Menu

Balul ”Ancheta” în epoca ipocriziei

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ancheta_20.jpg

 

 

 

 

 

Balul revistei ”Ancheta” din Pitești este un miracol și de fiecare dată particip cu plăcere. În treacăt fie spus, la Vâlcea un asemenea eveniment este imposibil de realizat, iar dacă vorbim și de catalogul de lux ”Cei mai puternici oameni din Argeș”, editat cu acest prilej, cred că este ceva ce nici ziarele din București nu își prea permit.

Mă bate gândul că dacă, din nenorocire, balul ”Ancheta” nu ar mai avea loc în cine știe care lună noiembrie, ar fi un semnal că presa din Argeș scârțâie, cea din Vâlcea a dispărut, iar nici cea din capitală nu se simte prea bine.

Am avut vreo 6 – 700 de studenți, mi-au trecut prin mână vreo mie de ziariști (tentative) și câteva sute de redactori la ziarele pe care le-am condus, dar în mod cert cel mai de succes ziarist și manager de presă este Camelia Bădulescu, șefa ”Anchetei”. (Ca să nu credeți că nu am termen de comparație, precizez că, de exemplu, mi-au fost studenți sau angajați unii ca Andreea Esca, Cristian Sabbah, Cătălin Ștefănescu și multe alte vedete de azi).

Să intrăm în subiect.

La bal, am putut vedea personalități politice de toate culorile. L-am remarcat, fără îndoială, pe Ludovic Orban, mare fumător, mult mai mare decât mine, cu care m-am întreținut despre o anumită marcă de țigări. Am discutat cu președintele AUR pe județ, Bogdan Velcescu, un om foarte lucid, căruia i-am semnalat că partidul său este într-o relație proastă cu presa și nu e doar vina presei. Am schimbat câteva cuvinte cu Dănuț Bica, senator liberal, un gentleman. M-am mai salutat și am vorbit cu viceprimarul Gelu Tofan,cu Cătălin Andrei, dezinvoltul PR ar liberalilor, cu doctorul Tiberiu Irimia, dizidentul curajos față de sicofanții doamnei Gorghiu. Cu doctorul Dan Manu, fost președinte al CJ, mă știu de 30 de ani, așadar am vorbit despre chestiuni personale, cum ar fi modul în care afectează seceta plantele din grădina mea și a lui.

Am vorbit sau doar m-am salutat și cu alții (așa e la bal, de asta avem un bal) dar despre domniile lor voi vorbi mai jos, pentru a nu mă repeta.

Prima remarcă:

Nu contează din ce partid fac parte, dar toți cei cu care am interacționat mi s-au părut a fi și chiar cred că sunt oameni speciali. Cu unii despre care scriu mușcător aș fi putut fi chiar prieten. Toți performează într-o direcție sau alta.

Știți prin ce se deosebesc, fundamental, cei buni de cei răi în plan politic ?

Prin gradul mai mic sau mai mare de ipocrizie. Ipocrizia s-a întins ca o pecingine pe glob, iar Gabriel Andreescu a publicat la ”Polirom” o carte intitulată chiar ”Globalizarea ipocriziei” (Pentru o abordare umanistă a eticii memoriei). Instructivă, recomand !

Sunt politicieni care consideră că ipocrizia este nu doar permisă, ci chiar armă politică de bază, lideri mai mari sau mai mici care au impresia că dacă ești un mare ipocrit, ești un mare om politic.

Nu au trecut decât câteva ore de la balul revistei și am primit pe net un afiș despre care aflu că PNL Pitești l-a tipărit în 50 de mii de exemplare. Editor, dl Mihai Coteț, desigur, ajutat de dl Apostoliceanu, răspopitul. Pe afiș (ori pliant, whatever) scrie că nu cumva primarul Cristian Gentea ar vrea să tragă curent și apă în Pădurea Parc Trivale pentru viitoarele cartiere rezidențiale ?

Când scrii că adversarul tău ”nu cumva” ar putea face cutare și cutare lucru rău, ești un ipocrit, faci proces de intenție, ieși din zona fair – play.

Deosebirea dintre cei răi și cei buni este că primii abuzează de ”nu cumva”, pe când ceilalți discută mai franc, atacă mai franc. Pentru dl Coteț, viața de zi cu zi e una, iar politica, alta. Ca om, probabil că nu lucrează cu ”nu cumva”, dar ca politician crede că așa e bine.

Într-o emisiune de la ”Politikia”, PR-ul liberal Cătălin Andrei îmi spunea că ”asta înseamnă să faci politică”, în sensul că în politică anumite atitudini duplicitare ( poate chiar minciuna ?) sunt corecte.

Vreau să vă spun că atâta timp cât politicienii vor insista că declarațiile politice sunt una, iar adevărul e altceva, oamenii se vor adânci în dispreț și chiar ură față de domniile lor.

Nu l-aș vedea niciodată pe primarul Gentea declarând sau spunând că se teme ca ”nu cumva” liberalii să facă lucrul detestabil cutare sau cutare. Primarul ori acuză, ori nu acuză, nu se schimbă la față când trece din registrul de om ca noi toți în registrul de om politic.

Cam de multă vreme PNL arată că a s-a aruncat în ”epoca ipocriziei” cu arme și bagaje, făcând din fățărnicie o metodă. Ei nu mint, sunt doar un pic parșivi, nu-i așa ?

PNL Argeș folosește aceeași paradigmă, doar că o face mai rudimentar.

Repet, pentru a fi bine înțeles. Ca oameni în viața privată nu cred că unii sunt mai răi și alții mai buni, dar în politică, unii sunt mai direcți, alții, mai șerpuitori, unii mai dintr-o bucată, alții, cu multe fețe.

La PNL Pitești, oameni ca Gelu Tofan, Tiberiu irimia, ori distinsa notăriță și consilier local Ana Stan au ales să nu admită politicianismul ipocrit și sunt dizidenți.

La bal, au fost prezenți primii trei din PSD Argeș: Ion Mînzînă, Cristian Gentea și Simona Bucura – Oprescu. Sunt ei scutiți de ipocrizie ? Nu am elemente să susțin asta, pentru că sunt politicieni. Dar îmi este clar că pesediștilor amintiți le-ar fi rușine să umble cu ”nu cumva”...

Este o chestiune de gradualitate.

Desigur, PNL se află de multă vreme în criză de timp, mai ales în Argeș (dar și în Vâlcea, unde cunosc situația) și probabil se gândesc să folosească (în continuare) metode mai grosolane pentru a câștiga măcar ce se poate. Pentru asta am spus că dacă aș fi în locul lor, aș renunța la ideea de a câștiga ceva în 2024, aș arunca peste bord caracterul ipocrit și aș pune PNL pe direcția unui partid care mizează, cât se poate, pe caracter.

Fără îndoială că există domenii ale vieții politice unde ipocrizia nu vine de la partide, ci din altă parte, cum ar fi anumite comandamente externe. Politicianul român acceptă fiindcă așa este realpolitik. A te bizui însă pe obiceiurile proaste din exterior și a le extinde și folosi intensiv în plan național și local nu e productiv.

PNL și USR ar da dovadă de inteligență politică dacă în epoca ipocriziei ar încerca să fie fair – play ori de câte ori este posibil.

Politicianul român care pune cât mai multă franchețe în activitatea sa nu va avea decât de câștigat, pentru că societatea s-a săturat de ipocriți.

AUR știe asta și își speculează neprihănirea. Ei n-au guvernat niciodată.

Unora, AUR le pare a fi partidul cel mai ipocrit, dar nu avem probe.

Să nu fim ipocriți.

Gheorghe Smeoreanu

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN