Menu

Interviu. ”Nu aș fi eu Ion Mînzînă dacă nu aș spune adevărul”

f_350_200_16777215_00_images_banner1_minzina_ion_interviu_1.jpg

 

 

 

 

 

 

- Dați-mi voie, să-l salut pe domnul Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș și al PSD Argeș.

Buna seara, domnule președinte, mă bucur tare mult că vă văd.

Bună seara, bine v-am regăsit și sper într-o emisiune interesantă.

- În mod sigur, pentru că dumneavoastră sunteți un om direct, nu vă ascundeți după vorbe și acceptați orice fel de întrebări.

Suntem în campanie electorală și nu voi putea sta la taclale cu dumneavoastră așa cum mi-aș dori eu. Despre faptul că ați avut COVID-19, cum a început, cum nu a început, cum v-ați vindecat, important este că vă vedem aici, sănătos și gata de muncă, de aceea sar peste aceste întrebări, le las pentru altădată și voi intra direct în subiect.

Prima întrebare sună în felul următor: ați avut dumneavoastră sau echipa dumneavoastră o anumită filosofie în alcătuirea listelor (cea pentru Camera Deputaților și cea pentru Senat) pentru aceste alegeri parlamentare? Ați plecat de la niște principii, de la o gândire, ați avut o anume filosofie sau dacă această filosofie a plecat de la centru, de la București, de la domnul Marcel Ciolacu și ceilalți sau dacă este o emanație a gândirii dumneavoastre? Aș vrea să discutăm despre pricipiile alcătuirii listelor, după care vă rog să faceți o prezentare a tuturor celor de pe liste, aflați în poziții eligibile.

E greu de discutat cum s-au alcătuit aceste liste, însă acestea au avut la bază discuții cu liderii județeni și bineînțeles cu liderii naționali. S-a cam terminat o etapă în tot ceea ce a însemnat PSD cu bune și cu rele, poate odată facem o emisiune și discutăm de lucrurile foarte bune făcute de hulitul domn Dragnea, de acest conducător, unii spun dictator, dar eu cred că avut niște idei inovatoare pentru ceea ce a însemnat dezvoltarea societății românești. Plecăm de la premisa că aceste organisme internaționale au analizat toate lucrurile bune făcute în guvernările PSD din ultimii 7 ani și acele rezultate erau exemplul a noului care a venit în politică o dată cu Liviu Dragnea. Vă reamintesc că Liviu Dragnea gândise un program național pentru toți românii pentru vitamina D și toată lumea spunea: iată ce-l preocupă și pe Dragnea. Știți ce li se solicită acum tuturor celor care sunt predispuși la Covid în timpul bolii, înainte de boală și după, tocmai vitamina D. Deci un lucru bun a fost contestat la acel moment, numai și numai pentru că venea din zona propunerilor domnului Dragnea, exista în societate ideea că tot ce vine de la Dragnea e rău, tot ce vine de la alții e bun. O anumită etapă în tot ceea ce a însemnat PSD s-a încheiat odată cu Liviu Dragnea.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_minzina_nu_suport.jpg

Oamenii trebuie să gândească constructiv și să vadă ce înseamnă un partid social democrat la nivelul societății românești. De aici au plecat și schimbările în listele PSD. Din ceea ce a însemnat un succes incredibil la nivelul anului 2016, 9 parlamentari PSD, 6 deputați și trei senatori, acum, la această oră se mai găsesc pe liste 3 parlamentari. Trei parlamentari care s-au remarcat în această perioadă prin implicarea pe care au avut-o la nivelul organizației județene și prin cea de la nivel național. Această schimbare a venit din dorința de a arăta oamenilor că suntem un partid dispus să se reașeze, să se repoziționeze în ceea ce înseamnă social-democrația românească. Implicarea forțelor de la București nu a fost una senzațională, în general liniile acestea date de București au însemnat o autonomie a organizațiilor care au reușit să câștige alegerile. S-a mers pe principiul nu ne vom implica pe liste acolo unde organizațiile județene au câștigat alegerile locale. Știți bine discuțiile și disputele care au avut loc la nivel național cu așa-zișii grei ai partiului. Există această denumire în toate partidele, cu privire la oamenii care au marcat într-un fel sau altul partidele respective. Cazul de la Vrancea, unde deși organizația îl propunea pe fostul președinte la funcția de senator, nu a primit acceptul Bucureștiului, drept urmare toate aceste lucruri au mers pe zona schimbărilor în aceste județe. Noi am avut mână liberă, iar discuțiile pe care le-am purtat cu președintele organizației municipale, domnul Cristian Gentea, cu doamna Simona Bucura-Oprescu, cu domnul Ion Georgescu și alții, au dus la creionarea acestor liste, cu noutățile pe care dumneavoastră le-ați sesizat.

- V-am ascultat cu mare atenție până aici și m-ați surprins foarte tare. Ați început cu Liviu Dragnea și poate mă înșel eu, dar mulți lideri politici, nu neapărat numai din Argeș, evită să mai discute de Liviu Dragnea, fiind considerat nomina odiosa, adică de nepronunțat și odios, ceea ce mi s-a părut o mare ipocrizie. Dacă în urmă cu doi ani Liviu Dragnea conducea acest partid și toți îl lăudau, acum, n-a cântat cocoșul de trei ori și s-au spălat pe mâini de el. Din acest punct de vedere apreciez foarte mult cum ați pus problema și ați fi putut continua. Dați-mi voie să spun și eu ceva. Liviu Dragnea propusese și o rețea de aprozare, firma Unirea.

Două întrebări am pentru dumneavoastră. Unu: nu vă este teamă că adversarii dumneavoastră politici vor spune că, iată, Ion Mînzînă se raportează la infractorul Liviu Dragnea, la idolul său etc. și a doua întrebare: de ce cei care au fost considerați apropiați ai lui Liviu Dragnea, de exemplu, Șerban Nicolae, nu se mai află pe listele PSD, Șerban Nicolae fiind acum la PER.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_minzina_gentea.jpgÎn primul rând, nu aș fi eu Ion Mînzînă, dacă nu aș spune adevărul și nu aș recunoaște că fiecare a marcat viața Partidului Social Democrat. Chiar vorbeam cu cineva că Liviu Dragnea a luat unele dintre cele mai importante decizii de dezvoltare a tuturor localităților din țară. Nu există măsuri mai importante ca PNDL 1 și PNDL 2. Acestea au făcut ca în România să existe un așa-zis mic boom economic. Organismele acelea internaționale nu spuneau gratuit că România este pe o creștere economică, cea mai mare sau a doua creștere economică din Europa. Vorbesc aici de Eurostat, Banca Mondială, de Fondul Monetar Internațional. Și atunci ce să spunem de Dragnea ? Că ”nenorocitul ăsta de Dragnea” a angajat două doamne la DGASPC și acestea lucrau la partid. ”Infractorul Dragnea” e condamnat la 4 ani de închisoare, vă dați seama cu cât a fost păgubită economia națională, câți bani au fost risipiți aiurea. Dar la UNIFARM au făcut unii afaceri așa dintr-o dată de 2-3 milioane de euro, iar în România se plimbă liberi tot felul de indivizi care au în spate zeci și sute de milioane de euro. Este acum pe un post de televiziune un serial în care se vorbește de valize de zeci de milioane de euro, sume pe care noi nu le vom visa niciodată. Nici măcar la nivelul bugetului județului Argeș pe un an. Au dat un tun de sute de milioane de euro și aceia sunt niște oameni care la ora actuală sunt liberi în România și se plimbă, ba sunt pe nu știu unde carantinați. Și atunci să vedem că acest Dragnea, nu o fi fost ușă de biserică, dar să-i vedem și lucrurile bune. De ce noi, în viață nu ne raportăm și la lucrurile bune? Și sistemul acela de dinainte de 1989 a lăsat lucruri senzaționale în această țară. Noi avem darul acesta de a catologa oamenii, de a spune că băieții buni sunt aceia care fac frumos, băieții răi sunt restul. Pe unii îi laudă ambasada nu știu cărui stat din România și trăim cu impresia că aceia sunt băieții buni. Sigur că te laudă nu stiu care ambasaăa când tu sacrifici parte din PIB-ul acestei țări, pentru a le da, așa cu larghețe, unora, în numele unei așa-zise solidarități. Care solidaritate, doar dintr-o singură parte? Să terminăm cu împărțirea oamenilor în răi și buni. Eu zic că sunt oameni buni peste tot. Nu s-au inventat oamenii răi doar la PSD sau băieții buni care s-au dus la nu știu care partid.

Cu privire la a doua întrebare, vă spun că sunt pe listele PSD pentru parlamentare și oameni care au fost colaboratori ai lui Dragnea. Șerban Nicolae nu a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea. Pe el nicio organizație politică din București nu l-a propus.

Cine a fost apropiat de Liviu Dragnea și acum este pe liste?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_psd_ag.jpgCraiova, Doljul, Manda. Mitică Buzatu de la Vaslui, Arene de la Neamț și alții. Trebuie să ai o colaborare foarte bună cu centrul și atunci dacă aceasta a însemnat dezvoltarea județelor, nu văd nicio problemă. În orice partid există o luptă pentru resurse, pentru alocări financiare. Numai în Argeș, câți primari mi-au reproșat mie, deși nu aveam nicio vină, că sume foarte mari de bani au fost alocate prin PNDL orașelor cu edili liberali. Drept urmare, acei primari au fost realeși pentru că oamenii au văzut că au avut realizări. Primarii nu înțeleg că Dragnea a avut o filosofie: e o dezvoltare echilibrată, nu putem bloca dezvoltarea unei localități doar pentru că acolo este un primar de o culoare politică sau alta. Fiecare cetățean dintr-o localitate are și el dreptul la un minim de confort, la apă și canal, etc. Există un primar liberal care, la o întâlnire cu ministrul Suciu, a spus că nu credea vreodată să existe un partid care să gândească lucrurile pentru toți, ca fiecare să aibă minimum o investiție, indiferent de culoarea politică. Și știți care este paradoxul? Cele mai multe proiecte sunt într-un județ condus de un liberal. Există simpatii și antipatii politice. Toate ieșirile mele în decor, să le spun așa, legate de vizitele primilor-miniștrii în județul Argeș, au însemnat de fapt, o luare de poziție, în sensul că am încercat să le explic că și noi, județul Argeș, avem dreptul la o dezvoltare, avem dreptul la investitiții în infrastructura națională, lucruri care nu țin de consiliile județene, ci de minimă moralitate. Bătălia mea ar trebui să fie și bătălia celorlalte partide politice pentru e vedea reparat podul de la Poiana Lacului, rezolvarea drumului Pitești-Drăgășani. Vorbeam cu cineva de Master Planul României pe transport în care nu se stabilește că Transfăgărășanul este drum de interes național, nici calea ferată Pitești-Vâlcea, dar între timp s-au făcut eforturi de către PSD pentru a fi trecută astfel. Dacă PNL mi-ar cere sprijinul pentru a reface calea ferată, sunt acolo, gata de colaborare, pentru că refacerea acesteia ar fi un mic motor de dezvoltare.

- Are vreo șansă PSD să facă Guvernul? L-am auzit pe domnul Ciolacu spunând acest lucru oamenilor sau o spune doar pentru că este campanie electorală?

PSD, dacă câștigă alegerile, potrivit tuturor cutumelor, regulilelor, dacă mai sunt regulile respectate în această țară, dacă mai există vreo urmă de democrație, în situația câștigării alegerilor este în situația de a numi primul-ministru. Poate fi și un guvern minoritar care să guverneze sau unul majoritar, orice se poate întâmpla, nimic nu este imposibil. Am văzut un eurodeputat optimist dând un procent mare la câștigarea alegerilor de către PSD. Și eu sunt un optimist, și eu îmi propun, la nivelul județului Argeș să câștig cât mai multe voturi. Dar toate aceste lucruri țin de dorința și voința electoratului. Lucrurile acestea țin de ABC-ul democrației în general, regulile acestea nu prea au fost încălcate în România.

Dacă vine Președintele și spune că, nu domnule, eu vreau ca Guvernul să fie format de partidul care a obținut un scor de 5%, atunci suntem în situația în care Președintele devine primul om în stat care încalcă Constituția.

- N-ar fi prima oară cand se întâmplă asta iar PSD a reacționat doar din gură.

Aici sunt greșelile săvârșite de PSD în actul de guvernare, când ne-am schimbat prim-miniștrii prin moțiuni. Președintele a acționat corect și și-a atras critici, fiind întrebat de ce continuă să pună primul-ministru de la PSD dacă este dat jos prin moțiune tot de PSD. De ce? Pentru că PSD avea majoritate. Acum, dacă vom fi votați de 40% din electorat, va îndrăzni cineva să spună că nu putem prelua guvernarea? Eu cred că și dacă vom avea un blocaj electoral și repetăm alegerile peste o lună vom lua 50%.

- Aș vrea să revenim la liste, să-mi spuneți ce aduce în plus fiecare dintre cei propuși. Poate o să-mi spuneți că fiecare reprezintă un punct de atracție sau de forță.

Simona Bucura reprezintă continuitatea, un om de echipă senzațional, cu experiență parlamentară, un om foarte implicat în tot ceea ce s-a făcut la nivelul județului Argeș. Dacă veți merge în teritoriu și îi veți întreba pe primari de implicarea ei, veți vedea că obține o notă foarte mare.

- Dar ce face un parlamentar ca să-i ajute pe primari? Explicați pentru că omul care nu se ocupă de politică nu întelege. Explicați concret ce face.

Păi pe legea bugetului orice lucru se discută, se negociază. Legea bugetului pe anul respectiv este cea mai importantă lege din anul acela. La negocierile care se poartă acolo pentru sume de bani, pentru obiective își aduc aportul și parlamentarii. Aceștia poartă discuții la nivelul comisiilor parlamentare, au discuții cu miniștrii implicați, cu ministru finanțelor.

- Deci, trebuie parlamentarii să facă și acest lobby.

Locul doi pe lista este domnul Nicolae Pavelescu. Nu este meritul meu, este meritul întregii echipe PSD că l-a convins pe domnul Pavelescu să se alăture echipei PSD, întrucât acesta prin tot ce a reprezentat de-a lungul timpului nu a putut fi un om de dreapta.

- Cine l-a propus pe domnul Pavelescu?

Eu l-am propus.

- Locul trei pe listă?

Pe locul trei la Camera Deputaților este domnul Nicolae Georgescu, o figură nouă în Parlament, a avut un mandat deja 2016-2020, a fost foarte implicat pe ceea ce înseamnă zona de sud, implicat în tot ceea ce a însemnat Organizația Pitești. În ultimul an de mandat a fost foarte implicat , un foarte bun comunicator, bine pregătit.

- Locul patru?

Doamna Simona Bucure Oprescu a fost prima care i-a pronunța numele domnului Remus Mihalcea. Un tânăr care a făcut o treabă bună și la secția de ORL a Spitalului Județean, iar după aceea a avut șansa să conducă ca manager al doilea spital din România, Spitalul Colentina din București. Un om foarte deschis, care i-a ajutat pe foarte mulți cetățeni din Argeș, un om deschis, care nu-și închide telefonul. Am putut discuta cu dumnealui și la 2 noaptea pe diverse probleme, în special în ceea ce privește problemele ridicate de COVID-19.

- Locul cinci?

Este vorba despre domnul primar Aurel Bălășoiu de la Rociu. Aici a fost dorința mea să-l propun. Știți, de obicei, primarii sunt foarte uniți în a-i critica pe reprezentanții lor, pe președinții de consilii județene, pe parlamentari, consideră că întotdeauna puteau fi mai mult spriniți și n-au fost. De aceea am vrut să meargă în Parlament și un reprezentant de-al lor, pentru a înțelege mai bine lucrurile. I-am propus și domnului primar al comunei Albota, domnul Ion Dumitru, locul 3 la Senat, dar m-a refuzat.

La Senat, locul 1, este domnul rector Ovidiu Puiu care nu cred că mai are nevoie de prezentare, a fost propus de domnul Cristian Gentea. Ovidiu Puiu a fost mereu un social-democrat.

Locul doi îl ocupă doamna Cristina Stocheci, un om foarte apreciat de primari, este genul de om care tace și face., și care răspunde la telefon zi sau noapte.

Vă mulțumesc, din păcate m-a furat discuția și s-a încheiat timpul.

(Interviul reprezintă transcrierea unei emisiuni de la Curier TV).

Gheorghe Smeoreanu

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK