Menu

VIDEO. Tone de gunoaie, pe un pârâu din Argeș. Ce spun Garda de Mediu și Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_Deseuri-valea-pauleasca.jpg

 

 

 

 

 

 

Un filmare făcută ieri, în comuna argeșeană Micești, a devenit virală pe Facebook în câteva ore. În imagini se poate vedea cum, pârâul care trece prin localitate, Valea Păuleasca-Miceasca, cu un debit crescut de la ploile din ultima vreme, duce la vale tone de gunoaie adunate în cale.

O echipă de la Garda de Mediu – Comisariatul Județean Argeș s-a deplasat, în această dimineață, în zonă, pentru a verifica locul și a identifica proveniența acestor deșeuri.

L-am contactat telefonic pe comisarul șef Mihai Alexandru Vâjan, în această problemă, care ne-a declarat:

”Colegii mei sunt încă în teren. Au văzut despre ce e vorba și urmează să încheie nota de constatare cu Primăria Micești. Probabil că vor face același lucru și la Primăria Mălureni, pentru ce vor găsi în amonte. Vor trasa măsuri de curățare a malurilor, acolo unde se mai identifică ceva deșeuri, pentru că, în mare parte, pet-urile au plecat odată cu venirea apei. Vom ține legătura cu Apele Române, pentru că toate aceste deșeuri se vor opri în bazinul nostru hidrografic, iar accolo vor trebui colectate din apă. Dacă e necesar, se vor da și sancțiuni. Acolo e o situație mai dificilă, deoarece este un sat de etnie rromă, iar sancțiunile, dacă se dau, nu le plătesc. Trebuie luate măsuri, în primul rând c u primăriile, pentru curățenie. Întâmpinăm astfel de situații îîndeosebi unde sunt astfel de cătune. Nu reușește nimeni să-i controleze”.

Am cerut un punct de vedere și de la Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, care ne-a transmis următoarele:

”În perioada 18 martie – 12 aprilie 2019, trei comisii mixte formate din reprezentanţi ai ABA Argeş-Vedea, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Argeş, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Argeş și Garda Forestieră, au desfășurat acțiuni de verificare a salubrizării cursurilor de apă. Echipele au ca misiune verificarea existenţei depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, modul în care au fost realizate/întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi. La nivelul fiecărei primării verificate s-a întocmit câte un Proces Verbal cu concluziile verificării, termenele şi măsurile stabilite pentru remedierea situaților, astfel încât măsurile dispuse să conducă la diminuarea efectelor unor eventuale inundații în această primăvară. Nu s-au dat amenzi, scopul acțiunilor fiind unul preventiv.

Primăria Micești a avut temen de îndepăratere a deșeurilor de pe Valea Păuleasca-Miceasca sfârșitul lunii aprilie.
Pârâul Păuleasca – Miceasca, traversează satul Păulesca în comunele Mălureni și Micești. Toate aceste gunoaie, în special pet-uri, sunt aduse de viitura care a spălat malurile pârâului. Aceste gunoaie la vom găsi acum în lacurile de acumulare, incusiv în lacul Pitești, care a fost ecologizat la sfârșitul lunii aprilie. A fost o intervenție anevoioasă, care a necesitat mult efort din partea angajaților Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, strângerea gunoiului făcădu-se cu ajutorul bărcilor. A fost colectată atunci peste o tona jumătate de deșeuri”.

embed video plugin powered by Union Development

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK