Menu

Președintele CJ Argeș Dan Manu, de Ziua Europei: ”În marea familie europeană, valorile naționale sunt esențiale tocmai prin cultivarea ideii de diversitate!”

f_350_200_16777215_00_images_banner3_dan-manu-ziua-europei.jpg

 

 

 

 

 

 

Acum 69 de ani, pe 9 mai 1950, Ministru francez de Afaceri Externe, Robert Schuman, rostea discursul său memorabil prin care își propunea să creeze noi forme de cooperarare politică și economică la nivelul statelor aflate pe teritoriul continentului european.

Momentul a rămas cunoscut în istorie sub numele de "Declarația Schuman", iar Ziua Europei a devenit un simbol al păcii si al unității în divesitate a continentului.

Dincolo de costurile si beneficiile sale economice și politice, integrarea europeanã reprezintã, în primul rând, adoptarea de cãtre statele membre a unui sistem de valori definitorii pentru Uniunea Europeanã - democrație, unitate, securitate, solidaritate si prosperitate.

Ziua de astăzi, 9 mai 2019, este cu atât mai important cu cât România deține președinția Consiliului Uniunii Europene - prima președinție a Consiliului Uniunii Europene asigurată de România. În perioada mandatului României se vor desfășura alegeri pentru Parlamentul European.

Totodată, 9 Mai reprezintă, în conștiința poporului român, Ziua Independenței de Stat - 142 de ani de când România și-a proclamat independența. Înaintașii noștri s-au sacrificat pentru noi, pentru generațiile viitoare, pentru progresul României ca stat unitar și independent, dar și ca parte importantă a Uniunii Europene – pentru o Europă a tuturor și pentru o Românie europeană.

”Unitate în diversitate” este deviza Uniunii Europene, concept care ne reprezintă atât în context național, cât și european. În marea familie europeană, valorile naționale sunt esențiale tocmai prin cultivarea ideii de diversitate. O națiune se manifestă și se diferențiază de alte popoare prin valorile pe care le promovează, le păstrează în filele istoriei sale, prin cultura sa, prin bogația și diversitatea culturală.

Într-o Europă în continuă schimbare, în care globalizarea își pune din ce în ce mai mult amprenta, obiectivele poporului român sunt cultivarea și promovarea istoriei și a culturii naționale, în primul rând în calitate de cetățeni europeni.

Argeșul a fost înzestrat cu o mare bogăție istorică și spirituală, încununată de diversitatea cadrului natural. De aici, din ”România de la Argeș” au plecat în toate colțurile lumii și ale Europei minți luminate, personalități ce și-au pus adânc amprenta în istoria și cultura României, creatorii statului modern, oameni care au dus cu ei mândria de a aparține acestor locuri, tradițiile și cultura.

În același timp, noi, argeșenii, respectăm și valorificăm tradițiile și cultura comunităților entice din județul nostru.

Față de înaintașii noștri, europeni și argeșeni, suntem datori să contribuim la îmbogățirea patrimoniului european, prin susținerea și promovarea patrimoniului județului Argeș și al României, și tocmai de aceea am lansat, împreună cu Academia Română și DACIN SARA, proiectul “Respect pentru Valorile Naționale”.

Constantin Dan Manu
Președinte Consiliul Județean Argeș

 

Comandat de Partidul Social Democrat – PSD; executat de SC SMEOREANU PRESS SRL; CUI mandatar financiar coordonator: 41190008

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN