Menu

Hărțuitorii și violatorii vor fi înscriși într-un registru național

f_350_200_16777215_00_images_Viol-hartuire.jpg

 

 

 

 

 

Toate faptele penale de natură sexuală, indiferent de gravitatea lor, se vor înscrie într-un registru dedicat, organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și numit Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor.

Măsura organizării acestui registru are ca scop prevenirea și combaterea infracțiunilor de natură sexuală.

Proiectul de lege, care a fost adoptat de către Senat anul trecut, iar în curând va ajunge și la votul deputaților, având propunere de adoptare, prevede înființarea unui registru național al faptelor de natură sexuală și înscrierea în acest registru a datelor tuturor celor care au comis infracțiuni sexuale.

Concret, proiectul de act normativ stipulează organizarea Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor, în care se vor înscrie fapte precum trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei, prostituție infantilă, agresiune sexuală, viol, hărțuire sexuală, pornografie infantilă, incest și altele.

Doar angajații MAI vor avea acces la acest registru, el nu va fi unul public, la dispoziția tuturor cetățenilor.

Potrivit proiectului, persoanele înscrise în registru vor avea obligația de a se prezenta la cel mult trei luni la poliție, pentru a le comunica polițiștilor informații legate de activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență sau copiii, bătrânii ori persoanele cu dizabilități cu care locuiesc sau cu care intră în contact în mod repetat și adresa unde locuiesc.
De asemenea, persoanele înscrise în registru vor avea obligația de a anunța poliția înainte de efectuarea unor deplasări în afara localității de domiciliu mai lungi de 15 zile și vor fi vizitați trimestrial de agenți de poliție.

Totodată, angajatorii din domeniul sănătății, educației, protecției sau asistenței sociale vor fi obligați să solicite, persoanelor numite într-un post sau care fac voluntariat, un certificat de integritate, emis după efectuarea verificării datelor personale înregistrate în registru.

sursă: Avocatnet.ro

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK