Menu

Risc MARE de avalanșă în Munții Făgăraș

f_350_200_16777215_00_images_Avalansa.jpg

În cursul zilei de ieri, până seara, a continuat să ningă în zona montană, iar stratul de zăpadă a crescut cu până la 20 cm. Vântul a prezentat intensificări susținute, cu viteze care au depășit la rafală 100 km/h, viscolind zăpada și formând depozite însemnate în zonele adăpostite. În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărășan, este de 110 cm. În următoarea perioadă vremea va fi caldă și în general frumoasă, cu cer variabil. Temperaturile vor fi pozitive în toată zona montană, vântul va sufla slab cu intensificări temporare noaptea mai ales în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 70 km/h spulberând zăpada.

Riscul declanșării de avalanșe este de gradul 4 - RISC MARE la altitudini de peste 1800 metri, deoarece zăpada se va topi din cauza încălzirii accentuate a vremii, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l.
La altitudini sub 1800 metri, încălzirea accentuată a vremii va favoriza topirea accelerată a zăpezii și umezirea acesteia, astfel că va exista riscul declanșării spontane de curgeri sau avalanșe de topire pe pantele înclinate și în zonele cu depozite mari de zăpadă, riscul producerii de avalanșe fiind de gradul 3- RISC ÎNSEMNAT.

În continuare, toate traseele montane din judeţul Argeş sunt și vor rămâne închise. Pe versanți, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt peste stratul existent deja, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care merg în această perioadă în zona montană argeşeană, este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Național Salvamont formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 17.00 este deja întuneric.
În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă asupra fiecăruia kitul de avalanșă format din DVA, sondă de avalanșă și lopată, iar în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.
În perioada de iarna, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.

Director SALVAMONT Argeș,
Ion Sanduloiu

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK