pune pragul electoral de 51%. Dacă jumătate plus unu dintre români vin la urne şi hotărăsc demiterea lui Băsescu, aveți dreptate voi. Dacă însă nu se va atinge acest prag înseamnă că poporul acceptă situaţia aşa cum era.”

Da, corect, aşa spun şi eu judecând la rece. Poate că eu greşesc spunând că USL-ul a luat razna, poate că un amator de USL ar spune despre mine la fel că eu nu văd lucrurile global şi nu judec corect. La Vâlcea am mulţi prieteni şi în PNL şi în PSD pe care nu-i pot defini prin rea credinţă, cum am şi la PDL, însă cunosc totdodată şi uselişti sau pedelişti cu care n-aş bea măcar o bere.

Deci repet, dacă duminică 9,2 milioane de români se vor prezenta la vot, iar Băsescu implicit va fi demis, înseamnă că sistemul de valori propus de USL este cel mai potrivit pentru România acum. Să fie 9,2 milioane de români manipulaţi de Antena3, să fie 9,2 milioane de români puşcăriabili, proletari, şomeri, bugetari, asistaţi? Nu cred, sunt destui licenţiaţi care vor merge la vot, medici, profesori... în fine. Dar asta nu înseamnă că eu îmi voi schimba setul meu de valori, ci doar că va trebui să respect opţiunea acestui popor.

Bun, dacă însă nu se vor prezenta la vot 9,2 milioane de români ci sub, atunci USL trebuie să înţeleagă totuşi că nu au convins, că nu propun nimic diferit faţă de politica PDL şi că nu sunt pregătiţi pentru a prelua puterea. Înseamnă că românii care au stat acasă în afara activului de partid al PDL, chiar dacă nu îl iubesc pe Băsescu, au mai multă încredere în realizările acestui sistem din ultimii 8 ani decât în cei care au condus România între 2000 – 2004 şi în cei care sunt acum conjunctural la butoane (nu clanul! sic).

În fine, în prima variantă, Traian Băsescu trebuie să se retragă decent din viaţa politică şi să admită că sitemul lui este contestat de majoritatea unei naţiuni, iar PDL să accepte o terapie prin opoziţie. În această variantă este clar că Antonescu va conduce România câțiva ani, iar USL va guverna din noiembrie. Că va fi bine sau rău, lucrurile se vor vedea începând cu 2013.

În a doua variantă, Crin Antronescu şi Victor Ponta vor trebui să demisioneze rezonabil din funcţiile pe care le au în partid şi în stat şi să lase în locul lor pe alţii. E clar că poporul nu i-a crezut dacă nu s-a prezentat să le aprobe programul. E clar că USL nu va guverna din noiembrie în această formulă şi că în 2014, s-ar putea chiar să se destrame. Antonescu va avea mici şanse şi să devină preşedinte în 2014.

Cam astea sunt variantele din care jumătate plus unu dintre români trebuie să aleagă. Şi numai aşa, UE şi CE vor putea vedea care tabără are dreptate. Cu acea tabără, să fim convinşi, Barosso şi Merkel vor da mâna luni, iar pe învinşi îi vor sancţiona pentru plângeri. Nu sunt topiţi nici după Ponta, nici după Băsescu, dar ei au înțeles că dincolo de politicieni stă decizia unei naţiuni.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN