Menu

Lucrătorii din penitenciare ies în stradă! Vezi care le sunt revendicările

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_Penitenciar-miting.jpg

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) anunță organizarea unui miting de amploare (2000 de participanți), în fața sediului Ministerului Justiției, săptămâna viitoare, joi, 17 august.
Sistemul penitenciar este cea mai sindicalizată instituție publică din România, 90% dintre salariați având calitatea de membri sindicali.

SNLP cheamă alături în lupta sindicală pentru drepturi decente, condiții mai bune de muncă și demnitate profesională, toate organizațiile sindicale din sistemul penitenciar, toți membrii de sindicat și toți salariații interesați să își susțină revendicările.

ACȚIUNI:
1. Refuzul muncii suplimentare in tot sistemul penitenciar, inceput din data de 01.08.2017 (genereaza blocaje in activitate in maxim 10 zile; functionarea sistemului penitenciar se fundamenteaza pe munca suplimentara si implicarea detinutilor in misiuni de paza!).
2. Dezacordul SNLP privind depasirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2017 (conform legii si negocierilor colective in vigoare).
3. Miting la sediul Ministerului Justitiei – 17.08.2017.
4. Miting la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
5. Miting la sediul Ministerul Muncii si Justitiei Sociale – in solidar cu Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL (set comun de revendicari)
6. Mitinguri in cascada in toate unitatile din sistemul penitenciar (10 unitati/saptamana).

REVENDICĂRI:
1. Eliminarea discriminarii salariale intre salariatii din sistemul national de aparare. Majorarea salariilor cu 15% similar institutiilor din cadrul familiei ocupationale aparare, siguranta nationala si ordine publica.
2. Renuntarea la modificarea Legii nr 223/2015privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificata inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale. Intre 15 septembrie 2017 si anul aplicarii integrale a Legii-cadru nr 153/2017 (2023) vom avea generatia de sacrificiu care va trece in rezerva pe pensii foarte mici, care nu vor reflecta riscul profesional.
3. Modificarea Legii nr 153/2017 privitor la sporul pentru munca prestata in zile de repaussaptamanal si sarbatori legale, in sensul redenumirii dreptului ca majorare, in caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%).
4. Deblocarea si finantarea posturilor vacantedin sistemul penitenciar astfel incat sa se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017 luand in calcul ritmul trecerilor in rezerva prin pensionare; in prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionari!) din 15.000 prevazute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor.
5. Modificarea actelor normative care stabilesc numarul total de posturi prevazute (nu finantate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000 conform standardelor de sistem aprobate si aplicate in anul 2016.
6. Reorganizarea urgenta a unitatilor din sistemul penitenciaravand prioritate unitatile care sunt in pericol sa devina nefunctionale din cauza statelor de functii prea mici in raport cu misiunile.
7. Asigurarea bugetului pentru salariicorelat cu concursurile in derulare, pentru intreg anul 2017.
8. Eliminarea impunerilor de la nivel MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane leiprecum si repartizarea fondurilor cu prioritate pentru incadrarea de personal si imbunatatirea conditiilor de munca.
9. Identificarea de solutii pentru construirea urgenta de noi unitati; in cursul anului 2017 nu se mai poate realiza achizitia studiilor de fezabilitate (pentru singurele unitati aflate in plan – Caracal si Berceni) avand in vedere tergiversarea emiterii hotararii de guvern corespunzatoare (sanctiunile CEDO nu mai par o prioritate).
10. Diminuarea numarului de ore suplimentare (se acumuleaza peste 1 milion anual!)cu incadrarea in termenele pentru compensarea cu timp liber prevazute de Codul muncii precum si acordarea concediilor conform planificarilor (unica preocupare a guvernului pare sa fie in directia diminuarii pedepselor).
11. Imbunatatirea conditiilor de muncasi masuri de protectie a personalului contra agresiunilor. Respectarea regulamentelor in organizarea activitatii si indeplinirea misiunilor, fara expunerea salariatilor la riscuri pe criteriul lipsei resurselor.
12. Modificarea statutului specialal functionarilor publici din sistemul penitenciar conform proiectului convenit intre MJ, ANP si sindicate (elaborarea a durat 4 ani si este finalizata!), precum si retragerea proiectului sustinut in prezent de MJ, prin care doar se aspreste regimul sanctionator aplicabil salariatilor, ignorandu-se modificarile deosebit de importante necesare in planul carierei; schimbarea denumirii in politie penitenciara.

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK