Menu

Fără mânie și părtinire. E necesară pentru suflet și nebunia uneori

f_350_200_16777215_00_images_indieni_margele_colorate.jpgÎn copilărie, citind că indienii se bucurau primind clopoței și mărgele colorate de la invadatorii spanioli, mi se bloca mintea. O deblocam spunându-mi că da, indienii aveau nevoie să se bucure de mărgelele lor colorate.

Apoi din nou mi se bloca mintea și îmi spuneam că aurul indienilor era infinit mai valoros decât mărgelele colorate. O deblocam gândindu-mă ce îți trebuie întotdeauna ceea ce nu ai, iar ei nu aveam mărgele colorate.

Apoi din nou mi se bloca mintea neînțelegând de ce nu erau indienii înțelepți. O deblocam spunându-mi că înțelepciunea și fericirea sunt două drepte paralele care se întâlnesc la infinit.

Să nu fim supărați că aparținem unui popor cumpărat de occident cu mărgele colorate. Aveam și noi nevoie să ne bucurăm de mărgelele colorate, nu doar de fabrici și uzine.

Ni se blochează mintea văzând cât am fost de proști ? Să o deblocăm, iertându-ne prostia și încercând să nu mai dăm aurul pe care îl mai avem contra mărgele colorate.

Comunismul nu a înțeles că oamenii au nevoie de mărgele colorate, nu au înțeles nevoia de joc, de lucru gratuit, de bucurie lipsită de înțelepciune, în fond nevoia de puțină nebunie.

Cum spunea poetul, e necesară pentru suflet și nebunia uneori.

 

Gheorghe Smeoreanu

Blogu’ lu’ Smeo - Cele mai citite articole