Menu

”West meets East- Povestea continuă”, la Filarmonica Piteşti

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_West-meets-East-2018-----Pitesti.jpg

 

 

 

 

 

Filarmonica Piteşti organizează luni, 15 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, concertul cameral extraordinar ”West meets East. Enescu Menuhin Shankar”, susţinut de Alexandru Tomescu (vioară), Sânziana Mircea (pian), Rohan Dasgupta (sitar), Udhai Mazumdar (table) şi Bhaskar Das (bansuri).

”West meets East. Enescu Menuhin Shankar” este un concert-eveniment, un mariaj muzical între Orient și Occident, ce aduce în România o muzică rară, creată acum 51 de ani din îmbinarea stilului clasic occidental cu cel indian. Violonistul Yehudi Menuhin şi sitarul Ravi Shankar au generat o muzică nouă din împletirea ragas-urilor indiene cu melosul european. Muzica albumelor West meets East a fost compusă în cea mai mare parte de Ravi Shankar, pe baza unor ragas-uri indiene, concentrate la dimensiunea unor melodii occidentale. Yehudi Menuhin a completat creația lui Shankar în cursul pregătirilor, contribuind la formarea unui sound cât se poate de est-european. Albumele au apărut în milioane de exemplare pe toate meridianele. Primul dintre ele a câștigat, în 1968, Premiul Grammy pentru cea mai bună muzică de cameră.

Aflat la a doua ediție în România, proiectul ”West meets East - Povestea continuă” propune o întâlnire inedită între muzica românească și cea clasică a Indiei. Ca element de noutate, o mare parte din programul din acest an al proiectului ”West meets East - Povestea continuă” include piese românești rescrise și rearanjate pentru instrumente clasice indiene. Compoziții românești cunoscute vor fi propuse într-o nouă sonoritate și o interpretare inedită, la vioară și instrumente muzicale indiene.

Violonist de renume internaţional, Alexandru Tomescu este câștigător al multor premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. Din 1985, de la debut, a susţinut sute de concerte și recitaluri în toată lumea. Alexandru Tomescu s-a alăturat cu mult interes proiectului, fiind un profund cunoscător al muzicii lui Enescu și un militant activ pentru promovarea acesteia. În pregătirea acestui turneu, Alexandru parcurge drumul străbătut acum 51 de ani de Yehudi Menuhin, care a primit de la Ravi Shankar câteva schițe de partituri, iar muzica au dezvoltat-o exersând și improvizând împreună.

Pianista Sânziana Mircea a concertat în Statele Unite ale Americii, Japonia, China şi Europa. În 2017, în urma unei selecţii la nivel mondial, a devenit „Young Steinway Artist”, o distincţie de elită acordată celor mai promiţători tineri pianişti. CD-ul său de debut, „Nihil Sine Deo - Nimic fără Dumnezeu”, apărut la Editura Casa Radio, s-a clasat pe locul 3 în competitia „Discul de muzică clasică al anului 2016”, organizat de Radio România Muzical. Sînziana Mircea va completa echipa de muzicieni, ea simbolizând prezența, în proiectul de acum 51 de ani, a lui Hepzibah Menuhin, sora lui Yehudi.

Udhai Mazumdar, la tabla (percuții indiene), este un interpret spectaculos, un artist carismatic și cu priză la public. Discipol al lui Ravi Shankar, alături de care a studiat în vechea tradiție clasică indiană, l-a însoțit pe acesta în concerte memorabile pentru Familiile Regale britanică și suedeză și a cântat alături de Zakir Hussain la concertul aniversării de 75 de ani a maestrului său.
A ucat un rol cheie în proiect, acela de a readuce la lumină muzica lui Ravi Shankar, plecând de la puținele notații muzicale existente. În calitate de compozitor, a rescris pentru vioară și instrumente indiene îndrăgite piese din repertoriul clasic românesc.

Rohan Dasgupta, la sitar, este considerat unul dintre tinerii maeștri în devenire, bucurându-se de onoruri precum Premiul Președinției Indiei sau de Bursa Guvernului Indiei. Își reprezintă adesea țara în concerte ale misiunilor diplomatice din toată lumea și este parte din proiecte muzicale internaționale. Rohan se remarcă printr-un stil dinamic și reflexiv și, asemeni lui Ravi Shankar, prin multă deschidere pentru experimente în diverse genuri muzicale.

Bhaskar Das, la bansuri, a emoționat publicul român cu sunetul cald al flautului său din bambus. Descendent al unei mari familii de muzicieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de patru ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Hariprasad Chaurasia. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale și a avut onoarea de a concerta în fața primului ministru al Indiei, Narendra Modi, și al Regelui Philippe al Belgiei.

Concertul de la Pitești este inclus într-un turneu care va oferi melomanilor o experiență rară și irepetabilă, așa cum au dorit Menuhin și Shankar. Cei cinci muzicieni vor mai cânta la Timișoara, Cluj-Napoca și București. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”.

Fiind un concert cameral extraordinar în afara stagiunii, preţul unui bilet este 100 de lei. Abonamentele nu sunt valabile!

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK