Menu

Atenție! Legea armelor a suferit foarte multe modificări

f_350_200_16777215_00_images_Arma-vanatoare.jpg

 

 

 

 

 

Cei care dețin arme, chiar și în calitate de colecționari, trebuie să știe că au intrat în vigoare, recent, foarte multe modificări la regimul legal al deținerii și folosirii acestora.

Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor a suferit numeroase schimbări, pe 4 noiembrie, prin Legea nr. 196/2019.

- s-a adăugat sintagma de "componente esențiale" ale armelor, cu privire la care lipseau referirile directe până acum.
- a apărut o interdicție nouă: deținerea, portul sau folosirea armelor și munițiilor înscrise în permisul de armă este interzisă după ce valabilitatea acestuia a expirat. Odată expirat permisul, armele și munițiile trebuie depuse la armurierul autorizat, aceasta fiind singura dată când legea mai permite portul armei ulterior momentului expirării permisului.
- modificare în privința condițiilor de păstrare și port ale armelor letale: legea nouă a introdus o excepție de la regula ca armele letale și munițiile trebuie păstrate la domiciliul/reședința deținătorului, în locuri speciale: regula nu se aplică armelor de apărare și pază, pe care deținătorul le poate avea asupra sa.
- cantitățile maxime de muniție ce pot fi deținute s-au modificat (au crescut, în general):                  • în cazul armelor de apărare și pază, 100 de cartușe cu glonț (50, înainte) și 50 de cartușe fără proiectil, pentru fiecare armă;

              • în cazul armelor de vânătoare, 500 de cartușe (300, înainte) pentru câte o singură armă de fiecare calibru, dintre cele pentru care are dreptul de port și folosire;
              • o prevedere nouă le dă dreptul colecționarilor de arme să ceară să colecționeze cel mult zece cartușe pentru câte o singură armă de fiecare calibru.

- e interzisă procurarea, deținerea, folosirea și efectuarea oricărei operațiuni cu încărcătoare ce se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuție centrală sau cu repetiție, care:
              • pot conține mai mult de 20 de cartușe, în cazul armelor de foc scurte sau
              • pot conține mai mult de 10 cartușe, în cazul armelor de foc cu țeavă lungă prevăzute în anexa legii.

- multe dintre definițiile oferite în lege au cunoscut modificări (definițiile armelor letale și neletale, armelor de autoapărare, colecționarului de arme, de exemplu) și altele noi au fost introduse (de pildă, pentru pachetele de muniție, pentru muniția cu proiectile perforante, explozive, incendiare).

Sursa: Avocatnet.ro

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK