Menu

Va fi Argeşul în carantină începând de marţi ? Analiză

f_350_200_16777215_00_images_arges_sigla_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că în baza protocoalelor de evaluare a zonelor de risc se vor aplica restricțiile localităților cu număr mare de cazuri de Covid-19, imediat ce legislația va permite acest lucru, adică de marți.

„În măsura în care situația o impune, luăm în calcul izolarea și carantinarea unor zone, așa cum s-a întâmplat la Suceava, dacă vom avea o creștere masivă a cazurilor noi sau o transmirere comunitară. Noi avem anumite criterii în funcție de care decidem carantinarea anumitor zone sau a anumitor orașe, dacă situația o va impune și legislația ne va ajuta, de marți încolo, atunci vom face și acest lucru”, a declarat Nelu Tătaru.

Ei bine, marţi, legislaţia prevede şi posibilitatea carantinării unor zone, dar numai în anumite condiţii.

”Dr. Arafat poate semna ordinul de carantină pe o zonă anume, pe baza recomandării Direcţiei de Sănătate Public judeţeană sau a Municipiului Bucureşti şi a votului de aprobare al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau al municipiului Bucureşti, precum şi al avizului Institutului de Sănătate Publică (INSP) din cadrul Ministerului Sănătăţii. Cu alte cuvinte, dr. Arafat nu poate semna astfel de ordin de capul lui până nu are propunerea Direcţiei de Sănătate Publică, acordul Comitetului Județean Pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul INSP. Totodată astfel de ordin trebuie validat în termen de 48 de ore de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Legea stabileşte şi criteriile pe baza cărora se iau astfel de decizii”, aceste cuvinte aparținând chiar lui Raed Arafat.

Până în acest moment nu avem semnale că DSP Argeș ar fi propus carantinarea județului, nici că se va decide în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență acest lucru. Nici PNL şi nici prefectul liberal Emanuel Soare nu îşi doresc carantinarea pentru că ar pierde importante puncte în plan electoral.

Pe de altă parte, astăzi, premierul Orban a declarat că se vor lua măsuri mâine, în ședința de Guvern, dar în așa fel încât să nu fie perturbată funcționarea economiei.

„Obiectivul nostru este acela de a utiliza toate pârghiile instituţionale pe care le avem la dispoziţie pentru a stăpâni, pentru a ţine sub control epidemia şi pentru a reduce numărul infectărilor. Imediat ce intră în vigoare legea, vom stabili toate măsurile şi toate acţiunile necesare care sunt permise de noua lege, astfel încât să luptăm eficient pentru apărarea sănătăţii şi vieţii românilor.
Nu ne dorim să impunem nicio restricţie suplimentară, nu ne dorim să mai luăm măsuri care să aibă efect negativ asupra economiei”, a afirmat Orban, după ce a participat, alături de mai mulţi membri ai Cabinetului, la ceremonia cu prilejul Zilei Aviaţiei.

În concluzie, considerăm că deocamdată Argeșul nu riscă o carantinare zonală, urmând să se încerce diminuarea numărului de cazuri prin carantinare personal, în condițiile legii. Dacă însă peste 14 zile se va dovedi că nu se obțin progrese din carantinarea individual, se va trece în zone cum este județul Argeș la carantină zonală.

La cât de haotic acționează autoritățile și în funcție de interesele electorale, ne putem aștepta la orice, așa încât nicio analiză nu poate fi perfec predictibilă.

Gheorghe Smeoreanu

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK